Nou! Masterat în Achiziţii Publice, la Universitatea „Petru Maior” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1084 Vizualizări

Nou! Masterat în Achiziţii Publice, la Universitatea „Petru Maior”

Începând cu anul universitar 2017-2018, Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş propune celor interesaţi un nou program de masterat cu durata de un an, intitulat Achiziţii Publice. Detalii despre această specializare nouă am aflat de la conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu, directorul Departamentului de Drept şi Administraţie Publică din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative a Universităţii „Petru Maior”.

Reporter: Vă rog să ne spuneți care sunt motivele creării unui program nou de masterat la Universitatea „Petru Maior”, în domeniul achizițiilor publice, organizat de Departamentul de Drept și Administrație Publică?

Conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu: La modul general, înființarea unei noi specializări de masterat răspunde mai ales cerințelor societății românești contemporane și, bineînțeles, preocupărilor didactice ale colegilor mei de la universitate. Am în vedere în special nevoia societății românești de a reduce fenomenul corupției ale cărui modalități concrete semnificative se materializează în cadrul proceselor de achiziție publică. De cealaltă parte, printre preocupările colectivului didactic din universitatea noastră, în parteneriat cu specialiști din țară, se numără și acest domeniu, sens în care amintesc de un real succes Conferința de Achiziții Publice desfășurată anul acesta în luna aprilie la Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative.

Reporter: În concret, vă rog să prezentați cititorilor noștri care sunt avantajele acestui program de achiziții publice și care este publicul țintă.

Conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu: Este important de reținut că mai multe instituții publice cu competențe în domeniul finanțelor publice ne-au solicitat la începutul anului universitar să oferim cursuri în domeniul achizițiilor publice, având în vedere că în anul 2016 a fost adoptat un pachet de legi în acest domeniu, iar cunoașterea acestora este dificilă, cu atât mai mult aplicarea în derularea proceselor de achiziții. Masteratul are în special ca public țintă personalul instituțiilor publice, implicați în procesul de achiziție publică dar, deopotrivă, angajații persoanelor juridice neguvernamentale, lucrative sau nelucrative, care în mod curent desfășoară activitățile specifice achizițiilor publice. Masteratul se adresează în aceeași măsură și persoanelor care supraveghează legalitatea acestor operațiuni sau, de ce nu, investighează faptele ilicite care apar în procesul de achiziție publică ori sunt intim legate de acest proces. Am în vedere polițiști, procurori, judecători.

Reporter: Care consideraţi că este gradul de cunoaștere a domeniului de către mediul public și privat din România?

Conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu: Nu neg existența unor specialiști în acest domeniu, dar aceștia sunt extrem de puțini în România, astfel că este nevoie de o specializare în acest domeniu, iar instituțiile publice au posibilitatea constituirii unor fonduri pentru a asigura formarea continuă a funcționarilor publici. Având în vedere că noul pachet de legi în domeniul achizițiilor publice este extrem de stufos – patru legi, având în total 600 de articole fără anexe – este exclusă la nivelul instituțiilor publice cunoașterea de bază și sistematică a domeniului.

Reporter: Spuneți-ne câteva aspecte care individualizează această ofertă educațională în raport cu altele.

Conf. univ. dr. Nicolae Ploeşteanu: La nivelul Departamentului de Drept și Administrație Publică s-au derulat de un an de zile pregătiri pentru realizarea acestui program și sperăm că vom veni cu o curiculă extrem de bine adaptată cerințelor profesionale și formării de competențe în acest domeniu. Totodată, vom lucra într-un sistem modern, unic la nivel de România, care se bazează pe simulări ale bunelor practici, pe o comunicare digitală de performanță, astfel încât rezultatul învățării să fie garantat și de calitate. Ne bazăm și pe expertiza unor profesori de valoare, cu experiență practică și cu deschidere către noutățile europene din domeniu. Pe scurt, considerăm că va fi masteratul cu cea mai mare anvergură didactică, pedagogică și de rezultat din domeniul achizițiilor publice, din România. Înscrierile se pot face în perioada 10-21 iulie la sediul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, din Târgu-Mureș, strada Livezeni nr. 69. Admiterea se realizează pe baza mediei examenului de licență, indiferent de specializarea de licență absolvită. Detaliile privind admiterea sunt accesibile la adresa admitere.upm.ro.

A consemnat Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE