Home / Administratie / 10 proiecte din 10, câştigate la Sângeorgiu de Mureş

10 proiecte din 10, câştigate la Sângeorgiu de Mureş

Distribuie

Bilanţ mai mult decât satisfăcător pentru conducerea Primăriei comunei Sângeorgiu de Mureş, care va gestiona, în perioada viitoare, 10 proiecte în valoare totală de peste 10 milioane de lei. Potrivit ing. Sófalvi Szabolcs, satisfacţia este cu atât mai mare cu cât rata de succes a proiectelor depuse în ultimele 12 luni în vederea obţinerii de finanţări europene şi guvernamentale este de 100%.

Reporter: Ce noutăţi sunt la nivelul Primăriei comunei Sângeorgiu de Mureş în privinţa proiectelor depuse şi câştigate?

Ing. Sófalvi Szabolcs, primarul comunei Sângeorgiu de Mureş: În ultimele 12 luni am depus 10 proiecte, din care am câştigat tot atâtea, 10, iar valoarea totală a acestora depăşeşte suma de 10 milioane de euro. Consider că este un succes pentru echipa de la Primăria comunei Sângeorgiu de Mureş, având în vedere că personalul este puţin şi nu atât de motivat din punct de vedere financiar. În prezent, la nivelul salarizării există o diferenţă destul de mare între primăriile de oraşe şi cele de comune, deşi comuna noastră este mai mare decât multe oraşe. Multă lume crede că este uşor să dezvolţi o comună, pentru că există foarte multe proiecte europene şi fonduri guvernamentale. Aşa este, sunt posibilităţi de obţinere de finanţare, dar concurenţa este foarte mare, mai ales la nivel de comune, deoarece sunt mii de comune în România care depun proiecte. Câştigă cel care are punctajul mai mare, iar punctajul depinde de foarte mulţi factori, unii obiectivi, cum sunt numărul de locuitori şi suprafaţa, iar alţii depind de cât de bine ai întocmit proiectul, dacă ai posibilitatea cofinanţării proiectului şi aşa mai departe.

Rep.: Care va fi sursa finanţării pentru cele 10 proiecte?

S.S.: Din cele 10 proiecte, 6 sunt finanţate din fonduri europene şi celelalte 4 din fonduri guvernamentale.

Rep.: Descrieţi, vă rog, proiectele care vor fi finanţate din bani europeni.

S.S.: Primul proiect din cele 10 finanţate din fonduri europene este „Reabilitarea Castelului Máriaffy”, proiect câştigat pe Măsura 7.6, de protejare a patrimoniului cultural naţional, în valoare de 1 milion de euro. Al doilea proiect este „Asfaltarea unui număr de 17 străzi din Sângeorgiu de Mureş”, urmează „Dotarea Castelului Máriaffy” şi un proiect prin Programul Operaţional Capital Uman de integrare a persoanelor de etnie romă, de incluziune socială. Este un proiect foarte mare, pilot, foarte puţine localităţi din România au reuşit să câştige acest proiect, au fost peste 300 de proiecte depuse şi 30 de câştigători. Este un proiect despre care vom mai vorbi, deoarece are o perioadă de derulare de trei ani. În fine, avem şi un proiect de „Extindere a canalizării în Sângeorgiu de Mureş”, inclusiv spre satele Tofalău şi Cotuş. În prezent, avem aproape cea mai mare acoperire din ţară ca reţea de apă şi canalizare, iar acest proiect ne va ajuta să atingem pragul de 95-98%. Ultimul proiect finanţat din fonduri europene vizează „Modernizarea şi extinderea Căminului Cultural din Sângeorgiu de Mureş”. Fiind o localitate culturală, de două ori Sat Cultural al României, cu activităţi culturale foarte multe şi diversificate, s-a iscat necesitatea de a construi un nou Cămin Cultural. Neavând o locaţie publică , cea mai mare problemă a comunei fiind lipsa de terenuri publice, s-a propus extindere Căminului actual, în trei direcţii, pe lateral, în jos şi în sus. Va fi o clădire în stil transilvănean, cum e şi clădirea Liceului Agricol din Târgu-Mureş, va avea şi un turnuleţ şi săli mai mici la etaj.

Rep.: Să trecem la proiectele finanţate din fonduri guvernamentale…

S.S.: Cele patru proiecte din fonduri guvernamentale sunt următoarele: „Extinderea reţelei de apă”, „Extinderea reţelei de canalizare”, „Extinderea Şcolii Gimnaziale „Sfântu Gheorghe” – având un număr mare de elevi a apărut necesitatea extinderii – şi „Construirea unei scări exterioare la Grădiniţa cu Program Prelungit”, aceasta fiind o necesitate impusă de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, datorită noilor normative apărute după cazul Colectiv din Bucureşti.

Rep.: Să intrăm vă rog în detaliu în privinţa proiectului de reabilitare a Castelului Máriaffy.

S.S.: Parcă şi Dumnezeu aşa a vrut, de altfel îmi încep fiecare dimineaţă rugându-mă să am înţelepciune, răbdare şi viziune pentru comună. Castelul Máriaffy va deveni un Centru Cultural şi Turistic, iar speranţa mea este că acest Centru va deveni o perlă a judeţului Mureş în ceea ce priveşte turismul. După ce am câştigat proiectul, am semnat contractul la Alba Iulia, a urmat licitaţia pentru proiectul tehnic, realizarea proiectului tehnic, apoi licitaţia pentru execuţie. Peste câteva zile vom semna contractul de execuţie şi vom emite ordinul de începere a lucrărilor şi la începutul lunii septembrie vom începe lucrările efective de modernizare. Durata efectivă a lucrărilor este de un an şi jumătate, noi sperăm ca până la sfârşitul anului viitor lucrările să fie finalizate. Proiectul are valoarea de aproape 1 milion de euro şi va consta în amenajarea clădirii în aşa fel încât să i se redea aspectul vechi. În clădire va funcţiona un Centru Cultural şi Turistic, un Muzeul al Satului, va fi un muzeu etnografic român, unul maghiar şi unul rom, vor fi prezentate costume populare şi alte exponate despre tradiţiile celor trei etnii care convieţuiesc în mod paşnic în Sângeorgiu de Mureş. Va fi şi o bibliotecă unde vom duce sute de volume din fosta bibliotecă a Căminului Cultural, va şi fi o E-Bibliotecă pentru tineri. Tot aici va fi şi o Sală a Căsătoriilor frumos amenajată, precum şi o sală unde vor fi prezentate cărţi scrise de scriitorii din Sângeorgiu de Mureş. În incinta castelului vom organiza şi expoziţii de pictură, va fi şi o sală tematică, cu picturi realizate de pictorii din comună. Castelul nu e foarte mare, dar vom încerca să exploatăm la maxim fiecare sală. De asemenea, vizitatorii vor putea obţine informaţii despre destinaţii turistice din Sângeorgiu de Mureş, iar la subsol vom amenaja un spaţiu special, frumos, de primire a turiştilor, de genul unei cafenele turistice cu iz cultural.

Rep.: Va urma şi amenajarea curţii şi dotarea castelului?

S.S.: Da, chiar dacă avem doar drept de custodie asupra curţii, unde se află un parc dendrologic, respectiv Rezervaţia Naturală Stejarii Seculari. Noi am achiziţionat castelul cu curtea interioară de 42 de arii, dar curtea cea mare, spre drumul naţional, este în administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole. Acolo avem drept de custodie, dar nu suntem proprietari. Vom încerca să amenajăm şi curtea respectivă, atât cât ne dă dreptul, să fie totuşi o intrare plăcută spre castel.

Rep.: Castelul este monument istoric. Cum v-aţi descurcat în obţinerea avizelor necesare?

S.S.: Chiar dacă suntem într-o perioadă în care majoritatea oamenilor critică instituţiile statului, eu aduc mulţumiri instituţiilor judeţene care ne-au dat avize pentru toate aceste proiecte, începând de la Consiliul Judeţean, Prefectură, care în mode exemplar au încercat să ne ajute în sensul de a obţine avizele necesare în timp util, pentru a nu pierde finanţările.

Rep.: Urmează asfaltarea a 17 străzi?

S.S.: Da. Proiectul are valoarea de 1 milion de euro. Am prevăzut asfaltarea a 17 străzi care fac parte din „vechiul Sângeorgiu de Mureş”, sunt acele străzi care există de sute de ani, iar prin acest capitol, cu celelalte 15 străzi pe care le-am asfaltat acum doi ani din fonduri europene, plus alte 7 străzi din fonduri locale, vom avea modernizate cam 90% din străzile mai vechi. Având 148 de străzi, încă e o provocare, avem încă multe străzi din piatră, dar deja am pregătit un alt proiect în care intră străzi sau porţiuni de străzi care sunt relativ mai noi. Viziunea mea pentru următorii trei-patru ani prevede ca aproape toate străzile comunale publice să fie modernizate. Există un procent de 10-15% care reprezintă străzile particulare, unde nu poţi face investiţii din fonduri publice.

Rep.: Tehnic, câţi kilometri de asfaltări vor fi?

S.S.: Peste 6 kilometri. Cele 17 străzi care vor fi asfaltate sunt: Râtul Morii, Morii, Mociar, Prunilor, Piţigoilor, Viilor, Grădinarilor, Nucului, Teilor – continuare, Salcâmilor – continuare, Márton Áron – continuare, Căminului – continuare, Trandafirului, Pârâului, Păşunii, Lutului şi Agricultorilor – tronson 1 dinspre drumul naţional. Sunt străzi relativ scurte, iar unele sunt doar porţiuni de străzi care s-au dezvoltat în ultimii ani şi leagă arterele principale ale comunei. Aici aş mai aminti faptul că acum începe licitaţia pentru a găsi executanţii, licitaţia va dura cam două luni, astfel încât asfaltările vor începe în primăvara anului viitor. Termenul de execuţie este de 12 luni, dar din experienţa noastră cred că în şapte-opt luni vor fi gata lucrările. Şi dacă tot vorbim despre asfaltări, anunţ că în această toamnă va fi asfaltată o porţiune nemodernizată din strada Agricultorilor, unde se află mulţi agenţi economici. Acest lucru nu s-a putut realiza până acum pentru că o porţiune va fi modernizată din fonduri europene şi condiţia pentru accesarea banilor europeni a fost ca acea stradă să nu fi fost modernizată anterior.

Rep.: În concluzie? Aveţi 10 proiecte depuse, toate declarate câştigătoare…

S.S.: Merită să te lupţi, să te zbaţi, pentru a câştiga proiecte, pentru că dacă nu accesezi fonduri europene sau guvernamentale, din bugetul local nu poţi realiza nici 20% din aceste lucrări. Poţi pietrui câteva străzi şi cam atât. Trăiesc ca o vocaţie, ca o chemare, această muncă de primar, îmi place foarte mult, după nouă ani de activitate ştiu că e greu să mulţumeşti pe toată lumea, dar muncesc din suflet pentru locuitorii comunei. Ceea ce facem, facem din suflet şi chiar dacă ritmul nu e mereu cel dorit de oameni, cred că oamenii simt acest lucru, că muncim din suflet pentru comunitate.

A consemnat Alex TOTH

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.