Start la înscrieri, la Universitatea „Petru Maior” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1274 Vizualizări

Start la înscrieri, la Universitatea „Petru Maior”

Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş, unitate de învăţământ superior care îşi desfăşoară activitatea sub motto-ul „O universitate pentru comunitate”, dă startul în această săptămână la examenul de admitere atât pentru programele de Licenţă (12 iulie), cât şi pentru cele de Masterat (10 iulie), numărul locurilor disponibile fiind de 2.110. Detalii suplimentare despre noutăţile acestui an universitar am aflat de la prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, care a avut amabilitatea să acorde un interviu publicaţiei noastre.

Totodată, facem precizarea că în ediţiile Zi de Zi de marţi, 11 iulie, miercuri, 12 iulie, şi joi, 13 iulie, vom publica materiale informative despre admiterea la Facultatea de Inginerie, Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative şi Facultatea de Ştiinţe şi Litere din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş.

Reporter: Domnule rector Călin Enăchescu, ce ne puteţi spune despre calendarul înscrierilor, precum şi despre noutăţile examenului de admitere la Universitatea „Petru Maior”?

Prof. univ. dr. Călin Enăchescu: Ca în fiecare an, admiterea din această perioadă începe imediat după finalizarea studiilor de Bacalaureat şi a examenelor de Licenţă. Înscrierile încep la data de 10 iulie pentru programele de Masterat şi în 12 iulie pentru programele de Licenţă. Pentru domeniile de Doctorat conform cutumelor existente pe plan naţional, înscrierile încep în luna septembrie, la o dată care va fi anunţată în viitorul apropiat. Admiterea din acest an se bazează pe specializările tradiţionale ale Universităţii „Petru Maior”, la care se adaugă câteva elemente de noutate care au trecut de autorizarea ARACIS, în prezent aşteptându-se publicarea lor în Monitorul Oficial. Aici aş dori să menţionez în domeniul Ştiinţelor Politice un nou program de studii, şi anume Studii de securitate, organizat ca urmare a cerinţelor mediului social,economic şi îndeosebi a zonei legată de Armată şi Serviciile speciale, care sprijină existenţa unui astfel de program. Aş dori să menţionez şi programul de studii pe care îl pregătim pentru internaţionalizarea universităţii, şi anume Economia comerţului şi serviciilor, în limba engleză. Există o cerinţă pe plan internaţional în acest sens şi avem două variante. Prima variantă, în care studenţii din străinătate fac un an pregătitor la noi, după care urmează în limba română, respectiv fără acel an pregătitor şi atunci am propus acest program de studiu în limba engleză, care se adresează nu doar studenţilor din străinătate, ci şi studenţilor români. Nu în ultimul rând, aş dori să menţionez tot ca cerinţă a partenerilor noştri din mediul economic propunerea şi avizarea de către ARACIS a programului de Masterat de Achiziţii publice, cu durata de un an, care conferă competenţe necesare pentru a deveni specialişti în acest domeniu.

Reporter: Care este capacitatea de şcolarizare a Universităţii „Petru Maior” pentru anul universitar 2017-2018?

Prof. univ. dr. Călin Enăchescu: În privinţa capacităţii de şcolarizare, vorbim despre două lucruri: care este capacitatea de şcolarizare a universităţii „Petru Maior” şi care sunt locurile propuse. Suntem conştienţi de faptul că uneori avem o ofertă puţin mai mare decât cerinţe pieţei, dar aceste aspecte se reglează periodic, o dată la cinci ani. Astfel, avem de exemplu specializări unde avem o capacitate instituţională de 100 de locuri, dar suntem conştienţi că în momentul de faţă ne adresăm la un număr mai mic de 100 de viitori studenţi. De aceea, trebuie interpretat cu mare discernământ faptul că nu se ocupă toate locurile, deoarece capacitatea de şcolarizare se reglează cam la cinci ani o dată. Nu putem regla anual acest raport dintre cerere şi ofertă. În ceea ce priveşte această capacitate de şcolarizare, în acest an Universitatea „Petru Maior” are 2.110 locuri care este repartizată astfel: la Licenţă zi 1.190 de locuri, la Licenţă învăţământ cu frecvenţă redusă 225 de locuri, la Masterat zi 615 locuri, la Masterat învăţământ cu frecvenţă redusă 50 de locuri şi la Doctorat 30 de locuri. Raportat la capacitatea de şcolarizare, aproximativ o treime din locuri sunt bugetare: la Licenţă zi sunt 461 de locuri, la Masterat învăţământ de zi 235 de locuri, iar la Doctorat 12 locuri.

Reporter: V-aş ruga să explicaţi semnificaţiile Certificatului „Grad de încredere ridicat 2015-2020” deţinut de către Universitatea „Petru Maior”?

Prof. univ. dr. Călin Enăchescu: O dată la cinci ani, fiecare universitate din România care este acreditată trebuie să treacă printr-un proces de verificare a calităţii actului educaţional, academic, de cercetare şi al managementului, practic din toate punctele de vedere. În felul acesta se face nu neapărat o ierarhie, ci o încadrare într-o anumită clasă. Sunt patru asemenea clase, cea mai de top fiind „Universitate cu grad de încredere ridicat”, care certifică faptul că se desfăşoară un învăţământ de calitate. De aici derivă şi un anumit prestigiu şi o garanţie a calităţii activităţilor care se desfăşoară în Universitatea „Petru Maior”. Şi atunci, pentru că suntem în al doilea ciclu consecutiv de „Grad de încredere ridicat” alături de marile universităţi din România, eu cred că putem afirma fără falsă modestie faptul că Universitatea „Petru Maior” îşi face datoria şi desfăşoară un învăţământ de calitate adaptat nevoilor şi cerinţelor comunităţii locale. Să nu uităm că Universitatea „Petru Maior” este o universitate regională, cu performanţe la nivel naţional şi internaţional pe anumite domenii de nişă, unde consider că ne încadrăm foarte bine. Totodată, reamintesc faptul că Universitatea „Petru Maior” a fost inclusă printre primele cinci universităţi din ţară într-o ierarhie efectuată de Societatea Academică Română – Coaliţia pentru Universităţi Curate.

Reporter: Care sunt perspectivele unui absolvent al Universităţii „Petru Maior” pe piaţa muncii? Este o întrebare pe care şi-o adresează numeroşi viitori studenţi…

Prof. univ. dr. Călin Enăchescu: Problema găsirii unui loc de muncă pe piaţă este ciclică. Cererea se reglează cu o anumită inerţie pe piaţă. Dacă în acest moment „pe val” din punct de vedere a cererii este Ingineria şi IT-ul, nu acelaşi lucru se întâmpla acum zece ani. Eu sper ca acest trend, ca urmare a dezvoltării industriale, economice, a României, se va păstra, dar există o oarecare ciclicitate. Vorbind despre posibilitatea găsirii unui loc de muncă, acest lucru este dependent de cererea pieţei. Noi, din acest punct de vedere, suntem liniştiţi, dar nu ascund faptul că în primul rând găsirea unui loc de muncă este determinată de calitatea absolventului. Nu există un absolvent foarte bun care să nu îşi găsească loc de muncă. Revenind la întrebarea dumneavoastră, pot afirma că Universitatea „Petru Maior” se clasează printre primele universităţi ca şi integrare în piaţa forţei de muncă a absolvenţilor. Dacă media de angajabilitate pe ţară a absolvenţilor se situează undeva în jur de 50%, Universitatea „Petru Maior” are un procentaj de aproximativ 75%.

 

Supercomputer, în parteneriat cu IBM

Universitatea „Petru Maior” deţine un Centru de cercetare în supercomputing, în cadrul căruia derulează un parteneriat cu celebra companie IBM.

„Centrul de cercetare a fost creat prin generosul sprijin pe care ni l-a dat IBM, pentru că un astfel de centru necesită pe lângă resursa umană şi echipamentele adecvate. Firma IBM s-a asociat cu noi prin faptul că ne-a acordat un supercomputer, un calculator foarte important deoarece reprezintă baza materială pentru realizarea unor cercetări extraordinar de importante în domeniul informaticii medicale, care se bazează pe date de foarte mare amploare. Totodată, cei de la IBM ne-au acordat şi know-how. O echipă de a IBM a fost prezentă timp de o lună în Universitatea „Petru Maior” cu scopul înfiinţării acestui Centru de cercetare căruia în limba engleză în spune „High Performance Computing.” Proiecte există, deja am câştigat două proiecte de cercetare importante în domeniul informaticii medicale, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie. Centrul în sine exista, dar acum s-a consolidat cu aceste elemente de noutate şi necesită un timp de acomodare cu această superputere de calcul.Acest supercomputer are un număr foarte însemnat de unităţi centrale care se numesc coruri. Dacă un computer obişnuit are câteva coruri, unul foarte performant poate să aibă până în 10 coruri, noi aici vorbim de mii de coruri, deci capacităţi de procesare, de memorie, uriaşă. În timp ce un calculator obişnit face o procesare secvenţială, adică pas cu pas, urmează un calcul, aici este vorba despre aşa numitul calcul paralel, adică o entitate de calcul se desparte în mai multe entităţi separate care se procesează în paralel, astfel încât vorbim de viteze uriaşe de procesare. Un astfel de supercomputer efectuează calcule cu câteva zeci de mii de ori mai rapide decât un calculator obişnuit. Din punct de vedere al puterii de calcul, acest supercomputer este al doilea la nivel de ţară şi printre primele zece la nivelul Europei Centrale şi de Est”, a declarat prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Calendarul înscrierilor

Programe de licenţă:

12-20 iulie – înscrierea candidaţilor (în zilele lucrătoare);

21 iulie – afişarea rezultatelor, contestaţii;

24-27 iulie – confirmarea locurilor candidaţilor admişi, depuneri cereri de redistribuire, afişarea rezultatelor după confirmarea locurilor şi redistribuire, contestaţii;

28 iulie – afişarea rezultatelor finale.

Programe de masterat:

10-21 iulie – înscrierea candidaţilor (în zilele lucrătoare);

24 iulie – concurs de admitere, afişarea rezultatelor;

25 iulie – contestaţii, afişarea rezultatelor după contestaţii;

26-28 iulie – confirmarea locurilor candidaţilor admişi:

29 iulie – afişarea rezultatelor finale.

Date de contact

Facultatea de Inginerie

Telefon: 0265-233.212

E-mail secretariat: secretariat@ing.upm.ro

Facultatea de Ştiinţe şi Litere

Telefon: 0265-236.034

E-mail secretariat: secretariat@science.upm.ro

Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative

Telefon: 0265-219.034

E-mail secretariat: secretariat@ea.upm.ro

Centrul pentru Învăţământ cu Frecvenţă Redusă

Telefon: 0265-250.853

A consemnat Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE