Home / Cultură / Răzvan Exarhu și-a lansat la Târgu-Mureș volumul de debut „Fericirea e un ac de siguranță”
Miruna Meiroșu, Răzvan Exarhu și Gáspárik Attila (Foto: Andrei Vornicu)

Răzvan Exarhu și-a lansat la Târgu-Mureș volumul de debut „Fericirea e un ac de siguranță”

Distribuie

Terasa Hotelului Privo a devenit neîncăpătoare în după-masa zilei de joi, 24 august, când cunoscutul om de radio și de televiziune, bucătar și jurat la Masterchef și-a lansat volumul de debut intitulat „Fericirea e un ac de siguranță” (Curtea Veche Publishing, București).

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul AZOMUREȘ și Automobile Bavaria și i-a avut invitați pe managerul general al Teatrului Național Târgu-Mureș, Gáspárik Attila, și pe Miruna Meiroșu, reprezentant Curtea Veche Publishing.

Târgu-Mureș este al patrulea oraș în care ajunge cartea după București, Brăila (orașul natal al autorului) și Cluj-Napoca. Miruna Meiroșu a fost entuziasmată de recenta apariție a editurii pe care o reprezintă: „Este o carte care concentrează multe gânduri, multe amintiri. Aflăm care sunt simpatiile și antipatiile lui Răzvan, aflăm ce se întâmplă în țară care-i atrage atenția. Răzvan are o curiozitate vie și reușește să analizeze și să se exprime foarte frumos, uneori amuzant, alteori într-un mod care te pune pe gânduri sau poate chiar te face să îți dau seama că trebuie să faci mai mult și să gândești mai mult. Mă bucur că de când am lansat volumul, la începutul verii, a fost una dintre cele mai bine primite cărți ale editurii în această perioadă. Am primit nenumărate mesaje de la oameni care ne povesteau cum râdeau isteric în avion sau cum rupeau tăcerea, izbucnind subit în râs în orice cameră s-ar fi aflat.”

15 ani de texte strânse și triate în volum

Cartea cuprinde texte scrise în decursul a 15 ani în numeroase locuri precum: Academia Cațavencu, Evenimentul Zilei, ghiduri de oraș, blog personal, Facebook, Twitter, carnețele, sub formă de comentarii pe rețele de socializare. Autorul a menționat că volumul poate fi citit în orice ordine fiindcă a fost conceput ca un puzzle. De asemenea, varianta inițială conținea de două ori mai mult material, dar a fost triat cu atenție fiindcă Răzvan Exarhu are „o obsesie pentru detalii”.

Gáspárik Attila l-a cunoscut pe Răzvan Exarhu în urmă cu mulți ani, la București, pe vremea când omul de teatru lucra la CNA, iar omul de radio era prezent în vederea obținerii licenței pentru Radio Guerrilla, „un titlu pe care membrii comisiei nici nu îl puteau scrie corect”, își amintește râzând Gáspárik Attila. Acesta l-a provocat pe Răzvan Exarhu la un dialog în care s-a vorbit despre români și România, cariera în radio și interacțiunile, uneori aprinse, cu Adrian Sârbu, mâncare (bineînțeles) și numeroase evenimente memorabile, printre care cel în care șoferul unui autobuz a oprit la protestele călătorilor care erau nemulțumimiți fiindcă acesta schimbase canalul ProFM unde Exarhu era în direct. Șoferul i-a lămurit că îi este imposibil să conducă în timp ce îl ascultă pe Exarhu fiindcă îl apucă râsul atât de tare încât se zguduie volanul și se teme să nu comită un accident. Aparent, călătorii au preferat să stea trași pe dreapta până la finalul emisiunii și să continue apoi drumul în siguranță, întârziați, dar binedispuși.

„Ac de siguranță” fără plasă de siguranță

„În general cred că ni se întâmplă lucruri comune și vorbim din ce în ce mai prost fiindcă tehnologia ne împiedică să vorbim mai bine de atât și, deși suntem aproape unii de alții, vorbim destul de rar unii cu alții pentru că avem grijă să ne punem cât mai multe măști, accesorii, filtre de Instagram și tot felul de lucruri din astea. Cartea mea nu are filtre și eu, în general, nu am lucrat cu plase de siguranță în tot ce am făcut. Mi-am asumat toate vânătăile și toate experiențele. Am făcut mișto de mine, deși par arogant și mi se spune că sunt o persoană arogantă. Am construit cartea asta ca să îi arăt umanității că sunt solidar cu ea și e de fapt un fel de reverență și un semn de solidaritate față de specia umană.” a declarat Răzvan Exarhu.

Autorul a mai povestit cum și-a adus aminte de mama lui (și de alte doamne din aceeași perioadă) care prindeau un ac de siguranță la capot fără un motiv bine definit. „Mi s-a părut un obiect simbol foarte bun, foarte cald, dar ascuțit și periculos în felul lui, la fel cum e construită și viața, și e un fel de o unitate de măsură după părerea mea, care conține și partea bună și partea periculoasă care lasă urme, cicatrici.”

În urma lansării volumului, Răzvan Exarhu a primit numeroase fotografii, povești cu ace de siguranță și, bineînțeles, ace de siguranță adevărate.

La final, autorul și-a întâmpinat cititorii și le-a semnat cărțile. Mie mi-a urat un călduros și specific „haide să haidem”. Și n-a trecut data sau orașul sub nume.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.