Home / Cultură / Voica Oltean, târgumureșeanca de 17 ani care a impresionat juriul Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary: „Sunt foarte fericită că am putut să aduc un premiu acasă, în România.”
Voica Oltean (Sursa: Arhiva personală / Facebook)

Voica Oltean, târgumureșeanca de 17 ani care a impresionat juriul Festivalului Internațional de Film Karlovy Vary: „Sunt foarte fericită că am putut să aduc un premiu acasă, în România.”

Distribuie

Voica Oltean e o târgumureșeancă în vârstă de 17 ani care s-a stabilit la București în urmă cu trei ani. La toamnă va începe clasa a 12-a la Liceul Național de Artă „Dinu Lipatti”, după care vrea să dea admitere la specializarea Arta actorului a UNATC. Recent a debutat în primul lungmetraj, producția „Breaking News” în regia Iuliei Rugină, în care a interpretat rolul principal feminin alături de Andi Vasluianu. Filmul i-a adus Mențiunea Specială a Juriului la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary din Cehia și, la pachet, un plus de notorietate. Tânăra e o prezență proaspătă, spontană și fermecătoare. E îndrăgostită de filmele românești și printre preferatele ei se numără „Câini” (r. Bogdan Mirică) și „Lumea e a mea” (r. Nicolae Constantin Tănase).
Actrița a recunoscut că experiența de la filmări a fost formatoare pentru traseul ei profesional, însă a ridicat și provocări pe măsură: „Am filmat o lună, la mare, iarna, departe de tot. Normal că aveam momente în care simțeam că nu reușesc, dar a fost bine până la urmă. Am avut noroc de cea mai tare echipă posibilă! Am avut și o secvență foarte grea la care am filmat două zile.” Până în 29 septembrie, când „Breaking News” va intra în cinematografe, vă propunem un scurt dialog cu Voica Oltean.

Reporter: De ce ai ales Liceul Național de Artă „Dinu Lipatti”, secția actorie?

Voica Oltean: Am ales în primul rând Capitala, pentru oportunități, mai ales că eu îmi doresc să fac film. Mi-ar fi fost destul de greu să fac asta la Cluj sau la Târgu-Mureș. „Dinu Lipatti” este singurul liceu din București care are secție de actorie, așa că oricum n-am avut prea multe variante. Nu-mi amintesc momentul în care m-am decis să fac actorie, dar acum nu mă văd făcând altceva. Cred că meseria asta m-a ales pur și simplu.

Rep.: Povestește-ne cum a fost la castingul pentru film și care a fost reacția ta în momentul în care ai obținut rolul.

V.O.: Wow, castingul! Au trecut doi ani de-atunci. La început mi s-au făcut niște poze în liceu, apoi a urmat prima probă. Primisem o parte din scenariu și am încercat să lucrăm pe câteva secvențe mai grele. Pe urmă, l-am cunoscut pe Andi Vasluianu, personajul principal masculin în film, și am încercat să formăm o relație. După aceea, am început să-mi descopăr personajul, iar asta a fost partea mea preferată. Am avut o conexiune din prima cu Iulia Rugină și a fost o plăcere să lucrăm împreună. Mi-a zis într-un bar, la o bere, că am luat rolul. Ce a urmat nu se poate povesti (râde).

Rep.: Cine este personajul pe care îl interpretezi și cum te-ai raportat la acesta?

V.O.: Personajul pe care îl interpretez este Simona Paraschiv, o tânără de 15 ani. O ador pe Simona și am încercat să o înțeleg pe cât de bine am putut. Noi două suntem cam la fel. Suntem rebele, sau îmi place să cred asta (râde). Suntem vulcanice si mature, însă am simțit foarte mult că ne e frică să acceptă asta. Am vorbit și cu Iulia despre acest lucru și mi-a zis că, până la urmă, cel mai greu e să te joci pe tine. Și chiar așa a fost!

Rep.: Cum ai primit Mențiunea Specială a Juriului la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary?

V.O.: Cu Karlovy Vary e mai greu pentru că nu conștientizez încă realizarea. Sincer, nu mă așteptam. Am luat Mențiunea Specială a Juriului pentru Debut, iar asta mă face cumva să am și mai multă încredere în mine. Iar asta pică bine pentru că la capitolul încredere și stimă față de mine mai am de lucrat. Nu stătusem la tot Festivalul, mă întorsesem de jumătate de oră în România când am fost sunată să mă întorc. Am plâns când am aflat. Sunt foarte fericită că am putut să aduc un premiu acasă, în România.

Rep.: Care sunt planurile sau aspirațiile tale în următorii trei ani?

V.O.: Urmează să filmez un scurtmetraj în septembrie, iar după asta cred că mă opresc puțin. Voi avea Bacul și admiterea la facultate anul viitor, așa că vreau să mă axez pe școală. Peste trei ani sper să mă văd la facultate, într-un apartament mai mare și cu o pisică :).

Rep.: Ți-e dor de Târgu-Mureș uneori?

V.O.: Mereu mi-e dor de Târgu-Mureș și de oamenii de acolo, care sunt minunați. Mă întorc des acolo să mă relaxez și să îmi revăd familia. Dar recunosc că, acum, București e „acasă”.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.