Home / Invatamant / FOTO: Atelier inedit la Tabăra de vară “Minte, trup şi suflet”. Jurnalismul, meserie dublată de pasiune

FOTO: Atelier inedit la Tabăra de vară “Minte, trup şi suflet”. Jurnalismul, meserie dublată de pasiune

Distribuie

Tabăra de vară “Minte, trup şi suflet”-  ediţia a III-a, care se desfăşoară în perioada 10 iulie – 14 iulie 2017  la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu” din Reghin este proiect social cuprins in cadrul Calendarului Activităților Educative Regionale pe anul 2017. Fiind un proiect social, cuprinde activităţi de socializare și de educare a relaţiilor umane, de dezvoltare a spiritului generozităţii în cadrul grupurilor de elevi şi profesori participanți, care doresc să transmită copiilor valorile prieteniei  şi să le dezvolte și să le educe capacităţile de comunicare cu cei din jur.

Profesorii coordonatori de ateliere şi voluntarii vor avea rolul de a îndruma şi de a supraveghea activitatea elevilor participanţi, repartizați pe cele şase ateliere.

La atelierul „Mâini dibace” se va urmări confecţionarea unor articole de îmbrăcăminte și accesorii din deşeuri și materiale reciclabile. Atelierul „Artă culinară” se va ocupa de conceperea şi punerea în practică a unor  reţete culinare. La atelierul „Cântec, joc şi voie bună” se vor desfășura activităţi muzical-artistice, iar la atelierul  „Exploratorii” activităţi sportive, de relaxare şi orientare în natură, jocuri de socializare şi acţiuni de ecologizare. La atelierul „Prichindeii pricepuţi” se vor realiza activităţi specifice grupei de vârstă (4-7ani), care se bazează mai mult pe activităţi joc îmbinate cu  abilităţi practice şi arte vizuale.

Atelierul „Jurnaliștii” este echipa care va fi mereu cu „ochii în patru”, va face fotografii, va lua interviuri și va scrie articole despre activitățile din tabără. Profesorii coordonatori vor urmări modul de realizare, redactare şi aşezare în pagină a articolelor, care vor fi cuprinse în revista taberei. Înarmați un dram de curaj, cu un pix, o coală de hârtie, un microfon de jucărie și cu un aparat de fotografiat, “micii jurnaliștii” au purces prin ateliere, și iată ce ne-au relatat, după două zile de tabără.

“Profesorii din spatele taberei”

După terminarea anului școlar și după examenele de capacitate, a venit vacanța care a fost asteptată atât de elevi, cât și de profesori.

Profesorii de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceusianu” au organizat  tabăra ”Minte, trup și suflet”, care a ajuns la cea de-a treia ediţie. Spre deosebire de anul trecut, anul acesta s-a introdus un atelier nou, “Jurnaliștii” la care copiii invață să scrie un articol de ziar, dar și ce înseamnă să fi un bun reporter.

Cu toate că este vacanță, profesorii au fost foarte bucuroși să se alăture acestui proiect interactiv care este o oportunitate pentru a socializa cu persoane noi.

La fiecare atelier au fost repartizați un număr  de 20-23 de elevi, care sunt coordonați de câte un grup de profesori de la diferite școli. Tabăra se desfășoară în incinta Școlii Gimnaziale „Alexandru Ceusianu” din Reghin. Pe lângă atelierul „Jurnalistii”, sunt si alte ateliere foarte interesante si distractive: „Prichindeii pricepuți”, „Mâini dibace”, „Artă culinară”, „Cântec, joc și voie bună “ și nu în ultimul rând „Exploratorii”.

Elevii sunt foarte incântați că participă la această tabară foarte educativă și recreativă.

Autori: Blaga Diana, Varodi Alexandra, Mărginean Daria,Vizi Lăcrămioara.

“Jurnaliştii veseli”

Tabăra de vară „Minte, trup și suflet” se desfășoară și în acest an, în incinta Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ceușianu” a localității Reghin, în perioada 10-14 iulie. La aceasta participă 130 de copii, dintre care o parte elevi ai acestei școli, dar și din împrejurimile orașului. Activitățile au rolul de a stimula tinerii spre dorința pentru cunoaștere, aceștia fiind capabili de a socializa cu ceilalți și de a se implica în minunatele ateliere destinate lor.

Primul atelier la care am participat a fost „Jurnaliștii veseli”, intrând împreună cu colegii noștri, în tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am aflat despre articolul de ziar, despre maniera în care trebuie luat un interviu în mod corect, precum și multe subiecte care trebuie elaborate în realizarea acestora. Am fost transformați în jurnaliști noi înșine, putând lua interviuri celorlalți participanți.

Grupa noastră a abordat micii doritori de distracție, numiți „Prichindeii pricepuți”. Copiii se ridică la standardele date de numele grupei din care fac parte, fiind cuprinși între vârste de 4-7 ani, dar totuși plini de dârzenie și tact. Aceștia ne-au primit cu brațele deschise în micuțul lor univers al cunoașterii, împărtășind cu „reporterii” noștri, experiențele lor. Am aflat cum au dat viață simplelor coli de hârtie cu ajutorul mânuțelor, fiind ajutați de foarfece și lipici, prietenii de nădejde în situații de acest fel. După ce au creat lumi imaginare construite cu creioane colorate și un strop de dorință, micuții s-au putut destinde prin dans și voie bună, alături de profesoarele coordonatoare.

La fel cum ne-au destăinuit și aceștia, tabăra este o ocazie extraordinară în viața tuturor. Fiind de acord cu ei, putem spune cu bucurie că atelierele, activitățile desfășurate, precum și profesorii, ne dau un sentiment de admirație profundă.

Platon definea educația ca fiind „arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute, ale acelora care dispun de ele”.

Autori: Kellner Cristina, Marcu Diana, Nicolae Ana, Lirca Mihnea, Bîndilă Carlos.

„Prima zi, ca jurnalişti”

Azi dimineață am fost foarte entuziasmați, să realizăm primul nostru articol de ziar, deoarece suntem pentru prima dată la un astfel de atelier.

După câteva minute petrecute cu alți copii de la alte școli, am început să discutăm între noi și să lucrăm împreună. Ne-am cunoscut mai bine și am încercat să legăm o prietenie.

Prima dată am ascultat un interviu, ca să ne facem o părere despre ,,lumea televiziunii”. Am fost impresionați de acest interviu și am vrut să realizăm și noi unul asemănător. Am intrat la atelierul de ,,Artă culinară” unde copiii pregăteau meniul zilei: biscuiți cu finetti și salată bulgărească. Copiii erau angrenați în ale gătitului. S-a oferit o fată pe nume Daria Andron, pentru a-i lua un interviu și a-i face poze. I-am pus întrebări referitoare la tabără și la atelierul la care se află astăzi, aflând rețete interesante.

A fost foarte interesant să realizăm primul nostru interviu, care poate va ajunge un articol de ziar.

Autori: Rotar Doriss, Maria Antănăsoaie, Grama Andreea, Cazan Alexia, Țîra Andra.

„Umbreluţele prichindeilor dansau…”

Suntem la tabăra de vară „Minte, Trup şi Suflet”. Este a doua zi şi am pornit în căutarea „Prichindeilor pricepuți” pentru a le lua un interviu, dar spre mirarea noastră nu se aflau în sala de clasă destinată atelierului lor. O undă sonoră ne-a ghidat spre sala de repetiţii.

Când am deschis uşa i-am văzut pe prichindei dansând cu umbreluţele şi arătau ca nişte ciupercuţe frumos colorate. Prichindeii erau foarte concentraţi la ce le spunea doamna educatoare Moldoveanu Alina, arătânundu-le şi explicându-le exerciţiul cu multă răbdare şi blândeţe. Am cerut permisiunea de a intervieva un prichindel şi ne-am ales o ciupercuţă frumos colorată pe care o chema Kellner Dianda. Din întrebările noastre, care au fost legate de tabără, am aflat că prichindeii care sunt foarte activi au decupat, au desenat, au colorat, iar acum învăţau un dans al umbreluţelor colorate.

Erau foarte încântaţi de activităţile desfăşurate la tabăra de vară şi le părea rău că timpul trece prea iute şi tabăra se va încheia mult prea repede.

Ziua de azi a fost o experienţă minunată!

Autori: Florea Anda Casiana, Chirteş Alexia Maria, Şerdean Lara Maria, Rizea Iulia.

„Jurnalist pentru o zi”

În această călduroasă zi de vară, suntem norocoși să aflăm secretele din spatele unuia dintre cele mai interesante ateliere.

Când am intrat în atelierul „Cântec, joc și voie bună” am fost întâmpinați cu multă bucurie de micii dansatori. Pentru a avea o idee mai amplă despre ce se petrece în acest atelier i-am luat un interviu elevei Chirilescu Amalia.

Reporter: Ce îți place cel mai mult în această tabără?

Amalia: Toate activitățile la care au participat au fost interesante și plăcute.

Reporter: Care este atelierul tău preferat și de ce?

Amalia: Fiind doar a doua zi de tabără, nu pot spune care este atelierul meu preferat. Dar ieri, am fost repartizată la Atelierul ,,Mâini dibace” care mi-a plăcut foarte mult, deoarece îmi place să creez lucruri noi și mai ales haine. Azi sunt la Atelierul „Cântec, joc și voie bună”, unde  am învățat imnul taberei noastre și să joc Hora Unirii.

Reporter: Îți mulțumim și îți uram o vacanță minunată!

După realizarea acestui interviu, am decis împreună cu toți participanții, să realizăm o poză de grup pentru a avea o amintire plăcută a acestei zile speciale.

Autori: Andreea Olari, Diana Mânicaru, Petruț Ionuț, Zdărie Antonio, Ormenișan Bogdan.

Contribuţia profesorilor coordonatori

Cei care au stat în umbra lor, cu sfaturi, concluzii și aprecieri au fost profesorii coordonatori ai acestui atelier: Friciu Daniela, Pereș Kinga, Iacob Stela (de la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu”), Mărginean Emilian (de la Școala Gimnazială Ibănești), Molnar Monica (de la Liceul Tehnologic „Petru Maior”), Molinari Delia (de la Școala Gimnazială Batoș), Chelariu Paula, Horga Caterina (de la Școala Gimnazială „Florea Bogdan), Feldrihan Simona și Dima Codruța (de la Școala Gimnazială „Dănilă Stupar” din Rușii Munți ).

Intervievați la rândul lor, profesorii coordonatori, ne-au declarat că nu prea au avut ce corecta, doar câte o virgulă, pe ici colo, sau câte vreo literă rătăcită.

Prof.  Codruța BÎCLEA, Paula CHELARIU, Emilian MĂRGINEAN, Monica MOLNAR, Delia MOLINARI

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.