Home / Agricultura / Cercetarea, soluția pentru obținerea soiurilor competitive de hamei

Cercetarea, soluția pentru obținerea soiurilor competitive de hamei

Distribuie

Akos Mora, reprezentantul Asociației Producătorilor de Hamei din România, membru al Asociației Berarii României a punctat o parte din problememe cu care se confruntă piața hameiului din România, una din acestea fiind reprezentată de lipsa cercetării în acest sector.

Una din problemele cu care ne confruntăm o reprezintă lipsa cercetării, care să ne ajute să punem soiuri noi și competitive, în comparație cu alte țări care au acest domeniu mult mai dezvoltat. De curând, am început cu unul din membrii Asociației Berarii României un proiect de cercetare, inclusiv finanțăm Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară de la Cluj, tocmai pentru a putea să facem niște pași concreți. Sigur că suntem departe de ceea ce ne-am dori, de ce ar trebui să fie. Comparativ cu abordarea altor țări în ce privește sprijinul hameicultorilor, există cercetare foarte puternică în Germania, Slovenia, chiar în Cehia, unde statul are un rol extrem de important în ce înseamnă soiuri noi de hamei, respectiv soiuri competitive de hamei. În fiecare an care trece, alții fac și scot soiuri noi de hamei pe piață, ori noi trebuie să ne ocupă de soirile care le avem”, a precizat Akos Mora.

Suntem obligați să găsim soluții la noi în țară”

Un exemplu de finanțatre a cercetării în domeniul hameiului demn de luat în calcul este Germania, unde cercetarea beneficiază de o dublă susținere.

Un exemplu extrem de interesant din Germania unde , până acum câțiva ani cercetarea în acest domeniu era finanțată strict de statul german. De vreo trei, patru ani, cercetarea a început să aibă o dublă finanțare, atât de către stat cât și de către privați, lucru care nu ne convine foarte tare prin faptul că nemții au început să-și protejeze soiurile. Noi nu mai putem face import de soiuri noi de hamei pentru că ei și-au protejat soiurile super productive. În această situație suntem obligați să găsim soluții la noi în țară pentru a putea ține pasul în ce privește competivitatea unor țări care au în spate mulți ani de istorie în acest domeniu”, a spus Akos Mora.

Pentru a reglementa piața intenă a hameiului, ținta o reprezintă cultivarea a 500 de hectare care beneficiază de sistem de susținere.

Cel mai importanmt pentru noi este să găsim acele soluții pentru a putea ajunge la cele 500 de hectare într-un timp cât de scurt posibil pentru a putea ocupa toate suprafețele care au un sistem de susținere. Din punct de vedere legislativ, avem o situație pe care nu am putut să o depășim în acest moment. Suntem doi proprietari pe același teren, unul care a fost pus în posesie pe bună dreptate și noi care avem sistemul de susținere ca investiție. Doi proprietari pe aceeași suprafață trebuie să găsească soluții într-un viitor apropiat în așa fel încât să putem să conservăm aceste investiții, respectiv să putem să creștem hamei în continuare”, a subliniat Akos Mora.

 

De asemenea, verificati

Interviu. Asociația Caritas-peste trei decenii de angajament social în slujba comunității. Află ce servicii oferă

Distribuie Asociația Caritas Alba Iulia este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 1990 de Arhiepiscopia …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.