Home / Invatamant / Dezvelire de bust la Liceul „Constantin Brâncuşi”. Sculptură în bronz donată simbolic de Ioan Astăluș

Dezvelire de bust la Liceul „Constantin Brâncuşi”. Sculptură în bronz donată simbolic de Ioan Astăluș

Distribuie

Pe 8 iulie la ora 13.00, la Liceul „Constantin Brâncuși” din Târgu-Mureş, într-un cadru festiv, prilejuit de întânirea aniversară -40 de ani de la absolvire a promoției `77 de constructori – a avut loc un eveniment emoționant. Sculptorul Ioan Astăluș, el însuși absolvent al secției de Construcții industriale, civile și agrare, a donat instituției de învățământ sculptura sa în bronz, figurând chipul marelui artist Constantin Brâncuși. Liceul a adoptat acest nume cu aproape 20 de ani în urmă, în timpul mandatului directorului Adriana Țibrea, mandat exercitat între 1997 şi 2014. De asemenea, Adriana Ţibrea a fost prezentă la acest moment festiv în calitate de amfitrioană.

Liceu ctitorit și dezvoltat cu trudă

Într-o discuție colocvială purtată înainte de începerea evenimentului formal mi-a evocat cu nostalgie eforturile uriașe făcute pentru modernizarea acestui liceu înființat în 1949: construirea celor două extensii ale clădirii principale, construirea internatului și a sălii de festivități, a cantinei și aceasta cu participarea elevilor care numărau la un moment dat, numai cei în regim de internat, peste 1.200.

”S-au derulat proiecte europene în valoare de peste 1,5 milioane de euro, desigur cu sprijinul Inspectoratului Şcolar în mandatul inspectorului general Matei Dumitru care era și consilier pe vremea aceea”, a mai adăugat cu mândrie Adriana Țibrea.

”În momentul când liceul a primit numele  de Constantin Brâncuși s-a înființat simultan o clasă de arhitectură, singura din oraș, dar în prezent nu avem motive de mulțumire… în parte, acestui loc i s-au schimbat proprietarii și destinația, colegii mei fac eforturi considerabile de a menține atractivitatea ofertei educaționale, de a schimba mentalitatea că meseriile din construcții sunt rușinoase… Gustul muncii se pare că a dispărut… Și astăzi, când sunt atâtea tehnologii moderne, poți lucra la halat alb… nu știu… nu-i înțeleg… ce poate fi mai nobil decât să construiești o casă?…”, a închis Adriana Ţibrea, oarecum deconcertată, discuţia cu mine și a trecut la îndeplinirea oficiilor de gazdă.

 

Borna unui absolvent nostalgic

În același spirit al menținerii specificului instituției, a venit și donația. Cu acest prilej, sculptorul Ioan Astăluș a oferit lucrarea sa pe un act de donație simbolic, din acelea de pe vremea pergamentelor citite la soliile împărătești. Lucrarea a fost machetată în lut, inițial, și finalizată în bronz după o muncă de 40 de zile. Actul de donație simbolică a fost semnat de toți cei 27 de absolvenți ai promoției 77. Liceul inaugurează astfel a doua oară o identitate de patrimoniu spiritual. ”Este o bornă”, a declarat artistul și a adăugat: ”trebuie să avem încredere că noile generații, prin talentul lor, nu ne trag înapoi, ci împing înainte ceea ce am făcut… și am făcut… liceul acesta a reușit să dea țării promoții după promoții de constructori valoroși…”

”Cine sunteți voi, fotografii care purtați numele meu?”

A urmat turul liceului, făcut ca un tur de muzeu. Pe culoarele lui, foștii absolvenți, acum doamne și domni respectabili, admirau decorațiunile și picturile de pe ziduri, se opreau în dreptul fiecărui panou fotografic al unei promoții: 1961- 1964 la revedere, ne vedem în 1974! Mie mi se făcea frig când citeam. Ei conversau dezordonat, unii peste alții, în acea stare de emoție care-i făceau de neînțeles. O hărmălaie ca în recreațiile de altădată. La etaj, în dreptul propriului lor panou s-au îngrămădit exclamând: Uite, acolo, acolo ești! Nu, mai la stânga! Ce frumoasă eram!

Mi-am amintit atunci de uimirea lui George Călinescu atunci când și-a descoperit fotografii din copilărie într-un scrin: ”cine sunteți voi, fotografii care purtați numele meu?”

Ioan POTOLEA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Candidaturi-bombă” anunțate de AUR la Primăria Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș

Distribuie Evenimentul de lansare a candidaților AUR la alegerile locale din județul Mureș va avea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.