Lacurile sărate, brand al staţiunii Sovata Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3813 Vizualizări

Lacurile sărate, brand al staţiunii Sovata

Situată la circa 54 de kilometri de municipiul Târgu-Mureş, staţiunea Sovata şi-a câştigat, de-a lungul anilor, reputaţia de centru balnear cu renume european. Străjuită de peisaje mirifice şi beneficiind de o infrastructură modernă, graţie proiectului intitulat „Drumul Sării Sovata”, implementat de Primăria locală, staţiunea Sovata oferă turiştilor posibilitatea de a vizita, şi chiar de a se îmbăia, în apele unor lacuri cu apă sărată ale căror calităţi terapeutice au dus vestea staţiunii Sovata peste mări şi ţări.

Lacul Ursu, unic în Europa

Format prin prăbuşirea terenului, la data de 27 mai 1875, ora 11.00, Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume (40.235 de metri pătraţi), unic în Europa. Efectul helioterm se datorează efectului se seră produs de stratul subţire de apă dulce ce curge deasupra lacului, cu apă sărată concentrată. Adâncimea maximă a lacului este de 17,5 metri, iar apa acestuia este indicată în tratarea unor afecţiuni ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice şi neurologice.

Administratorii Lacului Ursu recomandă ca durata unei băi să fie de 10-15 minute pentru copii şi 20-30 de minute pentru adulţi.

De vizitat şi Lacurile Aluniş şi Paraschiva

Format în anii 1970, Lacul Aluniş (Mogyórosi în limba maghiară) este al doilea lac ca importanţă din Sovata, are o suprafaţă de 3.670 de metri pătraţi şi o adâncime maximă de 6,4 metri. Oglinda apei se situează cu 4 metri sub nivelul Lacului Ursu, astfel încât surplusul de apă din acesta se scurge în Lacul Aluniş, iar de aici ajunge prin Valea Frumoasă şi Pârâul Sărat în Pârâul Sovata. Temperatura şi salinitatea Lacului Aluniş sunt mai reduse ca ale Lacului Ursu.

Atât Lacul Ursu, cât şi Lacul Aluniş sunt administrate de societatea Balneoclimaterica SA Sovata, care a amenajat pe malul lor două dintre cele mai moderne ştranduri de pe teritoriul judeţului Mureş.

Pe lista ochiurilor de apă care merită vizitate de turiştii aflaţi la Sovata se află şi Lacul Paraschiva. Acesta s-a format în mijlocul unei doline care a suferit modificări semnificative în anii 1980, în urma fenomenelor saline carstice. Salinitatea apei este foarte redusă, motiv pentru care lacul este populat cu peşti, fiind din acest punct de vedere o atracţie pentru pasionaţii de pescuit.

Oferta turistică în privinţa lacurilor din staţiunea Sovata mai cuprinde Lacurile Negru (cel mai vechi lac sărat al staţiunii, cu o suprafaţă de 3.400 de metri pătraţi şi salinitate de 277%), Rigó (cel mai tânăr la de dolină din Sovata), Zöld şi Vörös (lacuri „gemene”, de 21.000 de metri pătraţi, respectiv 5.000 de metri pătraţi, a căror denumire provine de la culoarea apei acestora).

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE