Home / Administratie / Mizeria din spitale, …riscurile vieții zi de zi

Mizeria din spitale, …riscurile vieții zi de zi

Distribuie

 

Subiectul sistemului sanitar românesc este unul vast și complicat …cu siguranță. Cine a ajuns la ”doftor” știe ce zic. Cu bune și cu rele.
Vă povestesc o întâmplare reală de acum câteva zile în Spitalul Municipal din Reghin. Mergând cu un apropiat la urgențe, pe la ora 23, a trebuit să aștept câteva ore pe holurile de acolo. Ce am văzut și experimentat depășește limita mea de înțelegere.

 


Mizeria este la ea acasă. Un muc de țigară te aștepta pe scări, deși afișul spunea clar că fumatul e interzis în clădire și în curtea spitalului.

 

Niște gândăcei, podea murdară întregeau peisajul. O sală de așteptare cu scaune stricate și vechi. Stând acolo, gândul te poate duce la orice numai la igienă și medicină, nu!
Partea mai gravă, după părerea mea, sunt serviciile medicale oferite. Nu vorbesc neapărat de personalul medical, ci de întreg sistemul existent. De exemplu, mostrele de sânge ale pacienților sunt transportate de către aparținători către laboratorul aflat într-o clădire la câteva zeci de metri de corpul principal. Nu generalizez, dar mie așa mi s-a întâmplat! Rudele pacienților, fără nicio pregătire medicală, sunt puse să transporte material biologic, care bănuiesc că ar trebui să aibă un regim special de manipulare. Dacă oricine poate lucra cu astfel de probe pentru analize, atunci de ce mai plătim o grămadă de personal medical?

 


Medicul de gardă, un tânăr de 30-35 de ani, abia făcea față fluxului de cazuri existente în acea seară. Poate din această cauză, a dat un diagnostic destul de grav, care, chiar dacă nu a fost cel corect, măcar l-a făcut să trimită pacientul la mai bine dotatul SCJU din Tîrgu Mureș. Unde situația a fost clarificată…
Aș avea câteva întrebări pentru doamna manager a Spitalului Municipal “dr. Eugen Nicoară” din Reghin, dr. Narcisa Fărcaș: De ce sunt permise astfel de derapaje și situații? Vi se pare că urgențele din spitalul dumneavoastră sunt demne de anul 2017?

 


Despre mureșenii din București, fie că vorbim de dr. Raed Arafat, stânca neschimbată politic de la Ministerul Afacerilor Interne, sau de președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, dr. Florin Buicu, îi rog să sprijine mai mult spitalele mici, orășenești sau municipale, care fie din cauza subfinanțării sau a unui management defectuos pun în primejdie viața pacienților, iar pe aparținători îi pun în situații jenante dacă nu chiar umilitoare!
PS: Să nu uităm că, la SMURD Tîrgu Mureș, timpul de așteptare pentru o urgență minoră poate fi și de 6-7 ore. Ca să nu vorbim doar de spitalele mici.
Ionel ALBU

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.