Home / Slider / REPORTAJ INEDIT. Fluturii tropicali vii, o paradă a culorilor într-o casă nouă

REPORTAJ INEDIT. Fluturii tropicali vii, o paradă a culorilor într-o casă nouă

Distribuie

Luni, 31 iulie 2017, am revenit la Praid cu dorința de a ne bucura în sfârșit de zborul gingaşilor fluturi tropicali. Scriu în sfârșit, pentru că în aprilie pe când căutam Casa cu fluturi în Praid, am avut o mare dezamăgire pentru că acesta s-a demolat. (am scris atunci un articol http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=77273&d=descopera-zona-sovata-praid–sovata-praid    ).

Acum, ca să nu o mai căutăm în zadar, am sunat la un număr de telefon pe care l-am găsit pe net și am primit informația că s-a deschis iar Casa Fluturilor.

Accesul pentru vizitarea Casei Fluturilor este foarte bine semnalizat cu afișe cu săgeți care te îndrumă astfel: din drumul principal DN 13A, se face o curbă pe partea dreaptă, se trece pe lângă intrarea în salină, după care urmărind afișele se intră pe o străduță la stânga și dacă ați ajuns până aici, o țineți drept înainte încă circa 200 de metri, pe un drum pietruit pe marginea căruia afișele vă însoțesc până la destinație.

Casa Fluturilor este localizată pe partea dreaptă a străzii, se prezintă cu o construcție nouă, modernă. Aceasta este funcționează din luna mai până în septembrie.

Orarul de vizitare este zilnic, între orele 9.00 – 19.00.

Am intrat în încăpere și la intrare am fost întâmpinați de patronii Casei Fluturilor, care ne-au dat biletele și ne-au întrebat dacă vrem să servim ceva (am observat că aveau acolo într-o vitrină frigorifică niște prăjituri, sucuri, cafea…).

Prețul biletului de intrare este de 8 lei pentru adulți,  6 lei pentru copii, elevi, studenți, iar copiii sub 3 ani au acces gratuit.

Am fost rugați frumos să nu punem mâna pe fluturi în timpul vizitei. Am intrat apoi în încăperea cu fluturii tropicali vii, după ce în prealabil, am ferit cu grijă perdeaua care acoperea ușa, pe care ședeau câțiva fluturi.

Prima senzație pe care o ai este de seră, umezeală și căldură foarte mare. Cu toate că aveam voie să stăm înăuntru până la ora închiderii, soțul și băiatul meu au ieșit cam după 10 minute. Eu am stat mai mult ca să fac fotografii. Transpiri instantaneu și încontinuu. Am citit că fluturii au nevoie de o temperatură cuprinsă între 40-60 de grade Celsius.

După ce treci peste șocul termic, începi să observi fluturii așezați peste tot: pe pietrișul de pe jos, pe bârnele de lemn, pe plasele de aerisire, pe plafon. Din când în când se desprindeau și zburau pe deasupra unui iaz cu fântână arteziană și intrau în apa pentru o secundă. În jurul iazului sunt așezate pe pietrele care-l mărginesc,  câteva farfurii cu felii de fructe pe care fluturașii le savurează.

Interiorul este frumos decorat cu ghivece de flori colorate și plante exotice. Farfurii cu felii de portocală, grepfrut, pepene roșu, erau așezate în multe locuri prin încăpere.

Două păsări mici zburau și ele cu fluturii. Lângă ușa de la intrare este un panou cu informații despre metamorfoza fluturilor, de la ou, omidă, pupă sau crisalidă, la fluturele adult sau imago.

În partea opusă intrării sunt panouri cu speciile de fluturi care se regăsesc în Casa Fluturilor. Am citit toți fluturii prezentați pe panou, 18 la număr și am început să îi caut prin încăpere.

Mie mi s-au părut cei mai spectaculoși fluturii din specia Fluturele Azur, cu anvergura mare a aripilor albastre.

Impresionanți sunt și fluturii care au desenat un ochi de bufniţă pe aripi, din specia numită Fluture Bufniţă, parcă aceștia erau cei mai mulți.

Fluturele de malachit era superb îmbrăcat în haină pictată cu modele rafinate în combinația culorilor verde cu maro și mai de gală,  portocaliu cu alb și vernil.

Am mai identificat fluturi din speciile Fluturele lui Doris, Fluturele lui Sara. Mulți stăteau pe plasele de aerisire, la înălțime și nu-i vedeam așa de bine.

Vă recomand să vă bucurați de această experiență unică, de a sta câteva minute în compania gingaşelor ființe delicat colorate făcând o vizită Casei Fluturilor Tropicali Vii din Praid.

Dana FLORINA

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.