Întâlnire „de gală” pentru fostele glorii din ping-pong-ul mureșean Sport
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 463 Vizualizări

Întâlnire „de gală” pentru fostele glorii din ping-pong-ul mureșean

O disciplină în care județul Mureș ocupa un loc de cinste în sportul românesc în urmă cu decenii și în prezent abia mai există este tenisul de masă. De la Târgu-Mureș au fost selecționați în reprezentativele României mai mulți jucători și jucătoare, în frunte cu Olga Nemeș, cea mai reprezentativă, ajunsă ulterior una dintre cele mai importante jucătoare a echipei Germaniei, în prezent organizatoare a unor tabere la Sovata. O înșiruire a numelor ar fi un „act riscant”. Mulți dintre jucătorii mureșeni au ales calea „exilului” și s-au afirmat în campionatele unor țări care își sprijină și respectă sportivii, ajungând să evolueze chiar în reprezentativele țărilor respective. Cu majoritatea s-a pierdut legătura, iar unele nume ar putea fi omise.

Pe de altă parte, puțini cunosc faptul că în anii ’80, în afară de București, județul Mureș era singurul din țară care disputa un campionat județean cu etape săptămânale, tur-retur. Barajele de calificare în eșaloanele superioare era disputat între campioanele județene, dar celelalte județe veneau cu campioane decise după un turneu final. Mai mult, Campionatul Județean Mureș cuprindea două serii valorice și se disputa și un Campionat Municipal, de unde se promova. Dintre jucătorii mureșeni care au ajuns să joace în campionate puternice, din Germania, Austria, Anglia, Croația, Finlanda, Portugalia și în altele, unii s-au întors, alții s-au stabilit acolo. În zilele noastre la Târgu-Mureș mai există doar echipele de juniori ale Clubului Sportiv Școlar, iar cei mai talentați pleacă la cluburi unde găsesc susținere, cum sunt frații Szöcs, Bernádett și Hunor, componenți ai reprezentativei României. În campionatele divizionare sunt mai puține echipe decât avea județul Mureș, care activa în primul eșalon doar la fete cu trei echipe, inclusiv una de la Sângeorgiu de Pădure.

Ocazie de depănat amintiri și, de ce nu, de sprijin

 

Treptat, atât jucători, cât și numeroși antrenori s-au stabilit în alte țări. Cei rămași în activitate, dar mai ales unii dintre nostalgicii acelor vremuri au avut în urmă cu doi ani inițiativa de a organiza o întâlnire cu cei care au activat în sportul cu mingea de celuloid. Evenimentul a fost organizat de către Péter Pál, unul dintre cei mai apreciați antrenori ai acelor vremuri și Pál Dénes, fost component al Naționalei la vârsta junioratului, acum în pragul vârstei de 60 de ani, cu sprijinu unui alt fost jucător de frunte, Bauer Lajos. Despărțiți de sute sau mii de kilometri, cu problemele cotidiene, în urmă cu un an această întâlnire nu a mai avut loc. În acest an însă, inițiativa i-a fost încredințată lui Boér György, unul dintre „veteranii” tenisului de masă mureșean, activ atât ca sportiv sau antrenor, cât și ca membru al Comisiei Județene, fost arbitru (foto 2, în dreapta). S-a stabilit pentru sâmbătă, 5 august, data întâlnirii din acest an, la organizarea evenimentului aducându-și aportul Magyari Zoltán (foto 2, stânga) și Vasile Pop, alți pasionați ai acestui sport. Acesta va avea loc în Complexul Weekend și dintre cei peste 60 de invitați și-au anunțat prezența aproape 40 de foști jucători, antrenori, conducători de cluburi veniți din diverse colțuri ale Europei. O coincidență pe care o putem numi fericită, organizatorul Boér György tocmai în acea zi își va aniversa venerabila vârstă de 79 de ani. Aceia dintre participanți care nu cunosc acest amănunt vor avea un motiv în plus de a sărbători alături de foști colegi, elevi, adversari și totodată prieteni.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE