Home / Cultură / FOTO: ProEtnica 2017. Maia Morgenstern: „Cred că e un timp și un spațiu al normalității aici”

FOTO: ProEtnica 2017. Maia Morgenstern: „Cred că e un timp și un spațiu al normalității aici”

Distribuie

Bucharest Klezmer Band şi Teatrului Evreiesc de Stat, cu Maia Morgenstern în prim-plan, au încântat publicul la Festivalul Intercultural ProEtnica vineri seară. Întâi concertul Bucharest Klezmer Band au pus în mișcare oamenii din Cetatea Medievală Sighișoara, apoi seara s-a încheiat cu comedia „De la Caragiale la Şalom Alehem”.

Cei de la Bucharest Klezmer Band au revenit pe scena ProEtnica, mulți dintre spectator fiind deja obișnuiți cu stilul lor, așteptând să le asculte muzica în care stilurile muzicale sunt amestecate şi combină emoţia şi energia, nostalgia şi bucuria de a trăi. Alături de Bogdan Lifşin (pian şi acordeon), Bucharest Klezmer Band i-a adus în faţa publicului pe Rodica Doija (vioară), Sergiu Marin (violoncel şi chitară bas), Sorin Dobrotă (clarinet), Cristian Dragomir (percuţie), Carmen Ioviţu (vocal), Arabela Neazi (vocal) şi Geni Brenda (vocal). Formaţia de klezmer a Comunităţii Evreilor Bucureşti este condusă de dirijorul Bogdan Lifşin şi se află sub reprezentarea directă a lui Silvian Horn — coordonatorul programelor artistice şi culturale ale Comunităţii.

ProEtnica 2017. Maia Morgenstern: „Cred că e un timp și un spațiu al normalității aici”

„Mi-e foarte drag şi de multă vreme cu plăcere vin la ProEtnica şi mi se pare atât de important că se reunesc oameni păstrători ai tradiţiilor frumoase, o energie atât de bună…”,a spus la finalul celor două evenimente actriţa Maia Morgenstern.
Actrița consideră foarte important festivalul. „Lucrurile devin şi capătă notorietate, substanţă şi prestanţă şi merge vestea despre cât de frumos e. (…) Vezi formaţii extraordinar de bine pregătite, vezi formaţii extraordinar de bine puse la punct, diverse din toate colţurile ţării”. Maia Morgenstern a subliniat că ProEtnica e un festival formidabil.

„E un spațiu, un loc, un moment în care se suspend parcă grijile, conflictele urile. Diferențele, în sensul cel mai bun, există și asta e cel mai interesant. Pot foarte bine să dansez, să mă bucur pe un ritm, pe o muzică… Cred că e un timp și un spațiu al normalității aici”, a mai spus Maia Morgenstern, la finalul spectacolului.

„Muzica nu are frontiere şi ne bucurăm de acest lucru”

„Bună seara şi Shalom, de aici, de la Sighişoara, pentru a patra oară pentru Bucharest Klezmer Band. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România vine pentru a 11-a oară, organizează de foarte mulţi ani şi participă alături de celelalte minorităţi, ceilalţi fraţi ai noştri, armeni, greci, slovaci şi aşa mai departe – suntem 18 minorităţi în total şi ne bucurăm să fim mereu împreună în fiecare an. România este o ţară frumoasă şi arătăm prietenia noastră, a tuturor minorităţilor. Cu toţii suntem cetăţenii acestei ţări şi ne bucurăm de ţara noastră”, a declarat Silvian Horn, precizând că majoritatea pieselor au fost interpretate în idiş, dar şi în limba română, două dintre acestea fiind noi.

„Una dintre acestea a fost „Scripcarul de pe acoperiş”, şi s-a cântat în româneşte, şi toată piaţa din Sighişoara s-a bucurat să audă versurile în româneşte. Muzica nu are frontiere şi ne bucurăm de acest lucru. (…) Au fost oameni de toate vârstele care au dansat, au făcut hore”, a adăugat Silvian Horn.

Sâmbătă seară vor concerta la ProEtnica 2017, de la ora 21.45, Zuralia Orchestra, iar duminică, formația Vecker din Târgu Mures, de la 20.30, apoi, de la 21.30, pe scenă va urca Ricky Dandel.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.