Intervenție în premieră la Institutul Inimii din Tîrgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4044 Vizualizări

Intervenție în premieră la Institutul Inimii din Tîrgu Mureș

În data de 14 august, în cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Tîrgu Mureș, au fost efectuate, pentru prima dată în România, două implantări percutane de valve pulmonare, se arată într-un comunicat de presă al IUBCvT. Acest eveniment a fost posibil prin colaborarea dintre toate clinicile și departamentele institutului implicate în terapia pacienților cu malformații cardiace congenitale: Laboratorul de Cateterism Cardiac Adulți și Copii, Departamentul de Anestezie și Terapie Intensivă Copii, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Adulți și Copii și Clinica de Cardiologie Pediatrică. A contribuit, în mod esențial, și frumoasa și îndelungată colaborare pe care IUBCvT Tîrgu Mureș o are cu Deutsches Herzzentrum Munchen.

 

Au fost tratate două paciente în vârstă de 18 și, respectiv, 51 de ani, cu afectare de valvă pulmonară în cadrul unor malformații cardiace complexe. Leziunea pulmonară a fost reprezentată de stenoză și insuficiență pulmonară severă în primul caz și stenoză pulmonară severă în al doilea caz. Ambele paciente fuseseră tratate anterior, cu reapariția leziunilor pe valvele implantate chirurgical, ceea ce ar fi necesitat o nouă intervenție chirurgicală, cu toate riscurile aferente unei reintervenții. La pacienta de 18 ani ar fi fost a treia intervenție chirurgicală (boala cardiacă congenitală de bază fiind una complexă), în timp ce la pacienta de 51 de ani ar fi fost a doua intervenție chirurgicală.
Aceste reintervenții chirurgicale au putut fi evitate datorită utilizării unei terapii percutane, intervenționale, care folosește vasele pacientului drept căi de acces pentru ajungerea în zona de cord afectată și aplicarea terapiei necesare. În cazul de față, în zona afectată, respectiv valva pulmonară, a fost introdusă o valvă artificială, valva Melody. Aceasta a permis îndepărtarea atât a stenozei, cât și a insuficienței valvei pulmonare anterioare. În plus, primul caz, al pacientei de 18 ani, se încadrează în grupul restrâns, de doar 6- 7 pacienți existenți în întreaga lume, la care implantarea valvei Melody s-a efectuat după ruperea inelului valvei artificiale existente anterior. Aceasta procedură a fost elaborată și efectuată pentru prima dată în lume de către șeful Clinicii de Cardiologie Pediatrică și a Malformațiilor Cardiace Congenitale de la Deutsches Herzzentrum Munchen, profesor dr. Peter Ewert, un alt mare prieten al centrului nostru.

 


Rezultatul intervenției a fost pozitiv, ambele paciente ar fi putut fi externate la 2-3 zile postprocedural.
Echipa intervențională a fost compusă din dr. Anca Sglimbea – medic intervenționist cardiolog pediatru și dr. Hadadi Laszlo – medic intervenționist cardiolog, alături de asistentele din laborator și sub supravegherea domnului doctor Andreas Eicken, șeful Laboratorului de cateterism cardiac de la Deutsches Herzzentrum Munchen, colaborator instituțional începând cu anul 2015, odată cu implementarea proiectului POSDRU 151188, CORDISPED. Echipa anestezică i-a inclus pe dr. Roxana Toma, dr. Carmen Sircuta și dr. Pavel Morar, alături de asistenții de anestezie. Imagistica, esențială în astfel de cazuri, a fost efectuată de dr. Marian Pop, medic radiolog. Pe timpul procedurii, dr. Radu Balau- medic chirurgie cardiovasculară, sala de operații și personalul acesteia au fost în standby, pregătiți să intervină în cazul apariției de complicații. Ceea ce, din fericire, nu a fost necesar.


Acest eveniment subliniază câteva idei.
În primul rând, inițierea în urmă cu 2 ani a Programului Național de Tratament Intervențional a Copiilor cu Malformații Cardiace Congenitale, care se desfășoară și în IUBCvT Tg. Mureș a fost o necesitate. Terapia intervențională, deși costisitoare, ca orice medicină de înaltă performanță, scutește multă suferință și se poate dovedi, pe termen lung, cost-eficiență. Ea nu înlocuiește, ci întregește arsenalul terapeutic chirurgical, după cum a subliniat în repetate rânduri șeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară Adulți și Copii din cadrul IUBCvT Tg. Mureș, profesor dr. Horațiu Suciu.
În al doilea rând, inițierea acestui program în centrul nostru a fost o reușită, acesta incluzând, an de an, mai mulți copii și proceduri tot mai diversificate. Aceasta evoluție ridică problema includerii de noi proceduri în Programul Național. Implantarea de valvă pulmonară pecutană ar fi una dintre ele.
Terapia malformațiilor cardiace congenitale nu se rezumă la vârstă pediatrică. Copilul cu malformație cardiacă, operată sau nu, devine adult cu malformație cardiacă, operată sau nu. Din acest motiv, posibilităților de tratament chirurgical pentru adultul cu o asemenea boli, existente la nivelul centrului nostru, ar trebui să li se adauge terapia intervențională, prin extinderea Programului Național menționat și peste vârsta de 18 ani.
Medicina de înaltă performanță necesită specialiști de înaltă performanță, a căror formare nu se face în zile sau luni. Apariția cardiologiei pediatrice intervenționale în România trebuie dublată de inițierea unui program de formare în aceasta direcție, desfășurat pe baza unei curricule adecvate, sub conducerea unor medici români și străini cu pregătire de specialitate și sub tutela Ministerului Sănătății, ca toate programele de formare medicală din această țară.
Terapia malformațiilor cardiace congenitale, atât la copil, cât și la adult, este o muncă de echipă, care trebuie efectuată în centre ce dispun de toate posibilitățile diagnostice și terapeutice, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână.
Nu în ultimul rând, ceea ce ne-a făcut să progresăm, ca centru și ca echipă, au fost colaborările cu centre de prestigiu din străinătate. Deutsches Herzzentrul este unul dintre cele mai importante. Ne mândrim cu această colaborare, care a evolutat într-o adevărată prietenie și sperăm să continue mult timp de acum încolo.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE