Tineri interpreți de folclor cu vârste între 16 și 24 ani vor concura pe scena mare a Palatului Culturii Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 321 Vizualizări

Tineri interpreți de folclor cu vârste între 16 și 24 ani vor concura pe scena mare a Palatului Culturii

Cea de a șasea ediție a Festivalului-concurs național de folclor pentru tineri interpreți „In memoriam Vasile Conțiu“ va avea loc în perioada 18-20 iulie în Târgu-Mureș și comuna Râciu. Evenimentul va fi organizat de Primăria și Consiliul Local al Comunei Râciu, Asociația pentru dezvoltare și cultură Mureș în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş și Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș. În cadrul unei conferințe de presă susținute la Școala Populară de Arte marți, 11 iulie, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, Iuliu Praja, împreună cu Lia Codruța Conțiu, fiica regretatului muzician, au susținut o conferință de presă în care au vorbit despre concursul din cadrul Festivalului.

„S-au înscris 35 de posibili concurenți din toate zonele țării. Luni, în 10 iulie, am avut preselecția pentru candidații din județul Mureș. Au fost 13 înscriși, au participat 10 dintre ei și au fost admiși în concurs 6. În 18 iulie, la ora 10:00, va avea loc preselecția pentru cei din alte județe, urmând ca în cursul aceleiași zile, de la 18:00, în Sala mare a Palatului Culturii să aibă loc concursul propriu-zis.“, a declarat Lia Codruța Conțiu. Aceasta a mai spus că organizatorii își doresc ca festivalul să devină o tradiție întrucât Vasile Conțiu a promovat foarte mult folclorul autentic și Câmpia Transilvană, iar prin acest festival-concurs național se va pune accentul pe costumul tradițional. Concurenții vor vorbi despre ținutele alese, iar unul din membrii juriului va acorda un premiu pentru cel mai autentic costum tradițional românesc.

1500 lei pentru marele câștigător

Lia Codruța Conțiu a menționat că „Acest festival cred că a ajuns să fie cunoscut pentru că în aceeași perioadă se desfășoară un alt festival, „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării“, unde marele premiu este de 5000 euro. Noi nu ne permitem încă să oferim o asemenea sumă, dar, totuși, în aceste condiții s-au înscris 35 de concurenți valoroși.“ Premiul oferit de către organizatori este de 1500 lei.

Concursul se adresează tinerilor între 16 și 24 de ani care se află la începutul unei cariere nu foarte ușoare. În speță, zona de unde provine intepretul trebuie reprezentată ca atare, iar repertoriul ales și costumul purtat trebuie să se armonizeze.

Iuliu Praja se declară mulțumit de nivelul pe care l-a atins Festivalul în cele cinci ediții precedente: „Bucuria noastră este și mai mare că, pe lângă un spectacol de înaltă calitate și ținută, reușim să facem educație prin cultură, reușim să mobilizăm tinerii să părăsească pentru o vreme gadget-urile ca să vină să socializeze și să se cunoască. Îmi place să spun că prin acest festival se creează o cărare sau chiar mai multe între oameni.“

Gala laureaților va avea loc miercuri, 19 iulie, de la ora 18:00, la Sala mare a Palatului Culturii din Târgu-Mureș.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE