Festivalul Sighișoara Medievală 2017, în prag de debut Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1033 Vizualizări

Festivalul Sighișoara Medievală 2017, în prag de debut

Cea de a XXIV-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală se va desfășura în perioada 28-30 iulie, iar programul va debuta cu Parada de deschidere care va avea loc vineri 28 iulie de la ora 17:00. Tema din acest an este Taina Curierului Secret care face referire la legenda medievală sighișoreană „Angelina sau turcii în fața Sighișoarei“. Legenda spune că în discuțiile cu turcii intervine patricianul Lorentz, iar soția acestuia, Angelina, cea mai frumoasă fată din oraș, care era și vrăjitoare, reușește să îl convingă pe pașa turc responsabil cu atacul să nu distrugă orașul, chiar dacă acest fapt însemna sacrificarea ei. Vizitatorii vor fi provocați să treacă prin istoria cetății și să afle noi informații despre istoria Sighișoarei și a cetății pe parcursul celor trei zile de festival.

În întâmpinarea evenimentului a fost organizată o conferință de presă în data de 27 iulie la care au participat: Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean, primarul Municipiului Sighișoara, Oana Sitea, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Sighișoara și Luciana Baicea, din partea Cool Productions, societatea comercială căreia i-a fost atribuit contractul de prestări servicii.

Activitățile artistice vor fi interactive și vor miza pe interacțiunea cu publicul, mai puțin cele de sculptură în piatră. Astfel, publicul se va putea delecta cu dansuri medievale, demonstrații de lupte, ateliere meșteșugărești, scene pe care vor evolua trupe muzicale și două tabere de cavaleri.

Pe parcursul celor trei zile de festival sunt așteptați peste 30 000 de vizitatori.

Festivalul va cuprinde zece spații de desfășurare, se vor distribui o varietate de activități artistice astfel încât să fie acoperite galerii de artă atât din partea artiștilor locali, din Cluj-Napoca și Târgu-Mureș, cât și cu participare din partea artiștilor internaționali, 20 de artiști spanioli care vor expune pe parcursul celor trei zile picturi la Sala Sander.

„Tema din acest an a fost aleasă din două motive: primul este acela de a împărtăși cu oamenii chestiuni semnificative din istoria Sighișoarei și a cetății, și al doilea motiv reprezintă elementul central al festivalului, personajul central al Angelinei, în jurul căreia se va întâmpla și momentul culminant al ultimei seri, adică piesa de teatru muzical care pune în scenă această poveste într-o manieră adaptată pentru publicul larg. Aceste două chestiuni au trebuit aduse sub tema curierului secret, astfel încât acest curier să poată să treacă oamenii prin istorie în diverse maniere și să educe atât populația locală, cât și turiștii despre istoria și tainele cetății.“ a declarat Luciana Baicea.

„Festivalul sem află începând cu 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principesa Moștenitoare Margareta, și în acest an ni s-a confirmat că îl putem folosi în continuare.“ a declarat Oana Sitea.

450 000 lei pentru ediția din acest an

Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean a vorbit despre hiatusul de anul trecut, când festivalul nu a fost ținut: „Faptul că era să nu mai fie e relativ. Eu niciodată n-am gândit și bănuiesc să nimeni nu-și imagina că vom continua vara în Sighișoara fără acest festival, motiv pentru care a fost reluat și aprobat de către Consiliul Local. Suma alocată pentru festivalul din acest an este de 450 000 lei, din care 370 000 lei pentru serviciile artistice.“

„Până ieri (26 iulie, n.r.) au fost depuse 155 de solicitări pentru activitatea de comerț, 47 pentru alimentația publică, 92 pentru comercializarea de produse de artizanat industriale, iar diferența presupune artă stradală și închiriere de costume. În zona Piața Sigma va fi zona parcurilor de distracție unde au fost depuse 5 solicitări.“ a completat Oana Sitea

Securitatea pe parcursul festivalului va fi asigurată de către Poliția Municipiului Sighișoara și de Brigada Mobilă de Jandarmi din Târgu-Mureș

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE