FOTO, VIDEO: Jon Gomm, magia chitarei la „Harmonia Cordis” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 509 Vizualizări

FOTO, VIDEO: Jon Gomm, magia chitarei la „Harmonia Cordis”

Festivalul Internaţional de Chitară „Harmonia Cordis” 2017 și-a consumat duminică seara ultimul act în Cetatea Târgu-Mureș prin trei recitaluri de excepție, în frunte cu lecția de chitară predată de britanicul Jon Gomm. Primul care a urcat pe scenă a fost Girán Péter din Ungaria, cu cu minunat recital flamenco aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent duminică seara în Cetatea Târgu-Mureș. Recitalul a cuprins compoziții semnate Paco de Lucia, Paco Peńa, Juan Gómez ”Chicuelo”, Nino de Pura și Amir-John Haddad.

Ultima seară „Harmonia Cordis” a continuat cu recitalul suținut de  Radu Vâlcu (chitară) și  Răzvan Florescu (marimbă). Radu Vâlcu a  început studiul chitarei clasice la vârsta de 12 ani la Liceul George Enescu, cu profesorul Liviu Georgescu. Și-a continuat studiile cu profesorul și compozitorul Cătălin Ștefănescu Pătrașcu la Universitatea Națională de Muzică din București. Până la vârsta de 25 de ani, el a obținut numeroase premii la festivaluri renumite din Europa și a fost invitat la concerte în marile orașe din România, dar și în Serbia, Germania, Olanda și Statele Unite ale Americii. Duminică seara cei doi au oferit un recital pe cinste din care nu au lipsit compoziții  semnate Emmanuel Séjourné, Heitor Viila- Lobos, Mathias Duplessy și  Zequinha de Abreu.

Momentul culminant al serii și al întregului festivalului a fost recitalul susținut de britanicul Jon Gomm, unul dintre cei mai în vogă chitariști la ora actuală. „ My name is Jon, I’m from England, and i come in peace”, au fost primele cuvinte rostite de Jon Gomm pe scena Festivalului „Harmonia Cordis”, după care, alături de Wilma, chitara sa dragă, și-a deschis inima către publicul spectator, binecuvântat cu un recital-lecție pe cinste. „Mă aflu în România pentru prima dată, și sunt extrem de fericit să fiu prezent aici. În Anglia locuiesc într-un oraș mare, iar zona de centru sunt mai multe nații din întreaga lume. Vecinii mei sunt din România. Mi-au spus multe lucruri importante printre care mâncatul semințelor de dovleac. Ca și răsplată, am să vă învăț și eu ceva la rândul meu,  un lucru magic. Fiind un festival de chitară,  am să vă ofer o lecție de chitară ca parte a recitalului meu. Am să vă învăț cum se poate cânta la chitară,  ca și cum  ar fi o întreagă orchestră într-un singur instrument”, a spus artistul. Și așa lecția despre chitară a început, mai excat despre cum poate chitara să devină o orchestră, cu opt componente, de la  percuție, la clape, bas, chitară și voce. Jon Gomm a devenit în scurt timp un adevărat „one man band”, care și-a dat frumos drumul, printre frumusețiile care și-au făcut apariția numărându-se piese precum ”Everything”,”Universal Biology”, cântată doar a doua oară de artist, și desigur ”Passionflower”, una din compozițiile de rezistență semnate Jon Gomm. Ploaia și-a făcut apariția, prilej pentru artist să-i cheme pe spectatori alături de el pe scenă, binecuvântați cu alte piese printre care „Wukan Motorcycle Kid” și ”High and Dry”, un cover drag artistului după trupa Radiohead. Ploaia s-a întețit, sonorizarea era pusă în pericol, fapt care nu a tăiat din elanul de cânta al artistului, care continuat să le cânte la rece celor aflați în jurul lui pe scenă.

Cam asta a fost povestea ultimei seri din cadrul celei de a XII-a ediții a Festivalului Internațional de Chitară „Harmonia Cordis”. O seară minunată, cu artiști minunați, care au predat o frumoasă dar necesară lecție de chitară publicului prezent, respectând menirea „Harmonia Cordis”, aceea de a populariza  frumosul instrument pe nume chitara. Cât despre Jon Gomm, prezența sa la Târgu-Mureș reprezintă dovada calității la care a ajuns „Harmonia Cordis”. Să nu mai vorbim de valoarea sa umană, de dragul de a cânta publicului târgumureșean, stropit de ploaia care s-a abătut asupra concertului, dar fericit de o seară cu totul specială.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE