Home / Galerii Foto / Donarea de celule stem poate salva vieți, răzgândirea donatorului omoară

Donarea de celule stem poate salva vieți, răzgândirea donatorului omoară

Distribuie

O echipă care merge înainte de peste 15 ani, însă obosită, nemulțumită de finanțarea precară a programului de transplant medular și de lipsa unor medicamente absolut necesare în efectuarea transplantului. Așa arătau coordonatorii Secției Clinice de Hematologie și Transplant Medular, prof. dr. Benedek István și dr. Lázár Erzsebet, și colegii lor sâmbătă, 16 septembrie, când la nivel mondial se celebra Ziua Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, iar, la Tîrgu Mureș, încă sunt neajunsuri legate de activitatea de transplant, fie că vorbim de donatori, fie că vorbim de finanțare.

 

Activitatea de transplant medular la Tîrgu Mureș, între dorințe și realitate

 

“Dacă acum ar trebui să pornesc cu transplantul, nu l-aș mai face. Nu aș mai face pentru că pe nimeni nu interesează în afară de bolnavi și, în momentul de față, se lucrează la transplant cu lipsuri de medicamente, trebuie să îl rogi pe bolnav sau pe aparținători să meargă în străinătate pentru a putea să primească anumite medicamente, citostatice, care, de fapt, nu sunt așa de scumpe, dar tocmai pentru asta nu se importă, pentru că nu există interes”, așa începea prof. dr. Benedek István, șeful Secției Clinice de Hematologie și Transplant Medular din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș, conferința de sâmbătă, 16 septembrie, când la nivel internațional se aniversa Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.
Programul este finanțat parțial, dar nici banii care sunt alocați, nu sunt cheltuiți din varii motive, astfel că munca în sine în cele aproape două decenii de când la Tîrgu Mureș se efectuează transplant medular este afectată și de această erodare exterioară.

 


“Mai avem pentru 5 persoane medicamentul de bază, iar acum să alegi din cei 85 care sunt pe listă, care sunt acei cinci la care le faci transplantul. Altă problemă de etică, nu?”, a spus, în completare, dr. Lázár Erzsebet, medic primar.

Și în ciuda acestor neajunsuri grave, pentru că așa cum sublinia prof. dr. Benedek, “transplantul medular nu este la fel ca cel de organe, că îl mai ții în viață, aici, dacă vine un bolnav cu o leucemie acută care nu merge cu chimioterapie, dacă îi faci transplantul, e bine, dacă nu a murit și îl ai pe conștiință”, anul acesta, la Tîrgu Mureș au fost transplantați 53 de bolnavi, ducând cifra transplanturilor la 553.
Este o cifră care plasează centrul târgumureșean pe primul loc, dacă avem în vedere că aici au fost efectuate 553 de transplanturi, cu două camere sterile, în timp ce la Institutul Fundeni, cu 16 camere sterile, au fost realizate 1000, potrivit datelor raportate în luna iulie a acestui an.
„Dacă am putea să ne cheltuim toți banii, ajungem la 80, sigur. Dar, dacă nu reușim să cumpărăm tot ce trebuie ca să asiguri viața bolnavului, care și așa este cu risc, pentru că transplantul nu este ceva ușor, atunci nu mai facem, nu ne mai apucăm”, a completat dr. Lázár Erzsebet, medic primar.

 

Echipa

 

Au fost 20 de ani de luptă permanentă, nu se sfiește să spună prof. dr. Benedek, continuând: “Activitatea de transplant cere niște eforturi extraordinare, nu ai concediu, te distrugi și pe nimeni nu interesează”.
A contat în continuitatea activității echipa pe care coordonatorii clinicii au putut să se bazeze.
“Aici, în clinică, este formată o echipă excepțională care a dovedit că poate face transplantul cu rezultate similare cum sunt în Occident, cu o singură diferență: costă o treime sau o pătrime față de cât se plătește în străinătate, pentru că aici personalul medical și auxiliar nu este remunerat, este mult mai ieftin”, a punctat profesorul dr. Benedek.
“Toată stima pentru echipa asta, pentru doamnele doctor Kakucs (n.a. Enikő) și Köpeczi (n.a. Judith Beáta) (n.red. care activează în laboratorul clinic). Să obții celule îți trebuie donatori, dar îți trebuie oameni care să știe să caute acele celule din sânge, să știe să le numere, să știe să le recolteze, să știe să facă crioprezervare ca să fie celule viabile, să garanteze viața bolnavului. Iar asistentele noastre sunt absolut ca niște doctori bine pregătiți”, l-a completat și medicul primar Lázár.
Echipa clinicii implicată în activitatea de transplant, în afară de cei patru medici amintiți deja, este completată de o asistentă șefă – Henter Katalin – și de alți șapte asistenți – Simona Codarcea, Demeter László, Kore Éva, Natalia Maior, Antonia Maria Molnar, Lidia Nistor și Szász Enikő.

 

Responsabilitatea donatorilor

 

În afară de problemele legate de finanțare, o alta e legată de donatori. Până acum, în România, s-au înregistrat în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, peste 46.500 de persoane, din care aproape 1700 din județul Mureș, ne-a informat dr. Marinela Lazăr, din cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Tîrgu Mureș. Dintre donatorii potențiali din județul Mureș, cinci persoane au fost rechemate pentru testarea de verificare, dar niciunul nu s-a calificat pentru transplant.
Din păcate, numărul scăzut de persoane înscrise în registru nu este singurul impediment pentru efectuarea transplantului cu grefe din țară.

“Am avut două cazuri la care la doi bolnavi s-au găsit donatori din țară, foarte mândri am stat după ei două luni și nu au mai fost găsiți. Ceea ce ne dorim este că, dacă cineva se înscrie pe această listă, să facă bine să doneze, pentru că testarea înseamnă 1000 de euro pentru donator, pentru a fi înscris în registru, ajunge în registru, iar când avem un bolnav, îl cauți și nu îl mai găsești”, a subliniat Lázár Erzsebet.

“Trebuie foarte, foarte multă responsabilitate din partea celui care se înscrie, pentru că în momentul în care apelezi la el, el trebuie să știe că salvează o viață și că, pe lângă severitatea diagnosticului, acela de leucemie, de multe ori bolnavii se luptă și cu timpul. (…) Eu – donatorul – trebuie să înțeleg că prin gestul meu pot să salvez o viață sau pot să îl condamn pe cel care ar fi compatibil cu mine la moarte”, a completat dr. Marinela Lazăr.

 

Donarea și linia subțire dintre viață și moarte

 

Pentru a înțelege că donarea de celule stem nu este o joacă, o să redau cazul povestit de dr. Marinela Lazăr și explicat de dr. Lázár Erzsebet, despre o fetiță de șase ani pentru care transplantul nu a mai venit.
“În luna mai am fost la sediul registrului și se discuta cazul unui potențial donator din Galați, care și-a dat acordul, a făcut toți pașii premergători transplantului, iar în ziua transplantului s-a răzgândit, după ce a discutat cu medicul de familie, care l-a convins că este mai bine pentru el să renunțe.
Întâmplător era pentru o fetiță de 6 ani, o fetiță care era pregătită pentru transplant, iar în ziua în care nu s-a prezentat, fetița a întrebat: Așa că nu mai vrea să vină?”, ne-a povestit dr. Marinela Lazăr.
“Dacă era pregătit, testat, înseamnă că acel copil era condiționat, înseamnă că a primit doza letală de citostatic, care, fără celule, fără suportul de celule, înseamnă că acel copil a murit. Dacă ajungi la faza asta, din punctul meu de vedere ar trebui să răspunzi penal”, a continuat dr. Lázár Erzsebet.
Poate, cu acest caz sfâșietor în minte, apelul dr. Marinela Lazăr, lansat de Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice va ajunge mai ușor la inimile mureșenilor.
“Doresc să lansăm un apel pentru cât mai multe persoane să facă acest gest pentru că ați văzut că sunt două componente: profesioniștii vor să ajute, sunt specializați, au toată bunăvoința, dar au nevoie și de partea umană, respectiv de persoanele de la care să prelevăm aceste celule stem. Interesul nostru este să avem cât mai mulți înscriși și pentru asta militez ca la nivel local să ajungă informația importantă, adică procedura de prelevare nu este o procedură periculoasă și dureroasă pentru donator, este nevoie de cât mai multe persoane înscrise pentru că șansele de a fi compatibil cu cineva neînrudit sunt extrem, extrem de mici, este o șansă la câteva sute de mii, și, de aceea, este important să fim cât mai mulți, pentru ca această echipă inimoasă să poată să aplice tot ceea ce a învățat în acești ani, adică să nu risipim cea mai importantă resursă, adică omul și știința”, a fost mesajul dr. Lazăr.
Și poate va conta și cele spuse de către profesorul dr. Benedek.
“Când eu am ajuns în clinică, din 100 de pacienți cu leucemie acută, nu rămânea în viață niciunul. Astăzi, 25-30-40 rămân în viață și datorită transplantului și se vindecă. Avem pacienți cu leucemie acută care au născut copii, care lucrează, care au fost integrați în familie, în societate. Pentru asta a meritat să facem transplant, pentru oameni”, a spus prof. dr. Benedek.
La Secția Clinică de Hematologie și Transplant Medular din cadrul SCJU Tîrgu Mureș ajung anual 5000 de bolnavi în ambulator și sunt internați în jur de 1200 de bolnavi. Secția are 20 de paturi.
Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Semiremorcă încărcată cu lemn fără documente confiscată de Poliția Mureș

Distribuie Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol au confiscat o semiremorcă în valoare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.