Comunicat de presă PNL Corunca pe tema învăţământului din comună Politic

Comunicat de presă PNL Corunca pe tema învăţământului din comună

Consilierii locali PNL ai comunei Corunca, jud. Mureș, se delimitează de orice fel de implicare în scandaluri pe teme etnice. Toate tensiunile actuale între românii și maghiarii din localitatea Corunca sunt, în acest moment, provocate, alimentate și susținute de organizația locală a UDMR și au drept scop cheltuirea discreționară a banilor publici, precum și alimentarea conflictelor interetnice, în vederea obținerii de avantaje electorale.

Reprezentanții Partidului Național Liberal din cadrul Filialei Mureș au semnalat, de-a lungul timpului, în mod constant, atitudinile separatiste din această comunitate și, în special, cu privire la unitatea de învățământ. Ca reacție, în urmă cu aproximativ un an de zile, conducerea Școlii Gimnaziale din Corunca, susținută de UDMR, a publicat fotografia unor copii de etnie română într-un ziar local de mare tiraj editat in limba maghiară, numindu-i drept copii proveniți din familii sărace și analfabete, lucru total neadevărat. Atunci, un părinte revoltat a sesizat conducerea Inspectoratului Județean Mureș. Acest demers, coroborat cu alte abateri, a avut ca urmare, într-un final, demiterea conducerii de la acea dată a școlii.

Practic, așa a început acest așa-zis conflict interetnic, care, de fapt, este al organizației UDMR Corunca, îndreptat împotriva unui adversar imaginar, dispută necesară pentru a atrage susținerea populației de etnie maghiară, pentru obținerea unor avantaje de ordin material.

Tensiunile au continuat a fi alimentate de către membrii UDMR Corunca, odată cu numirea unui director interimar de etnie română, fapt ce s-a materializat în strângerea de semnături și exercitarea de presiuni, atât asupra conducerii ISJ Mureș, cât și asupra doamnei directoare, pentru a demisiona din funcție.

Totul a culminat cu festivitatea de sfârșit de an școlar, organizată public şi ceremonios doar pentru elevii secției maghiare și cu emiterea de diplome în limba maghiară, cu antetul ministerului tradus, în neconcordanță cu reglementările legale în vigoare, elevii secției române fiind siliţi să îşi primească premiile separat, într-o sală de clasă. Această acțiune recentă a fost urmată de noi inspecții din partea ISJ Mureș, inspecții care, cel mai probabil, vor duce la noi sancțiuni pentru conducerea școlii din comuna noastră.

Ceea ce este de menționat de asemenea, e faptul că în acest moment, deși s-au investit sume considerabile în ultimii ani în modernizarea școlii, nivelul de pregătire al elevilor din Corunca este unul din cele mai scăzute din județ. Rezultatele obținute în acest an la testul de evaluare națională sunt dezastruoase, un singur elev reușind să obțină notă de trecere.

În încheiere, doresc să informez populația de etnie maghiară și română că atât eu cât și colegii mei din organizația locală a comunei Corunca suntem împotriva acestei abordări separatiste, cu atât mai mult cu cât această situație vizează copiii. Nu suntem și nu vom fi implicați în acest gen de scandaluri caracteristice unei gândiri obscure și primitive. Recomandăm tuturor celor implicați să își reanalizeze opinia și poziția, să gestioneze cu calm și cu respectarea legii acest pretins conflict și să se reorienteze spre toleranță și respect reciproc, valori europene de căpătâi, ce stau la baza unei bune conviețuiri între cetățeni.

În numele organizației PNL Corunca,

Consilier local Răzvan Popa