FOTO: Obiceiul de nuntă, readus la viață la „Târgul fetelor” de la Gurghiu Comune
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 588 Vizualizări

FOTO: Obiceiul de nuntă, readus la viață la „Târgul fetelor” de la Gurghiu

E timpul să ne căutăm rădăcinile în tradițiile și obiceiurile locului, în simplitate și originalitate”. Sub acest motto, Primăria și Consiliul Local Gurghiu în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș au organizat duminică, 25 iunie, pe Platoul Mociar, o nouă ediție a „Târgului fetelor”.

Tradiţie de peste un secol

Târgul specific Văii Gurghiului de peste 100 de ani dorește să păstreze în continuare tradițiile, la loc de cinste fiind obiceiul de nuntă și obiceiul târgului, incluse de câțiva ani în oferta târgului, găzduit în fiecare an de Platoul Mociar. „Târgul fetelor” este una din cele mai vechi și mai frumoase sărbători, cu o vechime mult peste o sută de ani. Încercăm să readucem la viață ceea ce a fost o dată specific acestei sărbători, portul popular, jocurile tradiționale, obiceiul de nuntă, de asemenea muzica specifică locului, voia bună și buna dispoziție a locuitorilor acestor meleaguri, indiferent de naționalitate și de haina pe care o purtăm. Pentru tot ceea ce se întâmplă aici pe platoul Mociar, vă mulțumesc în primul rând dumneavoastră, celor care v-ați îmbrăcat în straie naționale, v-ați pregătit și v-ați implicat în continuitatea acestei tradiții. De asemenea, aduc mulțumiri celor care, în urmă cu trei ani, au contribuit la construirea acestui mic sat țărănesc, Consiliului Județean pentru sprijinul financiar anual acordat, Consiliului Local Gurghiu pentru aprobarea fondurilor necesare și tuturor angajaților Primăriei Gurghiu, instituțiilor deconcentrate care ne asigură paza și ordinea. Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc Mihaelei și Ciprian Istrate, Gabrielei Koos, cât și oficialităților județului Mureș pentru sprijin și buna colaborare. Bunul Dumnezeu ne-a răsplătit cu o zi frumoasă, o zi pe care o merităm și de care să ne bucurăm cu toții. Vă mulțumesc tuturor pentru prezență, vă doresc în continuare distracție plăcută, iar tinerilor, vreau să le reamintesc, să nu uite de puiul târgului, datul pe hintă al fetelor și turta dulce”, a precizat Laurențiu Boar, primarul comunei Gurghiu.

Salutul oficialităților

Deschiderea oficială a târgului s-a bucurat de prezența oficialităților județene, printre care Lucian Goga, prefectul județului Mureș, vicepreședinții Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu și Alexandru Cîmpeanu, deputatul PNL Doru Oprișcan, și consilierul local Dumitru Matei, Cetățean de Onoare al comunei Gurghiu. „Vin cu mare plăcere la „Târgului fetelor” de la Gurghiu, în acest loc minunat, loc plin de energie pozitivă, unde oamenii sunt demni, poartă cu mândrie costumul popular, și sunt mândri că trăiesc în această zonă, pe vale, cum ne place nouă să spunem. Ei poartă costumul popular ca nimeni alții, nu doar la astfel de sărbători, ci aproape în fiecare zi. Mă bucur că Primăria, cu sprijinul Consiliului Local Gurghiu, a reușit și în acest an să organizeze acest eveniment, văd foarte multă lume veselă, plină de voie bună”, a spus Lucian Goga, prefectul județului Mureș. La rândul său, Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, a reamintit sprijinul instituției care o reprezintă pentru comunitățile Văii Gurghiului. ”Mesajul Consiliului Județean la acest eveniment este unul de susținere față de ceea ce Primăria și Consiliul Local Gurghiu fac. Iată că această manifestare, cu o vechime de peste 100 de ani, se alătură celorlalte două manifestări pe care Consiliul Județean le sprijină cu bani care nu sunt puțini, respectiv Festivalul Văii Mureșului de la Răstolița și Festivalul Văii Gurghiului de pe platoul Fâncel. Este un semn pe care dorim să-l dăm, de susținere a tradițiilor populare, de susținere a comunităților de pe cele două văi, și nu în ultimul rând de susținere a ceea ce înseamnă românismul exprimat în această zonă”, a precizat Ovidiu Dancu.

Obiceiul de nuntă, punctul de referință al târgului

Programul artistic a fost prefațat cu prezentarea obiceiului de nuntă și obiceiului târgului, din care nu au lipsit mirele, mireasa, starostele, muzicanții, nănașii și nelipsitul car cu zestre. După oficierea căsătoriei dintre mire și mireasă, s-a trecut la cântec, joc și voie bună aduse pe scenă de Ciprian și Mihaela Istrate, Ionela Moruțan, Vasile Coca, Alexia Aștelian, Florina Oprea, Daiana și Iuliana Ciurba, Alexandru Sânmărtean, Gabriela Șaroși, Daiana Suceava, dansatorii Glăjărie, Ansamblul de dansuri ”Ibășteana” și Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE