Home / Slider / Trei ore de bălăceală în Lacul heliotermal Ursu din Sovata

Trei ore de bălăceală în Lacul heliotermal Ursu din Sovata

Distribuie

Pentru că mai aveam câteva zile din concediu, am hotărât să mergem la Sovata pentru o baie în Lacul Ursu, înainte de prânz când nu este așa de cald.

Noi am ajuns acasă din concediu duminică dupamiaza și luni dimineata la ora 7.00 trezirea și pregatirea pentru o bălăceală în Lacul Ursu. De plimbat l-am tot plimbat pe băiatul nostru în jurul lacului, dar la ștrand nu am avut timp să ajungem. Spun timp, pentru că trebuie să mergi la Lacul Ursu în timpul săptămânii, în weekend e superaglomerat și nu găsești nici loc de parcare ( așa am pățit noi într-o zi de sâmbătă când ne-am dus până în Sovata si ne-am intors acasa, pentru că nu aveam unde să parcăm mașina).

Știam că programul ștrandului începe de la ora 10.00, noi facem o oră de acasă până acolo și mai aveam nevoie de timp pentru a sta la rând la bilete și pentru a găsi un loc de parcare.

Cu toată graba, am reușit să ajungem la ora 9.00 și să parcam mașina vis -a- vis de lac, în parcarea cu plată. Sunt trei tipuri de tichete de parcare: pentru o oră (3 lei) pentru 6 ore (10 lei) și pentru o zi. Noi am luat tichetul de parcare pentru 6 ore, pentru că după ieșirea din ștrand urma să servim masa de prânz la o terasă.

Odată parcarea rezolvată, am plecat să cumpărăm biletele. Desi era doar ora 9.15 deja se formase un rând înaintea casieriei. Ne-am așezat și noi, și am început să citesc toate  informațiile afișate acolo, pe care vi le redau și vouă.

Programul de funcționare este în intervalele orare 10.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00. Între orele 13.00 – 15.00 repausul apei este obligatoriu. Atunci are loc primenirea, împrospătarea apei cu apă proaspătă, adusă de curenți din zona nefolosită, protejată a lacului, undeîmbăierea este interzisă . Acesta zonă este delimitată cu geamanduri și păzită de personalul angajat.

Costul biletelor este următorul:pentru Adult 30 lei, Copii peste 7 ani, elevi, studenți și pensionari 25 lei.

Biletul permite o singură intrare. Adică puteți sta în incinta ștrandului de la ora 10.00 – 18.00, fără să ieșiți. Dacă ieșiți, trebuie să cumpărați bilet.

Există și varianta biletelor cu mai multe intrări, respectiv: 3 (90lei), 5 (150lei) și 7 (210 lei) pentru adulți și pentru copii sub 14 ani: 75 lei/ 3 intrări, 125 lei/5 intrări și 175 lei/7 intrări. Nu obțineți nici o reducere cumpărând abonamente, doar avantajul de a sta în fața atunci cand se deschide ușa și să fugiți cât puteți de repede să vă ocupați un loc la umbră, sub umbrelă. Așa am văzut că se procedează. Mai este un anunț care ne informează ca biletul nu se returnează.

Închirierea șezlongului 20 lei/zi.

În timp ce așteptam la rând, ma gândeam că trebuie să stau în soare 45 de minute până la ora 10.00, dar, surpriză! casieria s-a deschis la ora 9.35. Rândul merge repede, mai ales ca sunt două ghișee.

De la rândul la bilet trecem la rândul de la intrarea în ștrand. Acolo persoanele care aveau abonamente și brățări (turistii cazati in Sovata) erau așezate cu mult timp înaintea celor care și-au cumpărat bilete în dimineața respectivă. Am înțeles si de ce. Până am coborât noi scările spre lac, sub umbrele era totul ocupat. Nu-i nici o supărare, căci noi stăm doar trei ore, interval de timp în care ne-am propus să intrăm în apă de trei ori câte o jumatate de oră, dar am stat mai mult in apa decat afara, cu toate ca se recomanda maxim 30 de minute si apoi pauza 20 de minute.

La intrarea în ștrand nu sunt restricții în ceea ce privește alimentele și băuturile aduse din afară.

Chiar după intrare, de o parte și de alta se află toaletele și vestiarele. În partea stângă sunt seifurile gratuite, foarte utile. Nici de cheia seifului nu trebuie să ai grijă, pentru că nu o primești. Pe o listă îti trece băiatul de acolo numărul seifului și numele. După părerea mea este super. Ne-am lăsat in seif bani, chei, telefoane  și le-am găsit pe toate intacte.

Pe o tăblița era notată cu creta temperatura apei. Noi am prins 26°C.

Trebuie să coborâți apoi niște trepte ca să ajungeți la lac. Ștrandul este pe două nivele. Pe nivelul de sus se poate face plaja si acolo sunt dușurile, cu apă caldă.

Pe nivelul de jos, unde sunt intrările în lac si găsiți alte garderobe de schimb acolo.

Intrarea în lac se face pe trepte din lemn, prevazute cu balustradă și acoperite cu material antiderapant. Pe unde am intrat noi, după trepte, trebuia să îți dai drumul pentru că apa este adâncă, nu atingi fundul lacului. Dar nu vă speriați, pentru că nu trebuie să știți să înotați, căci apa lacului este foarte sărată și vă ține la suprafață.

Este afișat peste tot, în patru limbi română, maghiară, engleză și germană , avertisment că există pericol de alunecare. Să vă povestesc cum stă treaba cu alunecarea. Pe jos sunt scânduri din lemn. În momentul în care sunt ude, aluneci ca pe gheață. Eu am văzut o domnișoară căzând și o doamnă mai robustă. Căzăturile au fost identice, ca și cum cineva le-ar fi secerat piciorele, ambele pe spate și lovindu-se cu capul de pardoseală. Deci, luați în serios avertismentul.

Luni, cand am fost noi, nu era aglomerat, cu toate ca era multa lume.

Dacă doriți să serviți masa în incinta ștrandului, aveți multe variante apetisante, doar că prețurile sunt mai mari.

Am făcut câteva poze cu oferta de la Pizza del Orso de unde se pot servi pizza, paste,salate si grill.

În ștrand este și un punct de prim ajutor, chiar lângă terasă. Parola de Wi_Fi este scrisa pe o tablita, aceasta este: laculursu.

Pe lângă intrarea principală, mai este o intrare din lateral, ca orientare, de lângă terasă.

Noi ne-am simțit foarte bine, apa a fost caldă si peisajul este de vis, cu munții împăduriți in jurul lacului.

Dana FLORINA


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.