Home / Interviu / Mureșeanul Vlad Pora, selecționer la România U15

Mureșeanul Vlad Pora, selecționer la România U15

Distribuie

Fost jucător la echipa de baschet BC Mureș Târgu-Mureș, acum președinte și antrenor al Clubului Sportiv Gladius, Vlad Pora a fost numit în urmă cu câteva zile selecționerul reprezentativei României alcătuită din băieți născuți în anul 2003. Această numire vine ca o confirmare a școlii mureșene de baschet juvenil, care în ultimii ani a obținut câteva rezultate valoroase. Dacă va afecta acest pas activitatea clubului și ce presupune acestă numire ne spune Vlad Pora. Clubul mureșean va participa în sezonul 2017-2018 în campionatul național grupele: născute în 2005-2006, la U 13 Feminin, 2004-2005 la U 14 Masculin, în colaborare cu LPS și BC Mureș Târgu Mureș, 2002-2003 la U 16 și 2001 la U 18 Masculin.

 

Reporter: Cum a fost primită acestă veste a numirii la Națională?

Vlad Pora: Am primit în urmă cu două săptămâni o doleanță de la Claudiu Fometescu, din partea Federației Române de Baschet. Acesta mi-a propus să preiau lotul de U14-15, copii născuți în anul 2003, pentru o primă acțiune care vizează și niște meciuri de pregătire. Este și o testare a acestor copii, cu un turneu în Grecia, unde vom întâlni echipa gazdă, Spania, Palestina, Cipru și Bulgaria. Este un prim pas pentru această generație, în care vor fi testați acești jucători, să vedem ce pregătire au făcut la echipele de club. Scopul este acela de a închega un nou nucleu pentru generațiile viitoare al reprezentativelor României.

Rep.: A fost o surpriză această numire?

V.P.: Personal pot să spun că am fost încântat de această numire, surprins totodată. Am lucrat cu generația din 2002, dar îi cunosc pe majoritatea celor din acest lot.

Rep.: Care sunt sarcinile care s-au trasat:

V.P.: Proiectul face parte dintr-un proiect al FIBA pentru baschetul juvenil, care vizează generațiile 2002, 2003 și 2004, aflat în derulare împreună cu federațiile din Bulgaria, Macedonia, Kosovo și România. Sunt mândru că am și eu un jucător inclus în loturile din acest proiect. Este vorba despre Norbert Kurcsi, care a avut deja câteva meciuri internaționale, dar mai avem și alți juniori mureșeni talentați care pot face acest pas. În ceea ce privește lotul pe care l-am preluat, acesta se află la început de drum, ciclul de pregătire fiind de doi ani, astfel încât doar peste doi ani acești copii vor ajunge să susțină meciuri internaționale oficiale.

Rep.: Afectează această numire activitatea clubului Gladius?

V.P.: Dimpotrivă, este de bun augur pentru club. Asta înseamnă că este recunoscută munca pe care o depunem la clubul nostru. Dovada este prezența a nu mai puțin de opt copii, fete și băieți primiți în taberele Performer din această vară. Pe de altă parte, este un pas și pentru antrenori, care se văd apreciați la nivelul federației. Ca program, nu ne influențează, deoarece suntem în pauză până în 28 august, când ne vom relua pregătirile cu cei de la U14, după ce revenim din turneul din Grecia.

Rep.: Are și soția un rol important?

V.P.: De celelalte grupe se ocupă soția mea, Florina, care a ocupa în acest an un foarte valoros loc 7 din 61 de echipe obținut la Mangalia și avem mari speranțe că va prinde un nou turneu final la fete.

Rep.: Care este componența lotului național și de unde provin jucătorii?

V.P.: Cei cu care facem deplasarea în Grecia sunt din București, Ploiești, Oradea, Târgu-Jiu, Satu Mare, selecționați în urma programului Performer din această vară. De la Gladius nu avem cum să avem în lot, deoarece ne ocupăm de copii până la 14 ani, după care se ocupă LPS și BC Mureș, cu care avem colaborare. Toate cluburile din Târgu-Mureș suntem o singură comunitate și ne bucurăm pentru orice copil, din oricare generație.

Rep.: Lotul era așadar deja alcătuit.

V.P.: Acest lot este ceva preliminar, sunt convins că vom mai găsi talente. Pentru toți este o provocare căreia sperăm să-i facem față cu brio. Atât pentru copii, pentru care această acțiune este ca o piatră de temelie, sunt practic la început de drum. La fel pentru mine, împreună cu secundul Dan Ioan, este ceva nou. Vom avea multe de învățat, ptem vedea ce înseamnă baschetul la acest nivel în alte țări. Pentru toți este ceva nou, dar sunt convins că vom face o echipă bună împreună, că vom avea o colaborare bună și unii dintre acești jucători să ajungă nume importante în baschetul românesc.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Prohibiția pescuitului în 2024

Distribuie Ca în multe alte domenii, și pescuitul are o legislație în vigoare, care stabilește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.