Legi pentru stoparea fenomenului ştirilor false Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 196 Vizualizări

Legi pentru stoparea fenomenului ştirilor false

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, ambasadorul Angela Cristea, a declarat la Târgu-Mureș, în cadrul unei dezbateri organizate de membrii Asociației Ziariștilor Independenți din România (AZIR) în cadrul Festivalului SIMFEST că la nivelul instituțiilor europene se iau măsuri pentru stoparea fenomenului propagării știrilor false.

Dezbaterea “Fake news. Minte presa? Ce zic jurnaliștii? Ce spune publicul?” a adunat la Cinema “Arta” din Târgu-Mureş autorități locale, oameni politici, jurnaliști, dar și oameni de cultură.

Ambasadorul Angela Cristea a explicat celor prezenți că instituția pe care o reprezintă este interesată să lucreze cu presa din toate statele membre UE pentru creșterea gradului de imunizare la știrile false.

“Ce facem la nivelul UE, deocamdată am primit un mandat din partea statelor membre și spun asta pentru că, Comisia Europeană deși este executivul Uniunii Europene nu poate face nimic dacă nu primește mandat din partea statelor membre. Am primit un mandat din partea statelor membre încă din 2015 să încercăm să identificăm și să combatem dezinformarea care își are originea în Rusia, s-a creat la Bruxelles un foarte mic grup de lucru care lucrează cu o rețea de jurnaliști din toate statele membre și mai ales cu cele care sunt o țintă specială a acestor campanii de dezinformare ,astfel încât să identifice subiectele care au fost preluate în maintream-ul media și care ajung foarte ușor la cetățeni și să explice care este de fapt adevărul. Au fost multe campanii de dezinformare, de exemplu cele legate de valul de imigranți în care erau prezentați ca teroriști ascunși sau violatori”, a precizat șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Măsuri pentru stoparea fenomenului “fake news”

Aceasta a adăugat că atunci când Uniunea Europeană este ținta clară a dezinformării, Comisia Europeană încearcă să reacționeze oferind informațiile corecte prin intermediul unor organizații și că la nivelul instituțiilor europene se iau măsuri pentru stoparea fenomenului “fake news”.

“Se lucrează la nivelul instituțiilor europene pentru a lupta împotriva fenomenului de propagare a știrilor false și vom veni până la sfârșitul anului cu inițiative legislative pentru a limita pagubele”, a declarat ambasadorul.

Doar unul din cinci români crede că presa este liberă

Moderatorul dezbaterii, Brândușa Armanca, a prezentat mai mult date statistice referitoare la știrile false și campaniile de dezinformare, a prezentat câteva cazuri concrete de “fake news” și a oferit câteva soluții tehnice pentru identificarea acestora.

“Există acest verificasursa.ro, există factual.ro și avem iată și acest disinformation rewiew care este finanțat de Comisia Europeană, aveţi acolo link-ul și vă abonați și în fiecare joi vă vine un newsletter foarte bine făcut, este în special despre ştirile false care pleacă din Rusia și se duc în țările fostului bloc comunist. Sunt date și fapte și pot fi verificate de oricine și sunt extrem de interesant de urmărit”, a spus membra AZIR.

Simona BOANTĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE