Home / Politic / Cristian Chirteş, propuneri legislative pentru activitatea SRI

Cristian Chirteş, propuneri legislative pentru activitatea SRI

Distribuie

Senatorul PNL Cristian Chirteș, membru al Comisiei de Control asupra Serviciului Român de Informații, a punctat vineri, 7 iulie, cu ocazia unei conferinţe de presă, trei proiecte legislative care au în vedere legea de funcționare a Serviciului Român de Informații (SRI), prevenirea și combaterea terorismului, precum și statutul ofițerului de informații. „Până în acest moment, în această sesiune parlamentară, comisia nu avea inițiativă legislativă. Deja am depus ca și inițiator trei proiecte de lege pentru aducerea la zi a legislației privind siguranța națională și anume modificarea Legii 14 din 1992, respectiv legea de funcționare a Serviciului Român de Informații. De asemenea, Legea 535 din 2004 privind prevenirea și combaterea terorismului. Sunt noi provocări în zonă, s-a modificat foarte mult tot ceea ce înseamnă tendințele de influențe geostrategice în Europa și cred că este momentul să ne reactualizăm această lege.Cea de a treia lege este una nouă de această dată, se referă la statutul ofi- țerului de informații. Va trebui foarte clar în lege să stipulăm ce are și ce nu are voie un ofițer de informații”, a precizat senatorul Cristian Chirteș.

Ce prevăd modificările Legii 14

Potrvit senatorului Cristian Chirteș, Legea 14 din 1992 după care funcționează Serviciul Român de Informații este insuficientă, în care diciziile CSAT-ului nu sunt publice, sunt decizii clasificate. „Ca să vă dau un exemplu simplu, nimeni nu știa în România de acele protocoale secrete între SRI și Parchetele, inclusiv DNA. Or noi, prin lege, stipulăm foarte clar care sunt atribuțiile SRI-ului. Trebuie să știți că aceste protocoale SRI – DNA au fost denun- țate de către Serviciul Român de Informații, și azi se află la Parchet. Este problema Parchetului dacă le vor desecretiza sau nu. Dar azi nu mai există această colaborare directă SRI – DNA, cum era înainte. De asemenea, în legea veche nu exista nici măcar faptul ca SRI-ul să se ocupe de, nu neapărat de combaterea terorismului, ci de prevenirea acestuia. Noi trebuie de exemplu să incriminăm foarte clar prin aceste legi ce înseamnă terorismul, ce înseamnă o finanțare, ce înseamnă când un cetățean român îmbrățișează niște idei similare teroriștilor din străinătate, or noi în legislația actuală nu avem cum să-i incriminăm, la fel și finanțarea de către firme a unor activități sau a unor cetățeni. Sunt multe modificări exacte, să redefinim ce înseamnă terorismul, în contextul în care au apărut noi provocări, atacurile cibernetice despre care în 2004 nu știa nimeni de așa ceva, în 1992 cu atât mai puțin. Or, aceste lucruri noi trebuie foarte clar să le stipulăm pentru a nu se mai încheia acele protocoale secrete între SRI și diverse instituții ale statului. Sunt modicări legislative importante, în contextul în care toată lumea acuză pe toată lumea, este un război în instituțiile statului, și cred că prin aceste proiecte de lege venim să clarificăm definitiv atribuțiile pe care le are până la urmă ofițerul de informații”, a menționat senatorul Cristian Chirteș.

 

De asemenea, verificati

Tania Șchiopu, la cea mai bună prestaţie din sezon

Distribuie Tania Șchiopu, tânăra baschetbalistă de doar 16 ani, din cadrul CSM Târgu Mureș, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.