Home / Invatamant / Hub de Cercetare IBM în informatică medicală, la Târgu-Mureş

Hub de Cercetare IBM în informatică medicală, la Târgu-Mureş

Distribuie

Rectorul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, a anunţat vineri, 23 iunie, cu ocazia workshop-ului „Imagistica medicală computaţională în cardiologie”, că firma IBM va implementa la Târgu-Mureş un proiect în domeniul informaticii medicale.

Super-computer pentru viitorul Hub

Potrivit prof. univ. dr. Călin Enăchescu, partenerii locali ai Hub-ului de Cercetare în informatică medicală vor fi Universitatea „Petru Maior” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie.

„În anul 2012, firma IBM văzând rezultatele colaborării dintre universitatea noastră şi Universitatea de Medicină şi Farmacie, şi-a anunţat intenţia să deschidă un Centru de Cercetare la Târgu-Mureş, bazat pe informatică medicală. Datorită unor condiţii politice nefavorabile acest proiect a fost amânat, până în acest an când chiar dacă nu se va face un Centru de Cercetare, se va face un Hub de Cercetare în informatica medicală. În consecinţă, am reuşit să obţinem infrastructura necesară pentru realizarea unor cercetări de mare anvergură prin obţinerea unui calculator, un super-computer, deoarece una dintre limitările severe ale colaborării în domeniul informaticii medicale este legată de procesarea unui volum imens de date, mai ales de imagini de mari dimensiuni şi de mare complexitate şi sunt puţine softuri şi puţine sisteme de calcul care corespund din acest punct de vedere”, a afirmat prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Parteneriate în proiecte de cercetare

Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş are calitatea de partener al platformei de imagistică în domeniul cardiac CardioIMAGE, lansată în aceeaşi zi de vineri, la sediul Clinicii Cardio Med din Târgu-Mureş, cu ocazia celei de-a 17-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Cardiologie cu participare internaţională „CardioNET”.

„Ceea ce ne propunem în continuare, pe lângă elementele administrative care vor porni, sperăm, într-un viitor apropiat, între cele două universităţi, vom merge înainte pe partea de cercetare, iar Clinica de Cardiologie şi Centrul Cardio Med sunt exemple de colaborare prin care vom dezvolta tot ce s-a făcut bun în proiectele derulate împreună”, a punctat prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.