Ediție aniversară a Taberei de Sculptură Oarba de Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 461 Vizualizări

Ediție aniversară a Taberei de Sculptură Oarba de Mureș

În perioada 20 iulie-20 august 2017 Consiliul Județean Mureș, prin Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, organizează a XI-a ediție a Taberei de Sculptură Oarba de Mureș.

Ultimele 11 monumente din seria celor sculptate în cadrul acestor tabere vor fi realizate pe domeniul pensiunii „LOTUS” din satul Dateș, comuna Cuci, județul Mureș. Lucrările, odată finalizate, vor fi transportate și amplasate în spațiul expozițional din cadrul ansamblului memorial al monumentului de la Oarba de Mureș

Consiliul Județean Mureș, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, va organiza un concurs de soluții la nivel național pentru reamenajarea spațiului expozițional cu includerea sculpturilor realizate. După desemnarea câștigătorului și implementarea soluției de reamenajare, ansamblul va fi transmis în administrarea Muzeului Județean Mureș pentru includerea sa în circuitul turistic.

Cu ocazia începerii Taberei de Sculptură, Consiliul Județean a organizat o conferință de presă la care au participat Alexandru Cîmpeanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Iuliu Praja, director-manager al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș și Vasile Cornea, fost primar al orașului Iernut. A mai fost prezent directorul Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán, coordonatorul de proiect Călin Bogătean și cei 11 sculptori invitați în ediția de anul acesta. Artiștii sunt: Astăluș Ioan, Cătălin Bădărău, Viorel Bondar, Alexandru Vlad Ciobanu, Petre Leescu, Dragoș Manea, Alexandru Marinete, Mihai Petre Nilă-Piciu, Gheorghe Pop și Valentin Soare. Artiștii provin din București, Bacău, Târgu-Mureș și Republica Moldova.

Prima ediție a Taberei a avut loc în 1985 și s-a ținut în ani consecutivi, mai puțin în 1993 și 1995. Ediția cu numărul 11 reia șirul și îl va încheia, marcând totodată, simbolic, numărul celor 11 000 de soldați români care și-au dat viața în Oarba de Mureș în perioada 17 septembrie – 5 octombrie 1944 pentru apărarea Ardealului de Nord.

Complexul muzeal cuprinde în prezent 110 lucrări. Odată proiectul finalizat, acesta ar putea fi unul unic în lume conform suprafeței (aproximativ 56 600 m²), a scopului și a numărului de elemente constitutive. Iuliu Praja a declarat pe jumătate în glumă că se gândește să evalueze rezultatul final și eventual să înceapă demersurile de a omologa ansamblul memorial în Cartea Recordurilor.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE