Belarus, potențial de dezvoltare economică cu județul Mureș Business
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 429 Vizualizări

Belarus, potențial de dezvoltare economică cu județul Mureș

Prezența Ambasadorului Extradordinar și Plenopotențiar al Republicii Belarus în România, Andrei M. Grinkevich în județul Mureș a cuprins și o vizită la sediul Camerei de Comerț și Indistrie (CCI) Mureș, prilej cu care înaltul oaspete a avut întâlniri cu reprezentanți din mediul de afaceri mureșean.

Sunt în România de o jumătate de an, perioadă în care am vizitat deja 21 de regiuni, cam jumătate din România. Îmi place să fiu aici. Știu multe despre România, cât de frumoasă este ea și despre oamenii de aici, admir deschiderea, ospitalitatea poporului român, fapt ce face să nu mă simt deloc străin în România. Din păcate, am observat faptul că țările noastre nu știu multe lucruri una despre cealaltă, lipsa informației în această privință reprezintă un obstacol major în ce privește apropierea dintre cele două state. Acum putem spune că știm și mai multe despre România, și astfel vom găsi zone și domenii de colaborare în beneficiul ambelor părți, în economie, știință, educație, cultură și turism. Suntem foarte aproape de a concretiza o vizită în luna septembrie care va ajuta oamenii din Belarus să-i cunoască pe români, iar românii să-i cunoască mai bine pe cei din Belarus”, a precizat Andrei M. Grinkevich, Ambasadorul Republicii Belarus.

Vizită în Belarus în septembrie

Unul din scopurile întâlnirii a fost acela de a pune bazele vizitei unei delegații din județul Mureș în Republica Belarus, în perioada 21-23 septembrie a acestui an, în scopul concretizării unor relații bilaterale și reciproc avantajoase.

Domnul ambasador se află la cea de a doua vizită în județul nostru, are o relație foarte bună cu SC IRUM SA Reghin, practic singura afacere dintre Belarus și județul Mureș. În afară de activitatea economică, în viziunea domnului ambasador se regăsesc mai multe domenii de colaborare, pe linie culturală, învățământ superior. S-a stabilit în principiu ca în luna septembrie să avem o delegație de oameni de afaceri din județul Mureș care să meargă la una din Camerele de Comerț din Belarus, cel mai probabil la Minsk, pentru a stabili relații cu cei din Belarus. Sperăm să reușim să organizăm această deplasare care să fie una de succes, principalul scop fiind acela de a ne cunoaște. Momentan, nu se cunosc interesele oamenilor de afaceri de la noi pentru această piață, sau cum sunt firmele celor din Belarus, astfel să se înființeze oportunități pentru înființarea unor societăți mixte. Sperăm ca nu doar IRUM Reghin să fie singura legătură economică dintre județul Mureș și Belarus”, ne-a declarat Vasile Pop, președintele Camerei de Comerț și Industrie Mureș. 

IRUM SA Reghin, sigurul partener mureșean cu firme din Belarus

La nivelul județului, singura compania care are relații economice cu statul Belarus este IRUM SA Reghin, colaborare care are ca rezultat  producerea tractoarelor Belarus.

În ce privește colaborarea dintre Belarus și mediul de afaceri implicat în producerea de tractoare, nu sunt împlicat în acest proces, dar pot confirma interesul pe care tractoarele noastre în România este unul foarte mare. Există chiar un interes să extindem producția în mai multe regiuni din România”, a precizat Andrei M. Grinkevich.

La rândul său, Alexandru Géczi, director national vanzari tractoare agricole IRUM SA Reghin a subliniat relațiile bune existente cu firmele din Belarus, cinci la număr, în ce privește producerea de tractoarele agricole și piese.

Relațiile cu cei din Belarus sunt bune, care mereu se pot îmbunătăți. Trebuie ca firme din România să aibă un potențial financiar în primul rând, să aibă piață de desfacere pentru produsul respectiv, și nu în cele din urmă să aibă încredere. Multe produse bune se pot achiziționa. Tractoarele Belarus fabricate la Reghin sunt primite foarte bine atât pe piața din România cât și în Ungaria, Serbia. În foarte multe state se vând sute de bucăți. Sunt foarte simple, încă nu sunt invadate de electronică, sunt produse bune care prezintă interes pe piața internă și cea de afară. Avem colaborarea cu cinci firme din Belarus, una pe partea de tractoare iar celelalte patru pentru piese. Noi lucrăm cu ei din anul 2010, și putem spune că suntem pe creștere”, a precizat Alexandru Géczi.

Potenția de dezvoltare în domeniul geneticii

Din datele oferite de ambasadorul Andrei M. Grinkevich rezultă faptul că Uniunea Europeană reprezintă al doilea partener ca și schimburi comerciale pentru Belarus, după Rusia, urmate de Ucraina și China. În ce privește România, ea ocupă locul 7 la nivelul țărilor din Uniunea Europeană în ce privește schimburile comerciale cu Belarus. Ca și potențial pentru dezvoltarea relațiilor dintre firmele mureșene și cele din Belarus îl reprezintă genetica animalelor, în contextul în care Belarus este al patrulea producător de unt din lume.

Belarus reprezintă o piață de interes pentru că grăsimea și proteina din lapte este dată în cea mai mare parte de valoarea genetică. Ei fiind un mare producător de unt, fermierii sunt interesați să aibă și calitate la lapte pentru a putea produce acest unt. E un prim semn că Belarus reprezintă o piață care poate fi abordată. Dorim ca până la vizita din septembrie să avem o primă informație, deoarece dorim să mergem acolo țintit, să avem primele contacte cu posibila firmă din Belarus și atunci știm ce anume să pregătim. Nu dorim să mergem nepregătiți acolo, ci dorim să mergem cu o ofertă a ceea ce noi putem să oferim. Am dori să știm și ce se dorește din partea Belarusului, și atunci am putea pregăti oferta noastră”, a precizat Valer Sician, directorul Semtest BVN Târgu-Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE