Home / Administratie / VIDEO, FOTO: „Dreptate şi frăţie”, deviza Drapelului Tricolor

VIDEO, FOTO: „Dreptate şi frăţie”, deviza Drapelului Tricolor

Distribuie

Reprezentanţi ai principalelor instituţii publice şi structuri militare şi de ordine publică din municipiul Târgu-Mureş au participat luni, 26 iunie, în faţa statuii lui Avram Iancu din Piaţa Trandafirilor, la ceremonia prilejuită de sărbătorirea Zilei Drapelului Naţional. Ceremonia a fost organizată de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş şi Garnizoana Târgu-Mureş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi al Primăriei municipiului Târgu-Mureş.

Simbol naţional din 1848

Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a fost citit de dr. Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş, care s-a adresat apoi auditoriului cu câteva gânduri personale.

„Şi noi, la Târgu-Mureş, sărbătorim această zi într-un loc încărcat de emoţie, în faţa Catedralei „Înălţarea Domnului”, în faţa statuii eroului paşoptist transilvănean Avram Iancu, crăişorul munţilor, pentru că în timpul Revoluţiei din 1848 a fost decretat Drapelul Tricolor ca şi simbol naţional având înscris pe el deviza „Dreptate şi frăţie”. În încheiere, vă doresc tuturor să ne respectăm şi să ne cinstim aşa cum se cuvine simbolurile naţionale”, a afirmat dr. Lucian Goga.

Libertate, Dreptate şi Frăţie

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu, a reamintit celor prezenţi importanţa Tricolorului Românesc în simbolistica naţională şi a îndemnat la respectarea Drapelului.

„Ca în fiecare an, ziua de 26 iunie ne uneşte în sărbătoare, sub semnul Tricolorului, mândri că suntem români, conştientizând şi comemorând sacrificiile făcute de predecesorii noştri pentru a apăra şi impune cele trei culori ale naţiei noastre. Însemnul distinct al României, Tricolorul Românesc, era cunoscut încă din deceniul patru al secolului 19 drept simbol naţional, aşadar cu cel puţin un deceniu înainte de oficializarea sa, în 1848 acesta impunându-se ca Drapel Naţional în ziua de 15 iunie 1848”, a precizat Ovidiu Dancu.

„Fiecare culoare a Drapelului simbolizează o valoare a neamului: albastrul vorbeşte despre Libertate, galbenul despre Dreptate, iar roşul despre Frăţie. Drapelul este deci un simbol, un sentiment care ne rămâne alături în toate momentele cheie ale existenţei, amintindu-ne că suntem fraţi cu toţii şi copii ai eroilor care şi-au dat seama pentru integritatea şi suveranitatea unui neam întreg”, a mai spus Ovidiu Dancu.

Idealurile României, oglindite în Drapel

Lista vorbitorilor a fost întregită de Claudiu Maior, consilier personal al primarului municipiului Târgu-Mureş, care i-a îndemnat pe mureşeni să poarte în suflete semnificaţia Steagului Românesc.

„Astăzi preţuim unul dintre cele mai puternice simboluri naţionale – Steagul României, data de 26 iulie fiind desemnată încă din anul 1998 Ziua Drapelului. Suntem onoraţi să cinstim un astfel de simbol nobil în care se oglindesc idealurile naţionale transmise din generaţie în generaţie. Cele trei culori, sunt cele care au fluturat deasupra tuturor generaţiilor, în revoluţii, în bătălii, în războaie, în momente de cumpănă sau de glorie, contribuind la păstrarea spiritului românesc şi la continuitatea noastră pe aceste meleaguri. Așadar, vă îndemn să reflectaţi astăzi la semnificaţia Steagului Românesc, la ce a reprezentat acest simbol de-a lungul timpului şi să îl purtăm în sufletul nostru pentru totdeauna! La Mulți Ani, Târgu-Mureş, La Mulţi Ani, Tricolor!”, a menţionat Claudiu Maior.

Tricolorul, înălţat pe catarg

Punctul culminant al ceremoniei l-a constituit înălţarea Tricolorului pe catargul amplasat lângă statuia lui Avram Iancu din faţa Catedralei „Înălţarea Domnului” şi intonarea Imnului Naţional al României de către solistul de muzică populară Ciprian Istrate.

Alături de militarii Brigăzii 6 Operații Speciale ”Mihai Viteazul”, la activitate au participat şi efective ale Grupării de Jandarmi Mobile ,,Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș,  Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş „Colonel Sabin Motora”, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş şi Direcţia Poliţia Locală Târgu-Mureş.

Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.