Atmosferă deosebită la Festivalul Văii Gurghiului Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 715 Vizualizări

Atmosferă deosebită la Festivalul Văii Gurghiului

Ediția a XII-a a Festivalului Văii Gurghiului s-a desfășurat în aceeași atmosferă caldă ca în fiecare an. Restrânsa familie a comunităților aflate în pitorescul peisaj al Munților Gurghiului a oferit vizitatorilor trei zile de destindere, în care la loc de cinste s-au aflat porturile populare, mâncărurile și tradițiile zonei. Cele cinci localități participante s-au ridicat ca de fiecare dată la înălțimea așteptărilor. Alături de cel al Consiliului Județean Mureș, partener de nădejde al acestor mari sărbători, casele alegorice ale comunelor Ibănești, Gurghiu, Hodac, Solovăstru și cele două care au reprezentat municipiul Reghin au îmbăcat straie de săbătoare în așteptarea oaspeților. La această ediție au participat alături de edilii localităților amintite și primari ai altor localități de pe raza județului, dar și oaspeți din alte zone ale țării, precum și din străinătate, din localități înfrățite cu comunele de pe Valea Gurghiului. Una din întrebările care se pun cel mai frecvent în aceste ocazii este „ce noutăți aveți la această ediție?”. Răspunsul nu poate fi decât unul cât se poate de simplu: La un astfel de eveniment nu este nevoie de noutăți. Un asemenea festival urmărește păstrarea tradițiilor, sau cel puțin încearcă să nu fie uitate porturile populare, dansurile și folclorul, deci nu se poate vorbi despre ceva nou. Noutăți pot apărea doar prin felul în care se implică participanții, un număr mai mare de vizitatori care pot face ca numele zonei și a localităților să fie cunoscute în țară și peste hotare. Cu oameni inimoși alături, organizatorii nu au întâmpinat greutăți în a face ca ediția să fie o nouă reușită.

Oaspeți de seamă, implicați inclusiv sufletește, sau mai ales

Binecuvântată și de natură cu o vreme prielnică, ediția din acest an s-a bucurat așadar de cele mai propice condiții. Vizitatorii au avut ocazia să vadă în casele alegorice încăperile amenajate după obiceiurile locului, păstrate din generație în generație, să guste din produsele culinare tradiționale, să urmărească pe scenă evoluțiile interpreților de muzică populară și ansamblurile de dansuri, pe categorii de vârstă, de la seniori până la cei mai mici. Transmiterea pasiunii acestora din urmă se datorează bineînțeles înaintașilor, mai exact cei de care depinde în primul rând reușita fiecărei ediții, dar și asigurarea continuității.

După aproape două zile de petreceri, în după masa zilei de sâmbătă a avut loc și deschiderea oficială. La aceasta au participat, așa cum aminteam la început, primarii localităților participante, prefectul județului Mureș Lucian Goga, vicepreședinții Consiliului Județean Alexandru Câmpean și Ovidiu Dancu, senatorii Cristian Chirteș și Horea Soporan, deputații Dinu Socotar și Marius Pașcan, primarul municipiului Sighișoara Ovidiu Mălăncrăvean, al orașului Luduș, Cristian Moldovan, al comunelor Voivodeni, Vasile Boier, Lunca, Teodor Vultur, Grebeniș, Gojman Ștefan, Beica de Jos, Maria Moldovan, Band, Radu Mircea, Iclănzel, Ciprian Sand, fostul deputat Vasile Gliga, unul dintre oamenii care au contribuit și contribuie la reușitele celor două festivaluri in care Reghinul este implicat, municipiu situat la confluența Gurghiului cu Mureșul

Cuvântul de deschidere i-a aparținut principalului organizator, Neluțu Gliga. „Țin în primul rând să mulțumesc tuturor celor care au oferit de fiecare dată sprijin pentru desfășurarea acestui festival. Sper că acest sprijin va dăinui și peste mulți ani, sper să ne revedem în număr atât de mare și peste 40 de ani”, au fost cuvintele organizatorului.

 

Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești, gazda festivalului: „Țin să subliniez două lucruri pentru această ediție. În primul rând, implicarea tinerilor pentru reușita acestui festival, cu o prezență numeroaă pe scenă, iar al doilea aspect, prezența unor oaspeți de seamă, veniți din țările europene, localități cu care comuna Ibănești este înfrățită, membre a Asociației Carta Europeană a Comunităților Rurale. Avem reprezentanți din Lituania, Letonia, Slovacia, Ungaria, Austria, Croația, Malta, Luxemburg și Danemarca. Salut de asemenea reprezentanții celorlalte localități, mulți primari care sunt alături de noi și le mulțumesc că au răspuns invitației noastre, să se bucure alături de noi de frumusețea acestor locuri și de acest festival”.

 

Ilie Tătar Chirilă, primarul comunei Solovăstru: „Vă mulțumesc tuturor pentru că sunteți alături de noi. Ne-am străduit ca în fiecare ediție ca eforturile noastre pentru reușita acestor festivaluri să nu fie zadarnice. Sper că am reușit acest lucru și toți oaspeții noștri se simt bine”.

Lucian Goga, prefectul județului Mureș: „Sunt onororat să fiu din nou prezent la acest festival, în această zonă minunată, cu oameni demni, harnici, care poartă cu mândrie portul popular, își învață copiii să-l poarte. Mă bucur de asemenea de prezența atâtor oaspeți, din județ, din țară și chiar din străinătate, care vor duce mesaje despre ceea ce se întâmplă aici. Mă bucur de asemenea pentru faptul că pot să văd atâția primari adunați la un loc, în afara sălii de ședință, parlamentari, consilieri locali și județeni. Este un semn de solidaritate acum, cu un an înaintea centenarului Marii Uniri, un semn că putem fi împreună, așa cum și-au dorit înaintașii noștri. Felicitări organizatorilor, știm că nu este ușor să organizezi o sărbătoare de asemenea amploare, le urez tuturor participanților și oaspeților un bun venit, să vă simțiți bine în aceste zile, distracție plăcută”.

Alexandru Câmpean, vicepreședinte al Consiliului Județean: „Țin să adresez și eu un salut de bun venit tuturor oaspeților acestui minunat festival, felicitări tuturor celor care s-au implicat în organizare, oameni deosebiți, gospodari, care contribuie prin tot ceea ce fac pentru păstrarea culturii și obiceiurilor. Ei merită felicitările noastre și urez tuturor zile minunate la această sărbătoare și să ne revedem la cât mai multe ediții”

Cristian Chirteș, deputat: „De fiecare dată când vin pe acest platou, mă încearcă un sentiment de bucurie, să revin acasă, în locurile unde am copilărit. Toți acești oameni care au pus umărul la reușitele fiecărei ediții merită felicitări. Este o zi de sărbătoare, cu un an înaintea Centenarului și sun această promitem ca anul viitor această sărbătoare să capete o amploare mult mai mare, va fi o ediție cu totul specială. Îi omagiem în aceste zile și pe locuitorii acestei zone care au căzut la datorie în cele două conflagrații mondiale. Avem binecuvântare și prin vremea frumoasă de care ne bucurăm, distracție plăcută tuturor”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE