ProEtnica 2017. Crina Morteanu, Centrul Național de Cultură a Romilor: „Învăţăm să construim împreună” Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 583 Vizualizări

ProEtnica 2017. Crina Morteanu, Centrul Național de Cultură a Romilor: „Învăţăm să construim împreună”

Festivalul Interetnic ProEtnica 2017 a găzduit sâmbătă, 19 august, în cadrul secțiunii de conferințe, masa rotundă „Contribuţia Culturală a Romilor în Societatea Românească”. Crina Marina Morteanu, consilier Programe, proiecte şi acţiuni în cadrul Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher (CNCR-RK) a declarat că pentru foarte mulți membri ai etniei asumarea identităţii romilor reprezintă o provocare.

„Învăţăm să construim împreună”

Crina Morteanu a subliniat că instituţia pe care o reprezintă încearcă să folosească acest „statut unic” pe care îl are – acela de de instituţie guvernamentală care promovează cultura, limba şi identitatea romă. „Încercăm să ne folosim toate resursele. Avem avantaje, dar şi dezavantaje, avem limitări care ţin de implementarea tuturor ideilor pe care le putem face. Încercăm să le gestionăm cât se poate de coerent. (…) Asumarea identităţii rome este o provocare pentru foarte mulţi romi în Romania, şi asta este clar la 635.000 de romi declaraţi, căci sunt estimaţi 2 milioane de romi de către cercetători şi specialişti în domeniu. Noi avem o contribuţie constantă în ceea ce priveşte România astăzi. (…) În ultimii 25 de ani produsele culturale şi nu numai reprezintă contribuţia romilor la societatea românească”, a spus Crina Morteanu. „Învăţăm să construim împreună din ceea ce înseamnă cultura romilor, deoarece cultura înseamnă limbă, istorie şi identitate, o cultură care în perioada existenţei în spaţiul românesc a suferit cu mult”, a adăugat Crina Marina Morteanu.

CNCR-RK încearcă să se exprime cultural, arătând astfel frumuseţea culturii rome, a declarat la rândul său Petrică Badea, consilier  CNCR-RK din cadrul instituţiei, moderatorul dezbaterii. „Prezenţa pentru prima data în cadrul ProEtnica a instituţiei CNCR-RK, ne bucură, şi dorim ca anul viitor să aducem în faţa publicului prezent şi alte elemente reprezentative ale culturii rome autentice”, a completat Petrică Badea.

(Foto: Nicușor Dumitru)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE