Riscurile consumului de canabis combătute prin campania „#potaltfel” Social
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 285 Vizualizări

Riscurile consumului de canabis combătute prin campania „#potaltfel”

Reprezentanții Centrului de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Mureș și ai Inspectoartului Școlar Județean Mureș au dat marți, 5 septembrie, startul campanie naționale de prevenire a consumului de canabis intitulată „#potaltfel”. Campania are ca scop creșterea nivelului de informare, sensibilizare și constientizare a populației cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani, cu accent pe populația scolară de 15-24 de ani, asupra efectelor medicale, psihologice și sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii și/sau evitării trecerii de la consumul ocazional/recreațional la consumul regulat de canabis.

Această campanie este țintită pe prevenirea consumului de canabis pentru că este cel mai consumat drog ilicit la nivelul populației generale. De asemenea, consumul de canabis prezintă asocieri semnificative cu alte tipuri de adicții, din cei care au consumat canabis, mulți dintre ei au trecut și la alte droguri de mare risc. Consumul de canabis furnizează o cauză importantă în rândul urgențelor medicale datorate consumului de droguri, de asemenea există și o pondere foarte mare la admiterile la tratament.Am ales ca și populație țintă, beneficiari ai proiectului, tinerii cu vărsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, tocmai pentru că este vârsta care înregistrează cele mai mari prevalențe ale consumului de canabis pentru toate perioadele de timp. De asemenea, reprezintă grupa de vârstă cu cea mai scăzută percepție asupra riscului ridicat pentru consumul regulat de canabis. Este grupa de vârstă în care apare debutul în consum, pentru majoritatea consumatorilor de canabis, grupă din care majoritatea ajung ori în secțiile de urgență sau sunt admiși în clinici de psihiatrie”, a precizat Ion Aleodor Roman, coordonator C.P.E.C.A. Mureș.

Dezvoltarea campaniei la nivel gimnazial

Proiectul urmărește dezvoltarea unor atitudini și practici de viață sănătoasă precum și promovarea unor modalități sănătoase de petrecerea timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri la nivelul populației generale, cu accent pe grupa de vârstă 15-24 de ani. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt elevi, studenți și populația generală. Acțiunile derulate în cadrul proiectului au în vedere activități în mediul școlar, licee și universități, respectiv întâlniri interactive cu tinerii, dezbateri cu prezentarea efectelor medicale și psihologice ale consumului de canabis, promovarea activităților sănătoase de petrecere a timpului liber, ca și o alternativă sănătoasă la consumul de droguri. Campania se va finaliza pe 26 iunie 2018 cu o activitate mai amplă la nivel județean ocazionată de „Ziua internațională mpotriva traficului și consumului ilicit de droguri”. Campania are ca și perioadă de implementare 5 septembrie 1017-31 iulie 2018, bugetul național alocat proiectului fiind de 101.000 lei. Salut această prevenție, mai ales că s-a constatat că cel mai mare consum este pe canabis. Vom încerca să acoperim toate unitățile de învățământ liceal din județul nostru. Dacă campania ne va permite, cu ajutorul agenției vom intervenii pe zonele județului, respectiv Sighișoara, Târnăveni, Luduș, Reghin, și nu în ultimul rând pe raza municipiului Târgu-Mureș. În prezentarea campaniei s-a observat că cel mai mare consum începe de la 15 ani, fapt pentru care, prin voluntarii acestei campanii dorim să coborâm și la nivel gimnazial, începând de la clasele 7-8. Având experiența din anii trecuți, prin activitățile derulate în unitățile de învățământ, am observat interesul cadrelor didactice care au funcție de diriginte dar și al elevilor, chiar începând din clasa a 7-a. Sper ca această campanie să aibă un rezultat bun, iar la nivelul județului Mureș să fim pe ultimul loc de data aceasta la consum, iar prevenția să aibă un rezultat cât mai bun”, a menționat inspector școlar general adjunct Adina Pui, din cadrul IȘJ Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE