Home / Administratie / Tradiția continuă! Festivalul Văii Mureșului 2017

Tradiția continuă! Festivalul Văii Mureșului 2017

Distribuie

Ceaunul fumega lângă fiecare casă alegorică de pe platoul La Alei, de la Răstolița, cei mai iscusiți bucătari pregăteau cele mai alese bucate pentru oaspeții care urmau să le treacă pragul sau chiar pentru concursul gastronomic organizat la fiecare ediție. Sunt primele impresii de la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Văii Mureșului din acest an, organizată sub motto-ul “Tradiția continuă!”. Pe scena festivalului ansamblurile artistice și interpreți de muzică populară întrețineau atmosfera de sărbătoare. Această a XIII-a ediție nu a fost una cu ghinion, inclusiv vremea fiind perfectă pentru desfășurarea evenimentului.

 

 

Cea dea XIII-a ediție a Festivalului Văii Mureșului a adunat reprezentanții a 11 localități de pe Valea Mureșului Superior, comunele din zonă și municipiile Reghin și Toplița, primul fiind prezent ca în fiecare an și cu „Orașul Viorilor”, casă alegorică aparținând firmelor Gliga.

 

 

Tradiționalele case alegorice au fost pregătite ca la fiecare ediție de către inimoșii oameni ai uneia dintre cele mai pitorești zone a județului și chiar a țării. În straie de sărbătoare casele comunelor Brâncovenești, Petelea, Rușii Munți, Stânceni, Deda, Ideciu de Jos, Vătava, Suseni și Răstolița, gazda evenimentului, precum și cele ale celor două municipii își așteptau oaspeții să le treacă pragul și să îi întâmpine cu bucate tradiționale și să le prezinte specificul fiecărei comunități reprezentate. Standuri au amenajat și Muzeul Județean Mureș și Consiliul Județean, unul din principalii organizatori ai Festivalului.

 

 

Ca la fiecare ediție, oaspeți de seamă

 

Deschiderea festivalului a coincis cu Ziua Imnului Național. Acest lucru a fost subliniat cu ajutorul cunoscutului Trio Estate, care au cântat împreună cu numerosul public „Deșteaptă-te, române”, în timp ce din înaltul cerului coborau doi parașutiști cu drapelul României.

 

La deschiderea oficială au participat primarii localităților amintite – Maria Precup, primarul Municipiului Reghin, Stelu Platon, primarul Municipiului Toplița, Ordog Ferencz, primarul comunei Brâncovenești, Sorin Pompei Pădurean, primarul comunei Petelea, Ilie Chiș Bălan, primarul comunei Rușii Munți, Dinu Ciobotă, primarul comunei Stânceni, Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, Lucian Laurean Feier, primarul comunei Ideciu de Jos, Zaharie Șular, primarul comunei Vătava, Mircea Mariș, primarul comunei Suseni și Marius Lircă, primarul comunei Răstolița, dar și ai unor localități din alte zone ale județului (Ibănești – Vasile Dumitru Dan, Lunca – Teodor Vultur, Batoș – Dinu Cotoi, Voivodeni – Vasile Boer, Băgaciu – Ioan Aldea, Band – Mircea Radu, Zau de Câmpie – Alexandru Iurian, Șăulia – Dorel Grigore Vancea), inclusiv primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean, care a „evadat” pentru câteva ore de la festivalul Sighișoara Medievală, sau chiar Tudor Marineata, primarul comunei Bălteni, județul Olt.

 

 

Invitații speciali au fost prefectul Lucian Goga, președintele Consiliului Juețean Mureș, Péter Ferenc, vicepreședintele Alexandru Cîmpeanu, senatorii Horea Soporan și Cristian Chirteș și liderul PSD Mureș, Vasile Gliga, îmbrăca la fiecare eveniment costumul popular.
Toți aceștia au adresat mulțumiri organizatorilor pentru eforturile făcute an de an pentru ca acest eveniment să se desfășoare în cele mai bune condiții și au urat tuturor participanților „distracție plăcută”, după care au efectuat obișnuitul „tur de onoare”, vizitând rând pe rând casele gătite de sărbătoare.

 

 

“Sper ca acest festival să ducă mai departe tradițiile”

 

„Vreau să adresez felicitări tuturor pentru eforturile făcute pentru reușita acestei mari sărbători. Sunt de-a dreptul impresionat de faptul că n-am mai văzut atâția primari împreună, la un eveniment frumos de această dată, pentru felul în care a fost sărbătorită Ziua Imnului Național. Felicitări, în primul rând, primarului Marius Lircă, gazda festivalului, pe umerii căruia a fost greul organizării în cele mai bune condiții a acestei sărbători. Vin de fiecare dată cu cea mai mare plăcere aici, este un loc minunat, cu oameni minunați, care păstrează cu demnitate și mândrie tradițiile locului, poartă cu mândrie costumele populare nu numai cu această ocazie, ci la fiecare sărbătoare creștină. Sper ca acest festival să ducă mai departe tradițiile, este benefic zonei să fie vizitată de cât mai mulți oaspeți și le urez tuturor distracție plăcută”, a punctat Lucian Goga, prefectul județului Mureș.

 

“Vom oferi în continuare sprijin pentru asemenea evenimente”

 

„Vreau să adresez și eu felicitări organizatorilor acestui frumos festival și vreau să mărturisesc că mă simt onorat să mă aflu printre dumneavoastră, atâția oameni din administrațiile locale care doresc cu adevărat să facă ceva. Cu această ocazie îi felicit pe toți primarii care constituie această asociație de dezvoltare intercomunitară și organizează, an de an, acest festival, unde oameni din această zonă, chiar și din alte zone, care vin să se distreze și pot vedea felul în care sunt păstrate tradițiile în această zonă. Vă asigurăm că noi vom oferi în continuare sprijin pentru asemenea evenimente, este important să dăm o mână de ajutor unor asemenea inițiative. Distracție plăcută tuturor și să ne vedem aici an de an”, a transmis Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș.

 

“Să nu-i uităm pe cei care au inițiat acest festival”

 

„Ne aflăm aici pentru al treisprezecelea an și venim cu bucurie de fiecare dată. Avem un festival frumos, dar astăzi trebuie să ne mai gândim la două lucruri. Este Ziua Imnului național și nu trebuie să-i uităm pe cei care au murit și au cântat pentru prima dată imnul, în 1848, apoi în cele două războaie mondiale. Să nu-i uităm însă nici pe cei care au inițiat acest festival. Unii sunt aici, pe scenă sau în public, dar mai sunt și alții care au inițiat sau sprijinit acest festival. Aici îi putem aminti pe Mara Togănel și pe foștii președinți ai Consiliului Județean, Ciprian Dobre și Lokodi Edita, primarii din aceste localități în mandatele trecute. La mulți ani festivalului și distracție plăcută tuturor”, a fost mesajul lui Cristian Chirteș, senator PNL.

Mihai VEREȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Centrul comunei Corunca modernizat cu 3,5 milioane de lei, fonduri din bugetul local

Distribuie Zona centrală din Corunca este într-un amplu proces de modernizare. Lucrările sunt finanțate din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.