Festivitatea de deschidere a Festivalului Vâltoarea Mureșeană Comunicate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 589 Vizualizări

Festivitatea de deschidere a Festivalului Vâltoarea Mureșeană

În acest an, Vâltoarea Mureșeană a ajuns la a cincea ediție. Morișca de vânt colorată – sigla festivalului – își făcea apariția în Târgu-Mureș acum cinci ani, iar, de atunci, an de an colorăm împreună orașul în ultimele zile ale lunii august. Miercuri, 23 august, festivalul care cuprinde 9 zile de evenimente și-a deschis oficial porțile cu discursuri și a continuat cu concertul lui Zséda și Kvartet.

Conform unui comunicat de presă emis de către organizatori, la deschidere s-a spus că, în 2013, dorința de a face ceva a pornit acest festival conceput de Asociația pentru Tîrgu Mureș. Cum deja sugerează și denumirea asociației, dorința a fost de a readuce la viață bogăția culturală a orașului, după exemplul Zilelor Maghiare din Cluj-Napoca.

Vâltoarea Mureșeană este cel mai colorat festival cultural al maghiarilor din Transilvania. De-a lungul anilor a ajuns, pas cu pas, în inimile locuitorilor și a reușit, cu adevărat, să se mute în inima municipiului, în Parcul Municipal, după ce timp de trei ani a fost organizat la marginea lui, pe malul Mureșului. Totodată, în această perioadă, lumina reflectoarelor cade și pe clădirile simbol ale orașului, Cocoșul de Aur, Biblioteca Teleki-Bolyai, iar, pentru prima oară, Cetatea Medievală a devenit, în acest an, unul dintre spațiile noi.

La deschidere, Portik Vilmos, co-organizatorul principal al festivalului, a spus că nu demult a citit că un singur om care lucrează pentru că crede în ceva valorează mai mult decât 10 care fac ceva numai în propriul lor interes. „Suntem în acea situație norocoasă că în echipa organizatoare a Vâltorii Mureșene sunt numai oameni care lucrează pentru că ei cred în acest eveniment.”, a declarat Portik Vilmos. Acesta a adăugat că Vâltoarea este acea sărbătoare când stăm împreună într-o sală, mulți, dar diferiți, și tocmai aceasta este esența Vâltorii că, în ciuda diferențelor, putem sta la aceeași masă.

Soós Zoltán, co-organizatorul evenimentului, a evidențiat că Vâltoarea Mureșeană a devenit cel mai important festival în viața maghiarilor din Târgu Mureș. „În urmă cu 500 de ani, Matei Corvin a oferit acestui oraș dreptul de a organiza târguri. Această tradiție a revenit la viață datorită unei echipe cu suflet mare și norocul a făcut ca și eu să fac parte din această echipă.”, a spus Soós.

Kelemen Hunor, președintele UDMR, crede că Vâltoarea este, în primul rând, o sărbătoare a culturii maghiare. „Este o sărbătoare pentru că este despre valori, crearea de valori noi, promovarea valorilor existente. Este și un moment de bilanț, momentul în care putem arăta ceea ce pun pe masă artiștii din diferite arii culturale și artistice. Este bine când vedem că, spiritual, devenim din ce în ce mai bogați, că de la an la an suntem mai mulți.”, a spus Kelemen. Acesta a adăugat că Vâltoarea este considerată Zilele Maghiare ale târgumureșenilor.

„Vâltoarea Mureșeană este cel mai mare eveniment al maghiarilor din Târgu Mureș, de aceea mă bucur că putem să fim din nou împreună.” Astfel și-a început discursul Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș. Acesta a declarat că, anul viitor, România sărbătorește 100 de ani de la unirea cu Transilvania și „Trebuie să ne străduim ca anul viitor să nu fie vorba despre războiri, despre certuri cu prietenii și cunoscuții noștri români.”. Președintele crede că este important ca maghiarii să-și întărească comunitatea, să asigure o educație puternică în limba maghiară și să fie atenți la păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor. De aceea crede că Vâltoarea Mureșeană trebuie susținută, pentru că ajută la întărirea identității culturale a comunității.

Biró Zsolt, președintele Partidului Civic Maghiar a felicitat organizatorii care, contrar celor care n-au crezut în această idee, au organizat Vâltoarea și consideră că putem fi nostalgici, putem visa, putem face planuri, dar, dacă nu avem curaj, niciodată nu o să reușim să le îndeplinim. Președintele PCM speră că va veni și vremea când zilele târgumureșene române și maghiare vor fi organizate împreună.

Toró T. Tibor, președintele Partidulul Popular Maghiar din Transilvania crede că evenimentele precum Zilele Maghiare din Cluj-Napoca și Vâltoarea Mureșeană aduc consistență verii și reprezintă o posibilitate pentru locuitori de a avea parte de distracție cu conținut. „Târgu-Mureș, întotdeauna, a fost orașul oamenilor mândri, patrioți locali, persoane care creează, păstrează și salvează valori. Asta a dovedit deja, a cincea oară, Vâltoarea Mureșeană.”, a declarat acesta.

Seszták Oszkár, președintele Consiliului Județean al județului Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria, s-a arătat extrem de bucuros de faptul că organizatorii au oferit posibilitatea reînnoirii prieteniei dintre cele două județe.

„Mulțumim și acceptăm cu mare drag invitația ca Nyíregyháza să fie invitatul de onoare al ediției din acest an a Vâltorii Mureșene.”, a spus auditoriului Dr. Kovács Ferenc, primarul orașului Nyíregyháza. Edilul a declarat că se pregătesc cu un program consistent, cu dorința de a-i atrage pe târgumureșeni în Nyíregyháza.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE