Home / Agricultura / România, invitată în marea familie a Bălţatei europene

România, invitată în marea familie a Bălţatei europene

Distribuie

Secretarul general al Asociaţiei Europene de Bălţată, dr. Georg Rőhrmoser, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, dr. Claudiu Frânc, şi preşedintele Organizaţiei Naţionale de Reproducţie şi Însămânţări Artificiale, ing. zoot. Valer Sician, au semnat vineri, 1 septembrie, un protocol de colaborare între Asociaţia Crescătorilor de Bălţată din Germania şi Federaţia Crescătorilor de Bovine din România.

Ce prevede protocolul

Ceremonia a avut loc la ora 18.00, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, cu ocazia Congresului Internaţional al Rasei Bălţată, eveniment inclus în programul celei de-a doua ediţii a Zilei Naţionale a Bălţatei, iar textul protocolului prevede „susţinerea fermierilor din România, crescători de Bălţată, a membrilor Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România şi a membrilor Organizaţiei Naţionale de Însămânţări Artificiale în următoarele activităţi: asigurarea pentru Federaţia Crescîtorilor de Bovine din România a bonitării, a prelucării datelor de producţie şi evaluarea performanţelor genetice conform sistemului european comun de lucru pentru rasa Bălţată, pentru fermele de elită din România, participarea echipelor tehnice de lucru la întâlniri, simpozioane, expoziţii organizate de către Asociaţia Crescătorilor de Bălţată din Germania, schimb de materiale publicitare, informaţii tehnice pe programe de ameliorare COP şi reproducţie, crearea unui parteneriat în vederea dezvoltării activităţilor comune specifice rasei în interesul ambelor organizaţii.”

„Actualităţi şi perspective pentru rasa Bălţată”

Ziua de vineri, 1 septembrie, a început de dimineaţă, la ora 10.00, în incinta Hotelului „Tempo” din Târgu-Mureş, cu workshop-ul „Actualităţi şi perspective pentru rasa Bălţată”, manifestare organizată de Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Organizaţia de Control Oficial al Producţiilor, Organizaţia Naţională de Însămânţări Artificiale din România, Semtest-BVN Mureş, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor şi Asociaţia Agricultorilor Maghiari din România – Organizaţia Mureş, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Zootehnie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.

Speakeri de elită

La eveniment au participat atât fermieri de elită din mai multe judeţe ale Transilvaniei, cât şi speakeri pe măsură: dr. Claudiu Frânc – preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, dr. Georg Rőhrmoser – secretarul general al Asociaţiei Europene de Bălţată, Emil Florian Dumitru – preşedinte al Federaţiei Naţionale Pro Agro, ing. Floricel Marcel Dima – subsecretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Csutak Nagy László – vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, dr. ing. Adrian Pintea – director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, ing. zoot. Valer Sician – director al Semtest-BVN Mureş, dr. Johannes Aumann – director al Besamungsverein Neustadt, ing. Iacob Boca – preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Mureş, dr. vet. Lucian Hârceagă, dr. vet. Liviu Drăgan, Ileana Guşatu – director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Mureş, Ovidiu Săvâşcă – director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Mureş, ing. Maria Fola – coordonatoarea Oficiului pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Mureş, prof. dr. Liviu Bogdan – decanul Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca, dr. ing. Ioan Oroian – director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Mureş, dr. Sorin Moga – preşedinte al Colegiul Medicilor Veterinari Mureş şi dr. ing. Tiberiu Ştef – director al Agrom-Ro.

„Noi trebuie să exploatăm animale care să îndeplinească cât mai mult posibil cerinţele ridicate pe care le aşteptăm de la ele. Facem acest lucru exact ca şi Semtest-BVN Mureş, o dată pe an facem prezentarea taurilor şi întotdeauna pentru fermieri acest moment este unul de mare atracţie. Noi trebuie să facem astfel încât să creştem animale într-un mod optim, care să satisfacă cerinţele de performanţă şi constatăm că acest fenomen de ameliorare pe lângă că este frumos este şi foarte atractiv. De asemenea, costă foarte mulţi bani selecţia animalelor care să ne satisfacă din punct de vedere a cerinţelor. Bălţata poate foarte mult, dar nu poate să stocheze informaţiile legate de ea şi să se autoselecteze ca să îşi ridice performanţele singură. Vorbim despre o serie de date, controlul legat producţia de lapte, controlul oficial al producţiei de carne, controlul din punct de vedere al caracterelor funcţionale şi bonitarea, adică evaluarea carcterelor de exterior. Numai atunci când în acelaşi timp toate aceste patru rezultate le vom analiza şi le vom stoca undeva, vom putea analiza animalele respective şi în circa zece ani vom putea avea animalele pe care şi le doresc fermierii”, au fost cuvintele lui dr. Johannes Aumann – director al Besamungsverein Neustadt.

Reprezentare mai vizibilă la nivel european

Invitaţia către Federaţia Crescătorilor de Bovine din România de a fi membru cu drepturi depline al Asociaţiei Crescătorilor de Bălţată din Germania a fost făcută de dr. Georg Rőhrmoser, secretar general al Asociaţiei Europene de Bălţată, totodată şi director al Asociaţiei Crescătorilor de Bălţată din Germania.

„Există trei scopuri ale acestei federaţii, cel mai important fiind posibilitatea fiecărei ţări membre de a-şi reprezenta interesele pentru rasa Bălţată, respectiv partea de pregătire tematici, expoziţii, legislaţie armonizată cu cea din alte ţări. Un alt obiectiv îl constituie reprezentarea faţă de instituţiile ţărilor pentru a urmări în comun interesele membrilor. Cel de-al treilea obiectiv este strict tehnic şi se referă la probleme de reproducţie, probleme de programe de ameliorare, controlul oficial al producţiei, programe de reproducţie, strict ceea ce îl evidenţiază pe fermier din punct de vedere tehnic. Un exemplu concret din ce înseamnă activitatea în comun a acestor ţări este faptul că pe testarea genomică sunt aproximativ şapte ţări care lucrează împreună pentru a reduce în primul rând cheltuielile, dar cel mai important obiectiv îl reprezintă constituirea unei baze de selecţie mult mai mare. La ora actuală, au anual 20.000 de animale în acest program. Al doilea punct foarte important este armonizarea din punctul de vedere al instrumentelor de lucru”, a afirmat dr. Georg Rőhrmoser.

Fermieri români, acţionari la Semtest-BVN Germania

În viziunea preşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, dr. Claudiu Frânc, invitaţia către crescătorii de Bălţată din România de a se alătura marii familii europene a Bălţatei reprezintă atât o onoare, cât şi o responsabilitate din mai multe puncte de vedere.

„Pentru noi, este o mare surpriză, dar în acelaşi timp şi o mare provocare care mă mobilizează şi mă stimulează. Îmi dă de gândit, la modul cel mai serios”, a spus dr. Caudiu Frânc.

„Propunerea este onorantă pentru noi, fermierii români, şi gândiţi-vă numai la un aspect: dovadă a deschiderii Asociaţiei şi a BVN din Germania în special faţă de fermierii din România, vă anunţ că un număr important de fermieri mari din România din urmă cu o lună şi ceva sunt acţionari cu acţiuni la purtător în cadrul Semtest-BVN Germania. Mai mult de atât n-au ce să ne mai dovedească aceşti oameni, deschiderea faţă de fermierii din România, decât faptul că prin acea deschidere, respectiv atribuirea unui pachet important de acţiuni în cadrul Semtest BVN Germania către fermieri importanţi care au performanţă în fermele de Bălţată din România, care au devenit în urmă cu o lună acţionari. Este o mare onoare pentru noi. Ne gândim la modul cel mai serios, odată cu invitaţia făcută de domnul secretar general Georg Rőhrmoser vom avea ocazia ca introducând efectivele din fermele respective, performante, membre ale Federaţiei, în sisteme unice de evaluare egale pentru toate statele membre care fac parte din această mare familie, vom putea face comparaţie foarte exactă între ceea ce facem noi prin programele noastre naţionale şi evaluările în urma introducerii criteriilor unice aplicabile în acele 12 state. S-ar putea să avem surprize foarte frumoase, ca animale din România să poată să intre în procesul de selecţie unic agreat în cele 12 state. Probabil vor fi şi alte state care vor fi primite în această mare familie a Bălţatei europene în cadrul evenimentului care va avea loc în Franţa”, a completat preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

Moment de cotitură pentru crescătorii de Bălţată

Directorul Semtest-BVN Mureş, totodată lider al Organizaţiei Naţionale de Reproducţie şi Însămânţări Artificiale, ing. zoot. Valer Sician, s-a declarat încântat de gestul partenerilor germani şi a explicat, pe scurt, care sunt avantajele crescătorilor români de Bălţată la Asociaţia Crescătorilor de Bălţată din Germania.

„A fost un moment de bucurie atunci când invitaţia a venit şi nu din partea oricui, ci din partea secretarului general al Federaţiei Europene de Bălţată. Vine ca o recunoaştere până la urmă a organizaţiilor din România ca şi partenere în structura europeană, probabil a contat mult şi primul congres pe care l-am organizat în 2015, la care am avut structuri importante din afară. Atât pentru organizaţiile din România, cât şi pentru crescători e un moment de cotitură, pentru că intrăm pe o altă direcţie, vom avea de acum înainte acces la masa rotundă la care se discută politici, strategii de creştere şi dezvoltare a rasei. Mai mult decât atât, cu siguranţă că dacă vom reuşi să gestionăm bine această ofertă vom ajunge să folosim instrumentele de lucru pe care europenii le folosesc, mă refer la raportări pe controlul oficial al producţiei, pe reproducţie şi pe alte instrumente pe care ei pot să ni le ofere. Practic, vom sări câteva etape dacă aş putea să spun aşa, pentru că ei au o experienţă foarte bogată în ceea ce priveşte creşterea şi dezvoltarea raselor. Au continuitate de peste 100 de ani în aceste activităţi, iar cu siguranţă expertiza lor ne va ajuta. Genetica este până la urmă cea care face ca vaca bălţată cu roşu să fie universală. La ora actuală, avem juninci aduse din afară, din toate ţările europene, avem material seminal adus din toate ţările europene, deci s-au uniformizat atât de mult genetica încât nu mai poţi să faci diferenţă din punct de vedere geografic, într-o ţară sau alta pe rasă, motiv pentru care deciziile luate la această masă rotundă sunt convins că se potrivesc foarte bine şi pentru România. Cu siguranţă noi trebuie să avem reprezentanţi foarte buni din structurile asociative care să ducă mesajul nostru şi care să aducă acasă strategii şi politici pe care să le poată aplica astfel încât peste 10-20 de ani să putem spune că a fost o decizie corectă şi drumul pe care l-am urmat a fost cel spre dezvoltare, spre progres”, a menţionat ing. zoot. Valer Sician.

Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Primar mureșean, partidă de amor în aer liber cu o colegă, în timpul programului

Distribuie Primarul comunei mureșene Miheșu de Câmpie, Emil Casoni, a fost surprins de un grup …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.