Home / Cultură / FOTO-VIDEO: Povestea “Desculț în iarbă”. Cum a fost și ce va fi.

FOTO-VIDEO: Povestea “Desculț în iarbă”. Cum a fost și ce va fi.

Distribuie

Prima oară am ratat evenimentul pentru că obligațiile profesionale m-au dus pe alte meleaguri, însă a doua oară a fost cu noroc și eram acasă, așa că am ajuns, în premieră și cu emoție, pe fosta Insulă a partidului, unde eram pregătită deja de pe rețeaua de socializare Facebook pentru “Desculț în iarbă”. Cum a fost și ce va fi, vă invit să aflați citind :).

 

Sâmbătă, pentru prima dată în viața mea, deși scrisesem despre Insulă în perioada problemelor juridice, am trecut cu bacul râul Mureș pentru a vedea și eu live ceea ce citisem despre prima ediție. Când am ajuns, mi-a plăcut explozia de culoare, detaliile fain gândite – o ramă de tablou din mușchi pe care puteai citi hashtagul “Desculț în iarbă”, numai bună pentru o fotografie de Instagram, hamace multicolore, pufoși – acele fotolii pufoase care se mulează după tine, un leagăn înflorat și un loc de joacă uriaș pentru copii denumit The Lion King, ca în povestea desenelor animate cu aceeași denumire. Pe scena tapetată cu baloți de paie concertau tinerii din trupa Big John & Los Emberek, care s-au axat, în special, pe coveruri.

 

Copii și adulți în hamace, pe baloți de paie, pe câte o pătură ascultau, povesteau sau citeau, se legănau, râdeau, fiecare cum le era vrerea și starea de spirit. Temerarii își testau limitele pe sârmă în exerciții de echilibristică sau în unele de îndemânare cu bile. O imagine emoționantă a fost să întâlnesc acolo câteva persoane cu dizabilitate locomotorie, venite să se bucure de o zi însorită, de compania prietenilor și de muzica de calitate. De asemenea, mie mi-a plăcut foarte mult atmosfera liniștită, relaxarea, senzația aceea de laissez faire și sentimentul de pace și împăcare.
După aproape o oră, concertul tinerilor se încheie interactiv, două tinere – Larisa și Sophie – își fac curaj și urcă pe scenă pentru a interpreta într-o repriză de karaoke, cu acompaniamentul chitaristului formației, hitul lui Ben E King – “Stand By Me”. Și s-au descurcat chiar onorabil.

 

Pentru o oră și ceva am lipsit de pe insulă, dar m-am întors pentru concertul așteptat al Mariei Răducanu. Pe la ora 20, vocea caldă a Mariei Răducanu a acoperit zumzetul de pe insulă, și ne-a adus spre suflete piese cu influențe fado, de jazz, chiar și o romanță, dacă am fost suficient de atentă, iar insularii nu au fost zgârciți cu aplauzele.

Seara s-a încheiat abrupt, cu o ploaie sănătoasă care a ținut vreo două ore și a încurcat socotelile organizatorilor de a proiecta filmul surpriză.
Dacă ar fi să mai adăugăm ceva ar fi că orice am consumat pe Insulă de la furnizori locali precum J’ai Bistrot, Nostalgia, Wine Box cu oferta de vinuri Liliac am plătit cu jetoane transformate la punctul Alpha Bank. De asemenea am trecut pe la corturile JCI cu a lor ofertă de limonade și pe la rafturile cu tentații în slove ale Diverta. Serviciile de securitate și siguranță au fost asigurate de firma Praetorian Guard.
Iar pentru că acum a fost ediția a doua și șirul de evenimente se anunță să fie cu va urma și sperăm cu happy-end, profitând de ploaie, am povestit cu Carmen Ciocan, inițiatoarea acestui proiect despre nașterea lui și despre ce ne mai pregătește. Carmen e fondatoarea și directorul Distinct Events, care e, de altfel, agenția de evenimente care și-a asumat ca persoană juridică organizarea “Desculț în iarbă”.

 

Reporter: Cum v-a venit ideea de a organiza Desculț în iarbă?
Carmen Ciocan: Eu sunt din Brașov, Brașovul înseamnă natură, înseamnă Tâmpa, cu care ai crescut în fața ochilor, înseamnă Bran la 30 de minute, înseamnă Poiana la 30 de minute, înseamnă Predeal la 30 minute, înseamnă, în concluzie, natură multă. Eu m-am mutat în Tîrgu Mureș de un an și ceva și sufăr îngrozitor că nu există un parc în care să mă duc cu o carte, să mă sprijin de un copac și să citesc. Fac acest lucru când merg la Cluj și chiar și pentru două ore mă duc în Parcul Central și citesc pentru că mi-e dor de natură. Asta am încercat.
Noi avem un avantaj ca agenție de evenimente (n.a. Distinct Events) că, dacă nu ți se dă de lucru, poți să îți faci de lucru. Noi lucrăm mult pe corporate, e clar că pe perioadă de vară e blocat tot ce înseamnă marketing și atunci noi, în acest interval, avem această bucurie de a crea evenimente fără să fim legați de un client. Eu l-am gândit din necesitatea mea de a sta în natură, din faptul că este acum un trend ca fiecare județ reper să aibă un festival, a ajuns și Iașiul să fie pe harta aceasta, și Sibiul, nu mai zic de Cluj, care e vârf de lance, și am zis să facem o alternativă în Tîrgu Mureș extrem de locală, la ceea ce înseamnă Jazz in the Park și Electric Castle. Văd că din punct de vedere al vremii, deja suntem în Electric Castle.

 

Rep.: Cum ați găsit insula?
C. C.: Eu nu am știut povestea acestei insule, partea faină este că ce nu știi, nu te afectează. Și, dacă nu ești din orașul ăsta, pentru mine e un avantaj maxim, nu sunt afectată de nicio părere și îi iau pe toți așa cum vin și îmi fac relația cu ei în funcție de experiența mea, pentru că trebuie să recunosc că e un sport național în Mureș să dai în cap, primele două lucruri sunt de rău, al treilea de bine ca să nu dea prost persoana care le-a zis, asta am observat-o, e generală, motiv pentru care în agenție la noi, unde e studioul de creație, într-o clădire absolut superbă, am impus o regulă de vreo două săptămâni, nimeni nu mai intră să povestească de rău de altcineva, închidem cu diplomație discuția cu respectivul, deviem de la subiect, pentru că am ajuns să fim afectați, orașul e mic, părerile sunt puternice, impactul e maxim.
Revenind, colega mea mi-a spus de insulă, am venit și am vizitat-o, am așteptat cu sufletul la gură să se încheie procesul, a fost un noroc fantastic, s-a închis procesul, am venit imediat cu oferta de preț, am negociat contractul și iată-ne aici pentru 5 ediții, care sper să le putem susține cu sprijinul partenerilor.
Măcar jumătate din bani trebuie să fie de la parteneri, dacă nu ai jumătate, vii cu bani de acasă și munca este enormă, responsabilitatea la fel, nu mai zic de stresul generat de diferite cauze.

 

Rep.: Care este particularitatea acestui șir de evenimente reunite sub denumirea Desculț în iarbă?
C.C.: Toți partenerii și furnizorii noștri sunt din Mureș, ceea ce nu este ușor pentru că învățăm împreună ce înseamnă o logistică pentru un eveniment, un eveniment care noi vrem să fie o alternativă locală la tot ce înseamnă trend în toată țara, cu evenimente în aer liber. Vrem să arătăm că un produs privat este 100 % mureșean și facem, la fiecare ediție, lucrul acesta posibil. Clar nu ne este ușor, ne-ar fi mai ușor să aducem de la Cluj firme care au deja experiență și logistică pentru astfel de evenimente, dar nu, noi avem ambiția să ne educăm împreună, pentru că nimic nu vine de la sine. Aceasta este partea cea mai frumoasă. În al doilea rând, încercăm la fiecare ediție să le oferim tinerilor talentați o sonorizare de calitate, un public minunat și, evident, cadrul acesta superb care înseamnă natură, să cânți între copaci, să ai luminițe.
Un alt punct important este faptul că aducem cărțile, acest blind book a însemnat foarte mult pentru noi și am avut din partea partenerului nostru, Diverta, toată susținerea, am încurajat participanții să aducă cărți, cărțile sunt donate către orfelinate, cămine de vârstnici sau persoane cu dizabilități, pe de altă parte pleci acasă cu o carte nouă, care este o surpriză, iar lucrul acesta este deja emoție. De fapt, tot acest eveniment este emoție, noi nu am făcut nimic decât să creăm emoție, să avem serviciile de calitate și cred că am făcut o treabă bună pentru că de la primul eveniment am fost căutați de sponsori, iar acesta este primul și ultimul argument că ceva a ieșit bine.

 

Rep.: Ce artiști veți invita la următoarele ediții ale Desculț în iarbă?
C. C.: Încercăm de la ediție la ediție să creștem cu renumele artiștilor. Am început cu Ana Maria Galea, care este un nume în jazz în Mureș și nu numai, la a doua ediție am reușit să o aducem pe Maria Răducanu, după cum ai văzut. Suntem în negocieri cu Ada Milea, care până zilele trecute trebuia să vină cu Alexander Bălănescu, care este un violonist de absolută excepție, show-ul lor se numea Island, era perfect. Din păcate, obligațiile lor nu ne permit să îi aducem, însă sperăm să închidem cu Ada Milea care poate va veni cu Dorina Chiriac sau în altă formulă în 22 iulie. Apoi avem confirmarea trupei Fără Zahăr, în 12 august, e o perioadă extrem de riscantă pentru că atunci lumea este în concediu și atunci mergem cu niște artiști mai veseli. Bucuria noastră cea mai mare este să închidem pe 10 septembrie, este confirmat deja, cu Nicu Alifantis și o întreagă orchestră să ne cânte “A venit, a venit toamna…”. Suntem încântați că deja avem niște parteneri în discuții și pentru următoarele evenimente.
Dezamăgirea noastră sau cel puțin a mea că nu sunt din oraș este că puterea de cumpărare este extrem de scăzută și e clar că nu vom putea susține, cel puțin anul acesta, din bilete și din comisionul din încasări pe care îl avem cu furnizorii onorariul artiștilor. Dar dincolo de asta, ne străduim să nu facem rabat la calitate, vorbim aici de sonorizare, de servicii, absolut toate produsele care sunt aici, prin contract, noi le negociem, le gândim, le schimbăm atunci când e cazul în funcție de necesitățile publicului.

 

Rep.: Invitata de astăzi a fost Maria Răducanu. Cum ați convins-o?
C. C.: Omul Maria Răducanu transmite o căldură și o emoție fantastice. Eu recunosc că am descoperit-o la Bogata, la Jazz in the Park, anul trecut unde a cântat în fața a 5000 de oameni și recunosc că am avantajul ca om cu agenție să fac evenimentele așa cum mi le doresc eu și să aduc artiști valoroși. E una din preferatele mele, cum este și Ada Milea, Alexandrina Hrisov, Nicu Alifantis sau Fără Zahăr, cu care am crescut pentru că am făcut facultatea la Iași.
Cu Nicu Alifantis e o poveste, pentru că eu în facultate cu prietena mea cea mai bună când visam la ea în apartament, studente fiind, și trăgeam de un suc toată ziua, ne doream să îl avem pe Nicu Alifantis să ne cânte la nuntă „Ce bine că ești, ce mirare că sunt”. L-am cunoscut pe Nicu Alifantis la Brașov, la Bookfest, și îi povesteam chestia asta și mi-a spus: Vă dezamăgesc, eu nu cânt la nunți. Știam, dar i-am spus că să știți că aveți fani care își doresc așa ceva. L-am sunat acum pentru eveniment, și-a reamintit de povestea aceea. I-am povestit și că mi-am deschis agenție și dacă nu veniți să îmi cântați la nuntă, vă aștept să veniți să cântați la evenimente, la care, îmi răspunde: Este cel mai bun moment pentru prietenul tău să te ia de nevastă atunci și eu vă cânt.

 

Rep.: Ați mai amintit că vă place Alexandrina Hrisov. Ce șanse sunt să o revedem la Tîrgu Mureș?
C. C.: Mi-am dorit enorm să o aducem pe Alexandrina Hrisov, pentru ea am dat peste cap date peste date, dar, ținând cont că noi nu am știut până în 18 mai că vom avea terenul pentru acest an, nu am putut începe negocierile și ei erau rezervați pentru evenimente. Dar pentru ea vom încerca să găsim o variantă și să organizăm un eveniment.

 

Rep.: Ce v-a impresionat după prima ediție?
C. C.: Bucuria noastră cea mai mare la primul eveniment a fost că am avut 900 de oameni pe insulă și am venit a doua zi să predăm insula și nu am strâns mai mult de 20 de pahare de pe toată insula, nu am strâns mucuri de țigară. Și atunci am realizat ce calitate de oameni vin la evenimentul acesta și că sunt oameni care au nevoie de așa ceva.

 

P.S. Organizatorii au încheiat discuţiile cu Ada Milea, care va fi prezentă pe Insulă în 22 iulie alături de Anca Hanu. De asemenea, tot la ediţia de atunci, va mixa Sorin Lupașcu, considerat cel mai vechi DJ din România, care va aduce la Desculţ în iarbă colecţia sa de viniluri.

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.