Home / Cultură / „Oare Munții Știu?” – expoziție retrospectivă Ion Râmnic și István Mihály, curatoriată de Mircea Nicolae la B5 Studio

„Oare Munții Știu?” – expoziție retrospectivă Ion Râmnic și István Mihály, curatoriată de Mircea Nicolae la B5 Studio

Distribuie

Sâmbătă, 19 august, a avut loc expoziția „Oare Munții Știu?” a grupului de artişti Ion Râmnic și István Mihály. Cei doi artiști târgumureșeni au făcut parte din generația anilor ’70, fiind formați în jurul grupului MAMÜ. Munca lor artistică e axată pe probleme legate de identitate, cetățenie și libertate sexuală. Din cauza naturii efemere și oarecum imateriale a lucrărilor lor, cât și a dezinteresului lor total pentru prezența pe scena publică, culturală, sau comercială, munca lor artistică e puțin cunoscută, lucru pe care a încercat să îl remedieze aceasta sumară expoziție retrospectivă.

„Oare Munții Știu?” este proiectul curatorial al lui Mircea Nicolae, rezident al programului „In Situ” al B5 Studio care a explorat arhiva de 17 de ani de activitate a Fundației ARTeast/B5 Studio, dar și a instituțiilor și grupurilor care i-au precedat existența, încă din 1991.

Cei doi artiști s-au cunoscut la Facultatea de Artă de la Cluj unde Râmnic era student al secției de pictură murală, iar Mihály studia la secția de arte decorative. Aceștia și-au descoperit numeroase afinități personale și artistice și, în scurt timp, au legat o strânsă prietenie. Parteneriatul lor profesional și amical a depășit însă granițele trasate de morala socialistă și legile care incriminau legăturile sentimentale între persoane de același sex i-au forțat să se izoleze și să activeze într-o discreție completă. Odată cu schimbarea de regim în 1990, cei doi artiști inițiază un statement și își schimbă numele, preluându-l pe al celuilalt. Astfel, Ion Râmnic devine István Mihály și viceversa. Ei vor continua să trăiască într-un semi-anonimat, funcționând ca profesori de artă decorativă la o școală profesională până în anii 2000, când școala se va închide. Activitatea lor artistică rămâne arhivată doar în spațiul privat și, prin urmare, necunoscută publicului larg.

Expoziția retrospectivă de față a pornit în ideea de a scoate la lumină, cu acordul și concursul artiștilor, a unor elemente ilustrative a operei acestora.

Mircea Nicolae consideră că arta lui lui Ion Râmnic și István Mihály este importantă astăzi fiindcă „Răspunde unor probleme de ordin civic, politic și artistic, care sunt actuale. Consider contribuția lor ca fiind hotărâtoare pentru momentul de față, dar și pentru orașul lor de adopție, atât de apăsat de unirea vârfurilod de pod dintre toate inițiativele politice care urmăresc restrângerea drepturilor civile: îndelungate campanii de ură pe motive rasiale, religioase sau sexuale, ultranaționalismul violent, xenofobia și misoginismul. Viața celor doi, în mod evident utilă comunității, dar și demnitatea lor personală menținută pe perioade lungi de timp, într-un mediu advers, mă fac să mă gândesc, din nou, la o accepțiune mai romantică a artei, conform căreia artistul nu doar creeză frumusețe și inteligență, dar e el însuși, la nivel personal, un model de responsabilitate socială, de productivitate culturală și toleranță.”

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO. Importanța digitizării ziarelor, dezbătută la evenimentul „Digitalizare/ DigitalizOare?”, susținut la Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu

Distribuie Compania Arcanum, împreună cu Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, a organizat vineri, 22 martie, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.