Home / Consiliul Judetean Mures / FOTO: Căsoaia lui Lădaș și Vf. Listeș sau despre surprinzătoarea Vale a Mureșului Superior

FOTO: Căsoaia lui Lădaș și Vf. Listeș sau despre surprinzătoarea Vale a Mureșului Superior

Distribuie

Consiliul Județean Mureș, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureșului, Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Mureș și Facultatea de Geografie din cadrul Universității ”Dimitrie Cantemir” din Tîrgu-Mureș au organizat în cadrul ediției a XIII-a a Festivalului Văii Mureșului două drumeții având drept scop promovarea traseelor turistice de pe Valea Mureșului Superior. Peste 80 de persoane au participat, având astfel ocazia să descopere meleagurile județului Mureș.

Cele două drumeții au vizat Vârful Listeș și Căsoaia lui Lădaș, numărul celor care au dorit să înceapă zilele sâmbătă și duminică printr-o plimbare pe munte fiind surprinzător ținând cont că este pentru prima dată când în cadrul Festivalului Văii Mureșului s-au organizat astfel de activități.

Sâmbătă, 29 Iulie, excursioniștii au urcat, împreună cu salvamontiștii de la Serviciul Județean Salvamont-Salvaspeo Mureș, pe Vârful Listeș de unde panorama surprinzătoarei Văi a Mureșului se deschide în toată splendoarea sa.

Duminică, 30 Iulie, turiștii și nu numai s-au îndreptat către Căsoaia lui Lădăș, o peșteră din localitatea Andreneasa, drumeție ce a oferit participanților prilejul de a afla lucruri interesante.

ADI Valea Mureșului alături de partenerii săi va continua organizarea unor astfel de drumeții și în afara Festivalului Văii Mureșului.

Peșterile de mulaj din zona Sălard-Andreneasa

Primele peșteri de mulaj au fost descoperite pe Valea Mureșului, în zona Sălard – Androneasa la o înălțime de 600-700 de metri, majoritatea în partea Munților Călimani, iar din anul 2000 au fost descoperite și pe partea Munților Gurghiu.

În aceasta zona sunt cunoscute 16 peșteri de mulaj cu dezvoltări care variază între 5-23 metri. Cea mai mare cavitate din acest spaţiu, conform hărţilor întocmite de speologii de la Exus este Căsoaia lui Ladăş. Până astăzi au fost descoperite aproape 100 de astfel de formațiuni, din care doar 16 pot fi numite peșteri, datorită dimensiunilor, restul fiind formațiuni pseudo-carstice. O peșteră adevărată se formează în calcar, deci este un fenomen carstic, dar când aceste formațiuni apar în altfel de rocă sunt pseudo-carstice. (…) Peșterile de mulaj au fost descoperite probabil pur întâmplător, pentru că nimeni nu a bănuit că avem așa ceva, cel puțin în zonă, dar în 1988 More Karoly a observat câteva formațiuni interesante pe care le-a studiat și în foarte scurt timp și-a dat seama că este vorba despre o raritate absolută și anume peșterile de mulaj. Peșterile de mulaj din Defileul Toplița-Deda s-au format în perioada activă a Vulcanului Călimani-Gurghiu, in timpul Pliocenului, cu circa 5,3 milioane de ani in urma.

Căsoaia lui Ladăș are intrarea de 2 metri înălțime, 15 metri deschidere, iar in interior se poate pătrunde aproximativ 50 metri. Accesul către peșteră se face din localitatea Andreneasa urmând indicatoarele turistice. Traseul are aproximativ 4 kilometri și, în ciuda unei porțiuni de urcuș destul de abrupte, are o dificultate redusă.

(Comunicat de presă, Consiliul Judeţean Mureş)

 

 

De asemenea, verificati

VIDEO. Premiera spectacolului GGWorld

Distribuie Teatrul pentru Copii și tineret Ariel din Târgu Mureș va găzdui joi, 18 aprilie, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.