Home / Editorial / „Dezertarea” iubitorilor de țară sau o propagandă bine executată?

„Dezertarea” iubitorilor de țară sau o propagandă bine executată?

Distribuie

Sincer, am fost mega-impresionată de valul de treceri în rezervă din toate instituțiile și organele statului care se ocupă de siguranța națională, de apărarea țării, de ordinea și liniștea publică și alte asemenea. Zeci de generali și alte grade din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, SRI și, probabil, Administrația Națională a Penitenciarelor, pe ultimii nu i-a prea urmărit nimeni, au ales să plece din așa-numitul “sistem” în pensie, trecere în rezervă cum e titulatura oficială, speriați de micșorarea pensiilor, aruncată în spațiul public ba de primul-ministru Mihai Tudose, ba de cel al Muncii Lia Olguța Vasilescu și chiar de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, cel unic cunoscător al programului de guvernare.

De două zile de când am tot citit despre exodul acesta de secolul XXI din instituțiile de forță, am stat și am lecturat de la legislație la statistici realizate pe pensiile românești la declarații ale oficialilor, sindicatelor, ba am verificat și cât câștigă un militar american care se retrage după 20 de ani de serviciu activ și cu cât a ieșit la pensie un fost inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi de pe la noi.

Valul acesta de plecări din partea unor oameni aflați la vârful instituțiilor de forță mi-a displăcut profund, trebuie să recunosc, mai ales dacă mă gândesc la cei care nu au atins vârsta de 50 de ani, pe ceilalți care au depășit această vârstă ușor sau binișor și care au și peste 30 de ani de vechime în serviciu în condiții chiar grele – din zona de intervenții, operativii etc. – îi înțeleg, pot să îmi imaginez, deși mai greu mă pot pune în locul lor. Mi-a displăcut și pentru că vorbim de niște categorii sociale care își pun în piept, figurativ vorbind, patriotismul și iubirea de țară și care pleacă la prima adiere de la Guvern că li s-ar putea reduce pensiile, aka viitoarele venituri. Un al treilea motiv pentru care îmi displace această “dezertare” a iubitorilor de țară este pentru că, deși considerați pensionabili, deci inactivi, mai toți o să fie reșapați în poliții locale, administrații publice locale și centrale, firme de pază și de detectivi și alte asemenea, bazându-se pe un venit frumușel, pensia, și pe un salariu cam pe acolo pentru că sunt, nu-i așa, în floarea vârstei.

Dincolo de impresia negativă lăsată de aceste treceri în rezervă subite, încerc să privesc întreaga poveste în ansamblu, mai ales că s-a transformat într-o vânătoare de vrăjitoare a militarilor/polițiștilor/pompierilor sau funcționarilor din ANP, pentru așa-zisele pensii speciale egal nesimțite.

Dar să le luăm pe rând observațiile pe care le-am făcut în această perioadă în care conducerile instituțiilor sunt decapitate prin potențiala atingere la buzunar.

Legislația e cam păcătoasă. Oameni activi cu minim 15 ani vechime în serviciu pot să plece din sistem cât sunt încă activi pe motiv că au lucrat în condiții deosebite (alți 10 ani înseamnă studii și alte asemenea pentru a atinge o vechime de 25 de ani). Și cu mai puțin dacă au activat în condiții speciale sau în alte condiții. Îi lăsăm la o parte pe cei care au lucrat în condiții speciale – operativii din stradă, de exemplu/în alte condiții însemnând de la infiltrări la teatre de operațiuni, adică în războaie, și ne gândim, mai ales, la cei care au lucrat în condiții deosebite, adică au fost un pic mai stresați prin birouri/la ascultat infractorii etc., ceea ce, dacă ne gândim la populația activă din România se aplică, cel puțin, la 50 %. Cred că aici ar mai trebui lucrat pentru ca evaluările să se facă puțin mai limpede, iar cei care și-au riscat viața pentru a salva alte vieți, pentru a prinde infractori și pentru a respecta acorduri și tratate la care România este parte, mă gândesc la NATO, spre exemplu, și s-au dus să moară printre străini, să fie chiar pe bune avantajați față de tot felul de generali făcuți la apelul bocancilor de seară și, nu știu de ce, aproape sunt sigură și cu pensii simțitor mai frumoase.

Am citit statisticile pe pensii și am constatat că problema mare e la magistrați, aviatori, civili în general. Acolo găsești pensii de zeci de mii de lei pe lună. Militarii/angajații MAI etc. se învârt la o medie undeva la 3.000-4.000 de lei. Probabil că sunt sume mari comparativ cu pensia unui profesor sau a unui medic care doar stresați nu pot să zică că nu au fost. Și totuși, din ce observ eu, buba mare a pensiilor nesimțite nu e chiar aici. Poate la generalii SRI, despre care nu prea știm unde se încadrează.

De asemenea, poate e de aplicat și la noi metodologia din alte sisteme. În sistemul american am văzut așa: dacă ai vechime de 20 de ani, primești jumătate din salariul mediu obținut în 36 de luni, 75 % dacă ai trecut de 30 de ani și 100 % dacă ai atins 40 de ani de serviciu activ. Adică, dacă ieși după 20 de ani lucrați în SRI, la 45 de ani să spunem, nu ai cum să obții pentru anii lucrați echivalentul celui mai bun salariu, nu? Sau chiar mai mare, dacă e să îi dăm crezare prim-ministrului Tudose.

Având în vedere cuantumul pensiilor militarilor/lucrătorilor din MAI, pe care guvernanții nu cred să nu le fi știut, mă miră întreținerea fumigenelor despre pensiile acestor categorii care trec acum în rezervă fără să se uite înapoi. Mi se pare curioasă ofensivă aceasta orchestrată din vârful Guvernului până în cel al Camerei Deputaților, în condițiile în care un parlamentar care nu poate fi încadrat nici măcar în categoria de activitate în condiții deosebite, precum un polițist care are treabă zilnic la ghișeul instituției, beneficiază de o pensie specială mai mare decât acesta. Ca să nu ne ducem spre alte categorii cu pensii speciale. În plus, am văzut o declarație a ministrului Muncii, care m-a pus, de asemenea, pe gânduri: noi nu îi ținem cu forța, semn că toată această acțiune nu este chiar întâmplătoare și acest val de plecări, pe un sistem de pensii criticat, este dorit. Deși, dacă sunt pensiile acestea prea mari și impactează major bugetul, de ce nu a fost dată acea ordonanță de urgență pentru limitarea lor, ci se amână, cum spunea același ministru, pentru septembrie? Sau mai încolo.

Trăgând linie, ceva îmi miroase putred în toată această acțiune și sunt foarte curioasă care va fi deznodământul ei.

Ligia VORO

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.