Home / Editorial / „Mureşul în integrame”, de la idee la certitudine

„Mureşul în integrame”, de la idee la certitudine

Distribuie

Creez jocuri de cuvinte de mai bine de două decenii (mda… ce repede trece timpul…), perioadă în care am publicat, în numeroase reviste de specialitate, locale şi naţionale, mii de careuri şi de integrame.

Privind retrospectiv, pe durata celor peste 20 de ani de activitate pe tărâm rebusist, nu se poate să nu îmi amintesc de câteva creaţii deosebite care îmi poartă semnătura, cum ar fi „Deşteaptă-te, române!” (cea mai lungă integramă din lume, de 80 de metri lungime, realizată în anul 1999) şi „Mereu Alături de Voi” (cel mai mare careu din lume, de 25.633 de cuvinte, de 4,5 x 2,7 metri, realizat în anul 2009). Lista realizărilor de care îmi amintesc cu plăcere este completată de două cărţi dedicate iubitorilor de cuvinte încrucişate, respectiv „Eminescu în rebus” (careuri despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu) şi „Rime încrucişate” (careuri despre viaţa şi opera a 25 de poeţi români).

Am fost întrebat, nu o singură dată, ce anume mă determină să am un asemenea hobby oarecum neobişnuit, şi anume compunerea cuvintelor încrucişate. Răspunsul este că una din principalele satisfacţii ale unui compunător de careuri şi integrame este reprezentată de ineditul tematicilor abordate. Astfel, cu cât subiectele alese pentru încrucişare sunt mai originale, cu atât mai mare este şi satisfacţia autorului.

Ideea realizării unei lucrări care să conţină doar integrame despre judeţul Mureş o am de câţiva ani şi a apărut tocmai din impulsul de a demara noi proiecte inedite. Un altfel de branding pentru judeţul Mureş. În plus, ce poate fi mai frumos pentru un rebusist mureşean decât să dezlege 100 de integrame despre obiective turistice, destinaţii de vis (da, avem aşa ceva în judeţ!), personalităţi şi branduri locale?

Pasul de la idee la practică a fost făcut la începutul lunii ianuarie 2017, iar după mai bine de şase luni „Mureşul în integrame” s-a cristalizat într-un proiect atractiv.

Foarte important de precizat, Almanahul nu se adresează doar mureşenilor, deoarece tematicile integramelor sunt alese astfel încât acestea să poată fi lesne dezlegate şi de rebusiştii din afara judeţului. De asemenea, având în vedere conţinutul educativ, un alt grup ţintă vizat de Almanah este reprezentat de elevi şi studenţi. Prin urmare, pentru un tânăr pasionat de cunoaştere şi de îmbogăţirea permanentă a bagajului de cunoştinţe, „Mureşul în integrame” reprezintă cadoul ideal.

În concluzie, se cuvine să le mulţumesc tuturor celor care au crezut în reuşita acestui proiect, iar dezlegătorilor să le transmit multă inspiraţie în dezlegarea integramelor!

Alex TOTH

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Între ”divertisment” și ”puțină educație”

Distribuie Marți seara a debutat la Palatul Culturii cea de a XVIII-a ediție a Festivalul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.