PNL: Bilanțul guvernării PSD-ALDE la 6 luni este dezastruos Comunicate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 248 Vizualizări

PNL: Bilanțul guvernării PSD-ALDE la 6 luni este dezastruos

După 6 luni de mandat, actuala guvernare PSD-ALDE și-a dat măsura incompetenței, în frunte cu Liviu Dragnea, cel care a girat oamenii de paie, sinecuriștii și diletanții care populează actualul și fostul Cabinet, se arată într-un comunicat al PNL. Astfel se explică perspectiva economică haotică, cu măsuri disperate și ulterior abandonate, pe care actualul Guvern Tudose o imprimă României, cu riscul de a băga țara în criză.

Cifrele oficiale arată negru pe alb un minus de peste 5 miliarde de lei înregistrat de actuala guvernare, la 6 luni, în ceea ce privește veniturile realizate la bugetul de stat. Aceasta întrucât la începutul anului legea bugetului de stat a fost construită pe o perspectivă de venituri de 122 de miliarde de lei la jumătatea anului, dar au fost realizate în mod concret doar 117 miliarde de lei.
Constatăm un minus de 1,1 miliarde de lei la colectarea din TVA, prin raportare la valorile nominale din 2016, în condițiile unei creșteri economice bazată de consum și ale unei creșteri substanțiale a comerțului cu amănuntul, relevate de INS. În anul 2017 Guvernul a mizat pe o creștere a încasărilor din TVA de 4,77%, în condițiile reducerii cotei de TVA, însă la finele primului semestru înregistrează o scădere a încasărilor față de anul 2016 de 4,3%.
La impozitul pe profit Guvernul a anticipat o creștere de 7,71%, în situația în care o masă mare de agenți economici deveneau plătitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor ca urmare a creșterii plafonului la 500.000 euro, dar la jumatătea anului avem o scădere de încasări cu 6,3% față de anul trecut.
Avem aproape 1 miliard de lei minus în cazul colectării de accize, raportat la sumele nominale din 2016.
Singura zonă în care s-au înregistrat venituri nominale suplimentare, dar la același nivel ca pondere în PIB, este cea privind impozitarea salariilor și a veniturilor. Este consecința directă a presiunii exercitate asupra mediului privat prin creșterea artificială a salariului minim pe economie, cu efect economic negativ asupra mediului de afaceri și, implicit, asupra angajaților acestora. De asemenea, creșterea salarilor în sectorul bugetar a condus la încasări mai mari la contribuții sociale și la impozitul pe salarii, dar aceasta este o creștere artificială.
Situația este cu atât mai gravă dacă raportarea veniturilor realizate este făcută la ponderea în Produsul Intern Brut, care este indicatorul cu adevărat relevant pentru măsurarea performanței guvernamentale. În această privință, guvernarea PSD-ALDE a reușit contraperformanța de a ajunge cu veniturile sub 15% din PIB, ținta asumată.
De asemenea, nivelul investițiilor publice se află la un minimum istoric al ultimilor 10 ani, în vreme ce cheltuielile publice cu bunuri și servicii, cheltuieli de personal și cheltuielile sociale au crescut substanțial, urmând ca și în perioada următoare nivelul acestora să se majoreze și să pună o presiune suplimentară asupra bugetului de stat. ”Soluția minune” a PSD-ALDE este de a se împrumuta de pe piața interbancară pentru a acoperi un buget destinat în proporție de peste 80% cheltuielilor de personal, asistență socială, bunuri și servicii, dobânzi.
În ceea ce privește situația fondurilor europene, se vede cu ochiul liber că lucrurile efectiv stagnează, fiind ratată sistematic șansa de dezvoltare a României pe care ne-o dă Uniunea Europeană. Sumele atrase sunt în marea lor parte subvenții în domeniul agricol, în vreme ce pentru investiții fondurile sunt nesemnificative. Prin urmare, suntem sceptici că va putea fi îndeplinit angajamentul de atragere prin decontare de la Comisia Europeană a 20 de miliarde de lei până la finalul anului.
În plus, fără să fi fost realizate investiții publice, deficitul bugetar în cele 6 luni de guvernare a explodat, la 6,2 miliarde de lei față de 3,8 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, este prefațat riscul major ca la sfârșitul anului Guvernul să nu se încadreze în nivelul deficitului de 3% din PIB.
De altfel, această cifră confirmă luările de poziții ale PNL, care a imputat actualei coaliții PSD-ALDE o rețetă de guvernare falimentară, menită să compromită și să irosească șansele economice bune pe care le-a avut România la începutul anului și care nu li se datorează actualilor guvernanți.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE