Cele mai frumoase taurine, premiate la Sărmaşu Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 954 Vizualizări

Cele mai frumoase taurine, premiate la Sărmaşu

Aproximativ 50 de taurine au participat sâmbătă, 26 august, la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Locale de Taurine de la Sărmaşu, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Mureş, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Mureş, Primăria şi Consiliul Local al oraşului Sărmaşu, şi inclus în programul Zilelor Sărmăşene 2017.

Şi în acest an, valoarea expoziţiei s-a ridicat la nivelul aşteptărilor demonstrând încă o dată că la Sărmaşu creşterea taurinelor este o activitate extrem de serioasă. Astfel, Comisia de Bonitare alcătuită din dr. ing. zoo. Peterfi Lajas, ing. zoo. Daniel Dănuţ, ing. zoo. Alin Helgiu, ing. zoo. Nicolae Drăgan şi ing. zoo. Takacs Francisc a avut dificila misiune de a decide cine sunt cele mai frumoase exponate la cele patru categorii, respectiv Vaci multipare, Vaci primipare, Juninci gestante şi Tineret femel de reproducţie.

Ştacheta calităţii, tot mai sus

Participanţii şi invitaţii speciali au fost salutaţi de conducerea Primăriei oraşului Sărmaşu, care de 15 ani organizează această expoziţie etalon pentru crescătorii de taurine din zona Câmpiei.

„A rămas în tradiţia manifestărilor Zilele Oraşului Sărmaşu, iar Primăria şi Consiliul Local Sărmaşu rămân fideli organizării Expoziţiei de Taurine, de 15 ani încoace. Aşa cum ne-au obişnuit, au răspuns invitaţiei noastre specialiştii din judeţul Mureş care se ocupă de agricultură”, a afirmat ing. Ioan Mocean, primarul oraşului Sărmaşu.

„În fiecare an, încercăm să ridicăm ştacheta mai sus. La fiecare ediţie vin participanţi care au animale tot mai frumoase, asta datorită fermierilor care au înţeles ce înseamnă un animal de calitate, dar şi genetica, furajele de calitate şi sunt mândru că în Sărmaşu agricultura aduce plusvaloare. Creşterea taurinelor este principala activitate în domeniul agriculturii, ceea ce mă nemulţumeşte este că încă nu avem o fabrică de procesare a laptelui, pe care trebuie să îl ducem în judeţele învecinate sau la distanţe mai mari. Sper că fermierii tineri care vor accesa fonduri europene vor face o asociaţie şi sper ca în viitorul apropiat la Sărmaşu va exista o astfel de asociaţie şi – de ce nu – şi o făbricuţă de procesare a laptelui”, a declarat Sallai Imre, viceprimarul oraşului Sărmaşu.

Aprecieri pozitive din partea specialiştilor

Printre invitaţii speciali ai evenimentului s-au aflat Ileana Guşatu – director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Mureş, ing. zoot. Valer Sician – director al Semtest BVN Mureş, ing. Maria Fola – coordonatoarea Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Mureş, dr. Claudiu Frânc – preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România şi Iacob Boca – preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Mureş.

„Ceea ce faceţi, faceţi foarte bine, şi acest lucru se vede foarte bine. Noi am avut anul trecut an jubiliar, 1976-2016, 40 de ani de activitate prin care Semtest Mureş am făcut un singur lucru, selecţie, ameliorare a taurilor de reproducţie astfel încât rezultatele obţinute de dumneavoastră să poată fi cât mai bune. Îi felicit pe organizatorii expoziţiei, ajunsă la cea de-a 15-a ediţie, şi vă felicit şi pe dumneavoastră, crescătorii de animale”, a menţionat ing. zoot. Valer Sician.

„Din păcate, din cele 102 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş au rămas doar două unităţi care realizează o astfel de expoziţie. Eu zic că este importantă pentru dumneavoastră, crescători de taurine din judeţul nostru, cu atât mai mult cu cât judeţul nostru s-a mândrit întotdeauna cu efective mari şi alteori am ocupat locuri fruntaşe în ceea ce priveşte efectivele de taurine”, a spus Ileana Guşatu.

„Ne aflăm după campania de finalizare a controlului pe teren, atât în ceea ce priveşte ajutorul naţional tranzitoriu, ovine-caprine, cât şi sprijinului cuplat în vaca cu lapte. Din localitatea dumneavoastră sunt crescători care se află în controlul oficial privind vaca de lapte, condiţiile fiind să fie zece capete. Pentru cele zece capete condiţiile esenţiale sunt să aibă produs viu înregistrat şi să fie găsite la controlul de la faţa locului”, a subliniat ing. Maria Fota.

„Mulţumesc atât conducerii Primăriei, cât şi fermierilor care au venit cu animalele din nou, la această expoziţie. Cred că noi fermierii, prin asociaţiile pe care le avem, ar trebui să facem un calendar în care să venim şi să ne prezentăm munca noastră. Sigur, cu sprijinul şi în acord cu autorităţile publice locale, cu instituţiile statului, cu organizaţiile profesionale, care trebuie să ne ajute să ne organizăm şi să facem astfel de manifestări cât mai des. Să ne uităm puţin la vecinii noştri de peste graniţă, toate aceste evenimente se organizează regulat, fiind acţiuni de sărbătoare în care cel mai mult de câştigat au fermierii”, a transmis dr. Claudiu Frânc.

Premii frumoase, sponsori generoşi

La buna desfăşurare a expoziţiei şi-au adus contribuţia şi: ing. Traian Sălăgen, ing. zoo. Aurel Moancă şi ing. Adrian Corpodean (toţi trei, membri ai Comisiei Tehnice de Organizare), ing. Florin Naicu, ing. zoo. Catalina Fűlőp, tehn. Bodor Zoltan şi tehn. Vasile Bota (toţi patru, membri ai Secretariatului Tehnic), precum şi medicul veterinar Sorin Moga.

Cele mai frumoase taurine au fost premiate astfel: locul 1 a fost răsplătit cu suma de 200 de lei, locul 2 cu 150 de lei, locul 3 cu 120 de lei. Totodată, fiecare participant a primit suma de 50 de lei, Marele Premiu a constat în 300 de lei, iar câte 100 de lei au primit câştigătorii Premiului pentru cel mai tânăr crescător, Premiului pentru cel mai vârstnic crescător şi Premiului pentru vaca cu cel mai corect uger.

Expoziţia de la Sărmaşu a beneficiat şi sprijinul unor sponsori, după cum urmează: Consiliul Local Sărmaşu, Primăria oraşului Sărmaşu, Camera Agricolă Judeţeană Mureş, SC Semtest BVN SA Mureş, A.C.T. Mureş, A.C.T. Vişineana Vişinelu, A.C.B. Sărmaşu, A.C.B. Gloduri Sărmăşel Sat şi F.L.A.C.T. Balda.

 

Premii acordate:

Vaci multipare:

Locul 1 – Florin Rusu (Vişinelu);

Locul 2 – Aurel Moancă (Sărmaşu);

Locul 3 – Dumitru Suciu (Vişinelu).

Vaci primipare:

Locul 1 – Nagy Attila (Sărmaşu);

Locul 2 – Nagy Alexandru (Balda);

Locul 3 – Marian Hulpe (Sărmaşu).

Juninci gestante:

Locul 1 – Nagy Arpad Vas (Sărmaşu);

Locul 2 – Viorel Oprea (Sărmăşel):

Locul 3 – Maria Libotean (Sărmăşel).

Tineret femel de reproducţie:

Locul 1 – Ioan Năsălean (Vişinelu);

Locul 2 – Marian Hulpe (Sărmaşu);

Locul 3 – Dumitru Suciu (Vişinelu).

Alte premii:

Marele Premiu – Florin Rusu (Vişinelu);

Cel mai corect uger – Dumitru Suciu (Vişinelu);

Cel mai tânăr participant – Marian Hulpe (Sărmaşu);

Cel mai vârstnic participant – Ilie Hulpe (Sărmaşu).

Florin Rusu, fermier din tată-n fiu

Marele Premiu al ediţiei 2017 a Expoziţiei Locale de Taurine de la Sărmaşu i-a revenit lui Florin Rusu, un agricultor în vârstă de 40 de ani din satul Vişinelu.

Reporter: De când vă ocupaţi cu creşterea animalelor?

Florin Rusu: Am PFA-ul din 2011, atunci am început mai serios. Agricultură fac însă de mic copil, alături de tata, dar într-o formă organizată, cu PFA, din 2011. Am încercat să accesez mai multe măsuri, am început cu trei vaci…

Rep.: Câte aveţi acum?

F.R.: Încet-încet, am urcat, la ora actuală am 20, din care şase juninci. Avem Bălţată Românească, dar şi amestecături.

Rep.: Vă ajută şi familia?

F.R.: Am doi băieţi, sper să mă ajute în viitor. E destul de greu, mai ales în acest an de secetă. Sperăm să rezistăm, să mergem înainte.

Rep.: Ce faceţi cu producţia?

F.R.: Laptele îl predăm la fabrică, printr-un intermediar.

Rep.: Sunteţi mulţumit de producţie?

F.R.: Anul acesta a fost mulţumitor în comparaţie cu 2016, când am dat laptele la 60 de bani litrul. Acum îl dăm cu 1 leu şi 10 bani.

Rep.: Care este secretul creşterii unor animale frumoase şi sănătoase?

F.R.: Secretul e să avem grijă de ele. Începem munca la 5 dimineaţa, până seara la 9-10. Le asigurăm apă, mâncare şi pe căldurile astea e nevoie şi de umbră. Lucrăm de dimineaţa până seara, tot timpul.

Rep.: Acesta este primul premiu câştigat la expoziţiile de taurine?

F.R.: Am mai câştigat, acum doi sau trei ani am câştigat un premiu 3.

Rep.: Se spune că în Vişinelu sunt cei mai buni crescători de vite din Sărmaşu…

F.R.: Da, suntem câţiva tineri, şase-şapte, toţi de vârsta mea, care fiecare are 10-15 vaci. Muncim, ne ajutăm unul pe altul, la făcutul silozului, dar şi la alte activităţi. Sperăm să mergem înainte, desigur cu ajutorul celui de sus.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE