Tradiții păstrate la Târgul Pepenilor din Sînpaul Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 623 Vizualizări

Tradiții păstrate la Târgul Pepenilor din Sînpaul

Comuna Sînpaul a avut și în acest an posibilitatea de a păstra tradițiile zonei, fie că vorbim de dansul sau portul popular, de cântecele diferitelor etnii conlocuitoare: români, maghiari sau țigani. Târgul Pepenilor, ediția 2017, organizat de Primăria şi Consiliul Local al comunei Sînpaul, a reușit să-i readucă laolaltă pe locuitorii comunei, invitați speciali și fii ai satului de pretutindeni.

Târgul pepenelui dulce și zemos

Încă din istorie locuitorii zonei au cultivat pepeni în solul mănos al văii râului Mureș, ocupația devenind tradiție și legătură cu trecutul. Târgu Pepenilor reprezintă modul prin care actualii locuitori din Sînpaul își amintesc cu drag de tradiții și obiceiuri seculare. ”Am ținut să păstrăm acest eveniment în memoria locuitorilor comunei, chiar daca pepenii nu mai reprezintă o activitate economică principală a noastră, comuna evoluând mai mult spre zona industrială datorită investițiilor din zonă. Totuși, oamenii trebuie să-și cunoască și să respecte trecutul, în același timp au nevoie și de distracție după un an de muncă” , a declarat primarul Simon István.

Spectacol pe scena din Sînpaul

Sâmbătă, 26 august, începând cu ora 14.00 s-a dat startul la Târgul Pepenilor ediția 2017. Organizatorii, Primăria şi Consiliul Local al comunei Sînpaul, au reușit să împace toate gusturile muzicale, fie că vorbim de cântece și dansuri românești, ungurești sau țigănești. Spectacolul, prezentat cu onor de cunoscutul și îndrăgitul actor Rudy Moca, a început cu muzică şi dansuri tradiţionale ţigăneşti interpretate de Guiu de la Aiud, Ioscuta de la Mureş și Ansamblul de dansuri ţigăneşti „Floare de nu mă uita”. Ropote de aplauze au acompaniat dansurile și cântecele artiștilor de etnie romă de pe scenă, care au electrizat cu adevărat publicul prin naturalețea și talentul excepțional. Nu mai prejos au fost și ansamblurile și artiștii de muzică şi dansuri populare românesti: Ovidiu Furnea, Rareș Măcinică, Carina Avram, ansamblul de dansuri „Hora” din Ungheni, care au făcut să răsune în  întreaga comună cântecele naționale tradiționale de pe câmpie și nu numai. Ziua a fost completă numai după ce s-au urcat pe scenă artiștii maghiari Koos Eva, Buia Arpad Attila, care au adus muzică și dansurile tradiționale ungurești a un nou nivel de calitate. Muzica ușoară a fost prezentă și ea pe scena din Sînpaul prin șlagărele solistului Cobra și prin dans freestyle a lui George Hădărig.

Laslo Attila și Connect-R vedetele cele mai așteptate

Cei mai așteptați interpreți au fost bineînțeles  László Attila și Connect-R, primul o vedetă de talie națională în Ungaria, iar al doiea un artist care nu mai are nevoie de nicio prezentare. În fața scenei s-au strâns după orele 20.00 o ”mare” de oameni care i-au așteptat cu nerăbdare pe cei doi artiști. Publicul a cântat împreună cu artiștii, s-au implicat în eveniment fiind purtați de valul muzicii de calitate. ”Este un festival foarte frumos pe care l-am așteptat tot anul. Am venit pentru László Attila și pentru Connect-R”, ne-a spus Ildiko din Sînpaul. ”Am dansat toată seara și m-am distrat foarte bine”, a mărturisit Ştefan din Valea Izvoarelor.

Seara s-a încheiat cu un spectacol de focuri de artificii și cu o discotecă la Căminul Cultural din Sînpaul. Organizatorii ne-au mărturisit că pentru ediția din 2018 vor pregăti surprize și mai mari astfel încât cei prezenți să aibă parte de un Târg al Pepenilor și mai reușit.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE