Atenție la incendiile din locuințe Comunicate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 348 Vizualizări

Atenție la incendiile din locuințe

În perioada, 1-23 iulie 2017, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Horea al județului Mureș a fost solicitat să intervină la un număr de 278 incendii de locuințe și anexe gospodărești. Multe din evenimentele respective puteau fi evitate dacă se luau la timp măsurile corespunzătoare. Fenomenul se datorează, în principal, nerespectării regulilor şi măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor. Incendiile produse la gospodăriile cetăţeneşti sunt generate în majoritatea cazurilor de:

Instalaţii electrice defecte
Cauze principale:
– exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni şi improvizaţii, utilizarea de conductori electrici cu izolaţii îmbătrânite sau neprotejaţi corespunzător faţă de materialele combustibile;
– racordarea de aparate electrice suplimentare, concomitent cu supradimensionarea elementelor de protecţie (siguranţe fuzibile), ceea ce a condus la supraîncălzirea conductorilor electrici (circuitelor), topirea şi chiar aprinderea izolaţiilor combustibile ale acestora sau producerea scurtcircuitelor, urmate de incendiu.

Coşuri de fum
Cauze principale:
– necurăţarea periodică a coşurilor, ceea ce a condus la depunerea de cantităţi mari de funingine pe canalele de fum şi producerea de scântei;
– neprotejarea acestora față de elemente combustibile.

Focuri deschise
Cauze principale:
– focurile în aer liber pentru arderea miriştilor, tufărişurilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, nesupravegheate sau efectuate pe timp de vânt puternic;
– focul în aer liber făcut în curţi şi la distanţe mici faţă de materiale combustibile (lemn, hârtie, textile, furaje etc.);
– utilizarea în gospodării şi anexe ale acestora a lumânărilor, făcliilor şi a lămpilor cu gaz sau cu petrol fără luarea măsurilor de prevenire a incendiilor.

Fumatul
Cauze principale:
– fumatul în magazii, şoproane, fânare, poduri, depozite furaje şi alte locuri cu pericol de incendiu;
– ţigara nestinsă, uitată sau aruncată la întâmplare pe materiale combustibile.
Acţiuni intenţionate
Cauze:
-acţiuni ale unor personae iresponsabile, de răzbunare sau generate de invidie;
-acţiuni pentru ascunderea unor fapte de sustragere de bani sau bunuri, crime ori alte fapte antisociale.

Mijloace de încălzire defecte sau cu improvizaţii
Cauze principale
-sobe de teracotă sau sobe metalice crăpate, sparte;
-aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii.

Jocul copiilor cu focul:
Cauze principale
– lăsarea la îndemâna copiilor a chibriturilor, lumânărilor, brichetelor, petardelor.

Cenuşa, jar şi scântei de la sistemul de încălzire:
Cauze principale
-depozitarea cenuşii sau a jăratecului nestins în locuri necorespunzătoare, în apropierea şurilor, magaziilor de lemne şi de furaje.

Recomandări pentru prevenirea incendiilor la locuințe: aprinderea aragazului se realizează pe sistemul „gaz pe flacără”, adică se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului, se interzice cu desãvârşire încercarea cu flacãrã a etanşietãţii buteliei, garniturilor regulatorilor depresiune sau a furtunului verificarea se face numai cu emulsie de apã cu sãpun, nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici (radiatoare, plite electrice, boilere) din acelaşi prelungitor (sau din aceeaşi prizã) în acelaşi timp. Conductorii se încãlzesc (mai ales în zona contactelor prizã ştecher) şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul electric; Nu lãsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi. Acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu. Când pãrãsiţi gospodãria pentru o perioadã mai lungã, scoateţi din prizã ştecherele tuturor aparatelor electrice; Nu amplasaţi perdelele sau alte materiale textile în imediata apropiere a becurilor de tip incandescent deoarece pot lua foc uşor; Nu lãsaţi materiale combustibile în spaţiile dintre sobã şi perete, nu uscaţi hainele pe sobã; Nu se folosesc accesorii improvizate sau neomologate (de exemplu furtun de cauciuc, record elastic, arzãtoare construite artizanal).

Este mult mai ușor să previi un incendiu decât să îl stingi!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE