ISJ Mureș: Mâine, ajung ștampilele și, de joi, vor fi eliberate diplomele de BAC Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 593 Vizualizări

ISJ Mureș: Mâine, ajung ștampilele și, de joi, vor fi eliberate diplomele de BAC

Elevii din județul Mureș care au fost admiși la universități din străinătate au întâmpinat o problemă legată de eliberarea documentelor și a diplomei de Bacaluareat. Diplomele nu au putut fi eliberate din cauză că școlile din județ nu au ștampilele – sigiliile cu noul antet al Ministerului Educației. Astfel, dacă anul trecut se ministerul se numea Ministerul Educației Naționale și Cercetării Ștințifice (MENCS), din toamnă, se numește Ministerul Educației Naționale (MEN). Astfel, după ce au trecut peste tot ce putea fi mai dificil – procedurile de admitere, examenul de Bacalaureat, zeci de elevi riscă să se împiedice de un „scurtcircuit” administrativ.

„A fost un scurtcircuit la Monetăria Statului”

„A fost un scurtcircuit la Monetăria Statului. Noi am trimis încă din martie comanda. Nu mă întrebați din ce cauză Monetăria nu a onorat comanda. De atunci, am revenit cu adrese cu faxuri… Și în cursul zilei de mâine, deja am semnat delegația, prin care un delegat al Inspectoratului este împuternicit să ridice ștampilele, în prima etapă, pentru licee. Pentru că prioritari sunt copiii care vor să se înscrie la facultăți mai ales în străinătate. La solicitările exprese ale unor părinți am făcut astăzi toate demersurile pentru ca Monetăria Statului să confecționeze în regim de urgență toate cele 35 de ștampile cu însemnele statului pentru cele 35 de colegii și licee și una pentru Inspectoratul școlar. Mâine dimineață, la prima oră vom primi ștampilele”

„Suntem în calendar”

„Nu văd nicio problemă în sensul acesta, toate școlile am fost prinse în această situație. Gândiți-vă că, practic s-a scurs numai o zi de la definitivarea calendarului, nici nu am fi avut voie, pentru elevii care nu au făcut contestație să eliberăm până când nu ieșeam din calendarul de Bacalaureat. Mâine primim sigiliile (ștampilele n.r.) și suntem în calendar. Diplomele sunt completate și sunt pregătite. Nu este nicio problemă care să afecteze sau să întârzie procesul admiterii în sitemul universitar”, a precizat Aurora Stănescu, directorul Colegiului Național „Unirea”, adăugând că unora dintre elevi le-au fost eliberate adeverințe semnate de ISJ Mureș.

„Mai există și următoarea situație: rezultatele finale la Bacalaureat s-au publicat ieri, sunt facultăți și în țară la care astăzi este ultima zi de înscrieri, vi se pare uman?”, a mai adăugat Ioan Macarie, pentru Zi de zi, continuând prin spune că nu este normal ca angajații de la secretariatele școlilor să lucreze în ritmul acesta. „De dimineața, până noaptea să stea și să scrie acte. E posibil să greșească, ori așa ceva nu se poate acepta, pentru că sunt documente oficiale care pot să aibă urmări asupra traseului copilului”.

„Îi vom anunța la ce oră să vină să le ridice”

„Am semnat zeci de adeverințe. Acelea sunt valabile și, de joi, vom reuși să emitem și diplomele. Monetăria Statului, mâine dimineață, la prima oră finalizează ștampilele și trimite mașină, special să ni le aducă. Nu acept să vină prin curier pentru că durează două zile. Mâine, indiferent la ce oră sosesc le-am și dat școlilor”, a precizat inspectorul școlar general. „Le-am transmis colegiilor și liceelor că mâine îi vom anunța la ce oră să vină să le ridice”. Ioan Macarie a spus că e posibil ca diplomele să fie eliberate începând de mâine, „numai să vină de la București, în funcție de cum le finalizează Monetăria Statului și de eventualele probleme pe care le-ar putea întâmpina șoferu pe drum”.

„Mulți dintre elevi au venit astăzi și și-au ridicat dosarele cu adeverințele tip, care sunt semnate de domnul inspector general și sunt acceptate la multe facultăți pentru înscriere. Probabil că discuția este mai sensibilă în ceea ce privește anumite facultăți din străinătate care cer actele de studii în original sau scanate și trimise de pe mailul școlii”, a declarat Cristina Someșan, directorul Colegiului „Alexandru Papiu Ilarian”.

Există posibilitatea ca diplomele să fie eliberate de mâine

Cristina Someșan a mai adăugat că sunt universități care acceptă adeverințele trimise de pe mailul școlii pentru înscriere, dintre cele care au termenele limită în aceste zile. „Dacă mâine după prânz ajung ștampilele și toată lumea e dispusă să lucreze zi-lumină, se poate începe pentru situațiile speciale pentru a se încadra în termene. Așa știu, că data de 12 iulie, ar fi prima limită pentru depunerea dosarelor”, concizând că dacă se va lucra prioritizat nu ar trebui să apară probleme. De asemenea, sunt elevi care nu sunt încă în situația de a fi stresați din cauza ștampilelor mai având câteva zile la dispoziție pentru transmiterea documentelor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE