Home / Administratie / Deda, oameni faini, cultură, tradiție, rădăcini

Deda, oameni faini, cultură, tradiție, rădăcini

Distribuie

Deda reprezintă fără doar și poate una din comunele care au pus bazele Festivalului Văii Mureșului, fiind prezentă în fiecare an „La Alei”, prilej cu care își deschide larg porţle celor care doresc să guste din farmecul tradițiilor Văii Mureșului Superior. Nu a făcut excepție nici anul 2017, prezența comunei Deda încununând o săptămână plină de activități culturale, începând cu Bârlad, cu ocazia spectacolului „Mureș-doinitor pe strune de dor”, respectiv Festivalul Văii Mureșului de la Răstolița. „Am revenit pe valea noastră superioară a Văii Mureșului după un periplu cultural la Bârlad. Au fost două zile de sărbătoare aici „La Alei”, la Răstolița, în locația tradițională a Festivalului Văii Mureșului. Ca niciodată, festivalul este tot mai frumos și mai pregătit pentru a primi vizitatorii din țară și de peste hotare, localnici de pe Valea Mureșului și, de ce nu, artiștii noștri dragi care duc mai departe portul și jocul popular. Mi se pare că la această ediție, mai mult ca niciodată, am avut cei mai mulți vizitatori la casa alegorică Deda. Casa a devenit neîncăpătoare pentru afluența mare de vizitatori. Festivalul s-a bucurat de foarte multă lume, atât la scenă, cât și la standuri, fapt ce denotă că lumea este interesată de ceea ce este prezentat în gospodăriile românești și în casele țăranilor din comunele care au organizat acest frumos festival”, a declarat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda

Casa tradițională Deda a fost plină de vizitatori, întâmpinați cu căldură de gazde, atât în casa alegorică cât și în standul amenajat lângă, unde au putut vedea la lucru meșterii populari din Pietriș. De asemenea, Deda s-a bucurat de prezența a numeroși copii, care au încântat atmosfera pe scena festivalului grație celor două ansambluri, din Deda și Bistra Mureșului. ”Am avut peste 80 de copii, îmbrăcați în costume popular, prezenți în cadrul festivalului, și aici mă refer la Ansamblul „Cununa Călimanilor” din Deda, instructor Vasile Gabor, cu un total de 40 de copii, alături de alți 30 de copii din Bistra Mureșului. La standul nostru au fost două doamne învățătoare care de obicei amenajează standul Deda la festival, Mariana Morar și Maria Vlasa. Alături, am avut standul femeilor de la Pietriș, care au avut ateliere de lucru, au lucrat la războiul de țesut, au arătat vizitatorilor cum se cos costumele populare românești. Casa alegorică a fost plină de copii, dăscălițele noastre au  explicat copiilor cum se pictează pe lemn, și au făcut șiraguri de mărgele și brățări alături de copii. Casa se întinerește frumos, prin tineretul care a participat la acțiunile noastre și prin tot ce am prezentat nu facem altceva decât să transmitem generațiilor viitoare și actuale tot ce este frumos și tradițional la Deda”, a precizat Lucreția Cadar.

Maria Vlasa și Mariana Morar, gazde primitoare

Printre gazdele casei alegorice a comunei Deda s-au numărat învățătoarele Maria Vlasa și Mariana Morar, care au inițiat copii în meșteșugurile vechi „Și în acest an, la cea de a 13-a ediție a Festivalului Văii Mureșului de la Răstolița , sub denumirea „Tradiția continuă”, ne străduim să promovăm ce este mai frumos și ce ne reprezintă cel mai mult pe noi, românii. Comuna Deda înseamnă Pietriș, Filea, Bistra Mureșului și Deda, înseamnă oameni faini, multă tradiție, înseamnă multă cultură, înseamnă rădăcini adânci în trecut. Pentru amenajarea casei tradiționale a comunei Deda s-au ocupat cinci persoane, dintre care trei meșteri populari. Lângă casa tradițională a fost amenajat un stand de către meșterii populari Emilia Sorlea, Mărioara Fodor și Măriuța Horga, care promovează tradițiile chiar prin munca care o desfășoară la propriu, pe viu cum se spune. În interiorul casei tradiționale, unde am primit oaspeții cu căldură, am amenajat împreună cu colega mea Mariana Morar, o expoziție care cuprinde lucrurile făcute de părinți, de bunici, sau chiar de străbunici. Avem lucruri expuse cu o vechime de peste o sută de ani, inclusiv cămașa pe care cu cinste o port, iar cele mai de dată recentă, sunt lucruri făcute mai nou, dar cu aceeași dăruire și cu același suflet cu care strămoșii noștri le făceau”, a declarat Maria Vlasa.

„Să sădim în sufletul copiilor un strop de tradiție”

Ineditul ediției din acest an a festivalului a fost adus de atelierele pentru copii găzduite la casa alegorică a comunei Deda, locul unde cei mici au deprins tainele cusutului și picturii pe lemn. „Ne-am propus ca sub stindardul „Tradiția continuă”, să învățăm copilașii să coase, începând de la cruciulițe, pe etamină sau pe pânză. Au făcut mai întâi un semn de carte, apoi o batistuță, un șervețel, prin care să învețe și ei ceea ce bunicele noastre, care sunt lângă noi și care cos cămăși, ne învățau. Mai mult de atât, ca acești copii să îndrăgească tradiția, am desenat pe bucăți din lemn șlefuit obiecte populare, farfurii, căni, cămăși, costume populare, pe care copii le-au decorat cu acuarela. Noi suntem dascăli, și aceste ateliere nu le facem doar cu ocazia festivalului. Încercăm să sădim în sufletul copiilor în fiecare zi un strop de tradiție. Copiii la rândul lor, duc mai departe ce au deprins, acasă, la frații lor, la părinți, care poate nu cunosc aceste tradiții. Continuăm frumos zi de zi, iar pe anul viitor vom ști și mai multe lucruri. Cred că bine a fost amenajat acest festival, lumea când intra în incinta acestuia prima dată vede ce este important, și anume casele alegorice frumos amenajate și apoi ajung și la celelalte aspecte, spectacolul de la scenă și la alte lucruri incluse în cadrul festivalului”, a spus Maria Vlasa.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO/VIDEO: Târgu Mureș, orașul tuturor posibilităților sau orașul tuturor gropilor? – „Ocolești o groapă, dai în trei”

Distribuie „Municipiul Târgu Mureș – un oraș plin de istorie și cultură” este vechea etichetă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.