Share
Home / Editorial / Statul Ungar, Statul Român… cazul Csíki Sör

Statul Ungar, Statul Român… cazul Csíki Sör

Citeam acum câteva zile un articol în NY Times despre producătorul de bere transilvănean Csíki Sör. Lupta acestuia cu gigantul corporatist Heineken a ajuns și la urechile americanilor care au trimis un reporter la Sânsimion pentru a documenta povestea.

Nu detaliez ce se scrie în articolul pe care îl puteți citi aici: https://mobile.nytimes.com/2017/08/04/business/heineken-transylvania-beer.html

Voi scrie de o parte a articolului și anume de implicarea guvernului maghiar în disputa dintre cele două companii producătoare de bere Csíki Sör și Heineken. După ce a pierdut procesul cu gigantul olandez, Andras Lenard, intreprinzătorul care a creat berea locala Csíki Sör, s-a văzut cu șeful de cabinet al premierului Orban la berică și au povestit cazul. După câteva zile, guvernul maghiar a anunțat că va interzice steaua roșie de pe sigla Heineken pentru că a fost folosită de comuniști, care este interzisă de legea ungară. La televizor, purtătorul de cuvânt al lui Orban a anunțat că ”atunci când guvernul Ungariei își formează politicile economice nu se gândește doar la Ungaria, ci la națiunea maghiară”. Guvernul maghiar protejează afacerile locale în fața abuzurilor companiilor multinaționale tocmai pe considerentul că acestea operează la nivel global.

După nicio lună, Heineken își retrage acțiunea în instanță și face pace cu producătorul local. Fără prea multe explicații.

Nu comentez cine a avut dreptate juridic sau chiar moral. Asta instanțele sau cumpărătorii produsului pot decide. Ce vreau să subliniez este că gestul guvernului maghiar de protejare a unui business local maghiar din Transilvania aș vrea să-l văd făcut și de statul român. Fie în țara sau în provinciile istorice care sunt în afara granițelor noastre momentan. Să simțim că cineva ne protejează și pe noi de abuzuri, fie că e vorba de corporatiști, alte state sau chiar de compatrioții noștri.

Ce simt cei din business-ul românesc despre instituțiile statului… cred că nu mai trebuie să pomenesc aici: dezamăgire, revoltă, chiar ură pe față. Guvern, Parlament, Președinție, Justiție, Biserică… toți o apă și un pământ.

Hai noroc!

 

Ionel ALBU

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Majestatea Sa Margareta – simbol, lider, speranță

Aniversăm astăzi, cu bucurie și respect, ziua de naștere a Majestății Sale Margareta, Șeful Casei …

Share
Share