„Ariel”, pornește în noua stagiune cu sacul plin de proiecte Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 309 Vizualizări

„Ariel”, pornește în noua stagiune cu sacul plin de proiecte

Teatrul „Ariel” se pregătește pentru o nouă stagiune, încărcată de spectacole, proiecte și evenimente menite să aducă nu doar bucurie tinerilor spectatori dar și o poartă deschisă spre frumos tinerei generații. Despre stagiunea care stă să înceapă ne-a vorbit Gavril Cadariu, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret Ariel.

Reporter: Pregătiți o nouă stagiune. Ce aduce ea ?

Gavril Cadariu: A început școala, implicit urmează și noua stagine la Teatrul „Ariel”, sperăm cu multe împliniri, atât pentru „Ariel” dar și pe publicul spectator al teatrului nostru, copii de vârstă preșcolară și școlară. Deja se lucrează intens la primele producții, la deschiderea stagiunii de spectacole a Teatrului „Ariel,. În particular vorbind de trupa română, avem un spectacol sub semnătura lui Traian Savinescu, un regizor care, dacă își mai aduc aminte unii dintre spectatorii noștri a regizat nu de mult la noi „Prințesa Turandot”, un spectacol foarte frumos, extrem de bine primit atât de public dar și de mediul de specialitate, invitat al diferite festivaluri, care face parte din programul actualei stagiuni. Prima premieră, sub semnătura aceluiași Traian Savinescu va fi un nou spectacol care propune tinerilor noștri spectatori întâlnirea cu muzica, cu muzica clasică, cu muzica de valoare. Este vorba de Maurice Ravel, pe libretul numit „Copilul și vrăjile”. Premiera acestui spectacol va fi în data de 7 octombrie , după masă la ora 17:00 când se va deschide oficial și noua stagiune la secția română.

Rep.: Înainte de debutul stagiunii bifați ceva festivaluri ?

G. C.: Trupa română a fost prezentă marți, 12 septembrie la festivalul „Strada, teatrul și copilul” de la București organizat de Teatrul „Țăndărică” cu spectacolul „Inigra și Aligru” în regia Oanei |Leahu, iar în data de 16 septembrie am fost prezent la Cluj. Teatrul Puck din Cluj-Napoca a organizat  pentru prima dată un festival de teatru stradal de animație unde am fost  invitați de onoare cu spectacolul „Elefănțelul curios”, un spectacol cunoscut publicului nostru de altminteri.

Rep.: Când se va juca primul spectacol la sediul de pe strada Poligrafiei ?

G. C.: În data de 24 septembrie vom avea primul spectacol pentru copii mai mari la secția maghiară, care va deschide oficial stagiunea cu spectacolul „Vrejul de fasole”, în regia lui Georgeta Lozincă. Spectacolul este centrat atât ca și deschidere de stagiune pentru Teatrul Ariel, dar în același timp face parte din cadrul „Zilelor poveștilor din folclorul maghiar”, un eveniment care va fi găzduit de Teatrul „Ariel”.

Rep.: Continuați proiectele pentru elevi în această stagiune ?

G. C.: La final de octombrie vom avea primul eveniment din cadrul forumului teatral. Așteptăm o nouă curiculă din partea Inspectoratului Școlar Județean,  proiectul fiind realizat în colaborare cu ei și cu Universitatea de Arte din Târgu-Mureș. De asemenea, la trupa maghiară, debutăm cu un proiect pe subiecte, preocupări ale segmentului de vârstă gimnazial și liceal, spectacol care va fi lansat în premieră tot în 23 septembrie, cu concursul studenților de la Teatrologie de la Universitatea de Arte. Este un tip de spectacol mai puțin convențional, care presupune dialog, discuții pe marginea preocupărilor acestei categorii de vârstă cu actorii noștri. Sunt proiecte care vizează o zonă educațională dar în celași timp și de o preocupare în ce privește lucrurile problematizate de tinerii noștri spectatori de vârstă gimnazială și liceală. La fel și forumul teatral este țintit către această categorie de vârsta.

Rep. Ce mai aduce anul 2017 la „Ariel” ?

G. C.: Sunt multe evenimente, festivaluri și proiecte care sunt în lucru în momentul de față până la finele anului calendaristic. Vom participa la estivalurile de la Timișoara, Cluj, Oradea, Budapesta, Alba Iulia, locații unde am răspus solicitărilor. Către finalul anului, la secția română, vom avea spectacolul „Pinochio” în regia Georgetei Lozincă, un spectacol foarte agreat de către publicul nostru care nu s-a jucat de foartă multă vreme.

Rep.: Ce pregătiți pentru secțiunea tineret, „Underground” cum mai este ea cunoscută ?

G. C.: Avem două proiecte la trupa română, spectacole de animație nonverbale. Unul dintre ele are în vedere dramaturgia și subiectele de inspirație ale lui Shakespeare, un colaj de animație făcut de Georgeta Lozincă împreună cu toată trupa română. Este un spectacol de animație nonverbală pentru tineri și pentru adulți în principal la Sala „Studio” programat pentru finalul lunii noiembrie. De asemenea, vom avea un spectacol de imagine și animație, spectacol de autor realizat de actrița noastră Alice Bratu. Ea este și regizor, dramaturg și interpret. Spectacolul are la bază opera artistei Frida Calo.

Rep.. Aveți un obicei în a juca spectacole pentru copii în afara celor de la sediu

G. C.: Cu cât putem să jucăm și în afara sediului cu atât mai bine, în primul rând în localitățile din județul Mureș, cu ambele trupe și cu toate spectacolele noastre. De asemenea, în județele limitrofe unde de regulă copiii nu au parte de spectacole de animație și unde avem un public câștigat de „Ariel”. Aici mă refer la Harghita, Covasna, Bistrița, chiar și Brașov și Sibiu, în măsura în care putem satisface solicitărilor venit din partea publicului de acolo, în colaborare cu școli și cu Inspectoratul Școlar din județele respective.

Rep.: Cum veți continua colaborarea cu celelalte instituții teatrale din Târgu-Mureș?

G. C.: Vom avea un eveniment organizat în colaborare cu Teatrul Național din Târgu-Mureș și Universitatea de Arte care va avea loc în intervalul 24-30 noiembrie. Este o conjuncție fericită pentru noi, toate cele trei instituții teatrale își perezintă propriile produse dar au și spectacole invitate. În același timp, Universitatea de Arte reia un festival care a fost întrerupt câțiva ani de zile, acel festival studențesc de spectacole profesioniste „Studio”, care va fi în conjuncție cu zilele noastre ca și platformă de dialog între teatrul instituționalizat și independent pe care îl organizează Teatrul Național în cadrul proiectelor sale. Sperăm ca până atunci noi să reușim să realizăm în spațiile teatrului Ariel și acel muzeu viu al patrimoniului de spectacole , păpuși, decoruri, costume ale Teatrului Ariel care peste câțiva ani își va aniversa cei 70 de ani de existență. Este vorba de o expoziție permanentă, un tip de muzeu viu, tip instalație, pentru copii, cu foarte multe elemente care țin de arta contemporană a instalațiilor, dar cu patrimoniul nostru de păpuși pe care le oferim copiilor. Ei se vor putea întâlni cu o parte din personajele care le-au văzut pe scenă, despre care au citit sau care urmează să le vadă. Ea va fi în foaier, în zona de cafenea și librărie, precum și în spațiul de sală de conferințe.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE