Home / Administratie / GALERIE FOTO: Veteranul Dumitru Șomlea a plecat în pace și liniște la somnul de veci

GALERIE FOTO: Veteranul Dumitru Șomlea a plecat în pace și liniște la somnul de veci

Distribuie

Istoria consemnează eroi, oameni care, prin sacrificiul lor au contribuit la acea demnitate umană menită să treacă dincolo de orice suferință, de orice necaz, de trecerea nemiloasă a timpului care nu poate știrbi deloc acel devotament într-o cauză nobilă. Un astfel de spirit a fost și cel al lui Dumitru Șomlea, cel mai vârstnic veteran de război din județul Mureș, chemat la Cel de Sus sâmbătă, 16 septembrie 2017. Familia, prietenii, cei care l-au cunoscut pe Dumitru Șomlea l-au condus marți, 19 septembrie pe ultimul drum la cimitirul din Miheșu de Câmpie, alături fiindu-i militarii, care nu l-au uitat pe destoinicul veteran. Fratele Dumitru Șomlea s-a născut în comuna Frata, în 13 februarie 1914. Când se vorbea cu el, fratele Dumitru spunea că :m-am născut în anul când a avut loc războiul în cer și Satana a fost aruncat pe pământ și în vecinătatea acestuia, astfel că anul 1914 este unul inconfundabil. S-a născut într-o familie cu 9 copii, s-a căsătorit în anul 1941, pe 7 iunie, cu Maria Șomlea, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu trei copii, Valeria cea mai mare, Mihai, al doilea copil și Dumitru, al treilea copil. De la copii au avut din nou o binecuvântare, au rezultat șapte nepoți, de la care au rezultat mai mulți strănepoți. A trăit alături de soția sa 37 de ani, până în 1988 când a rămas văduv, când au început și greutățile de viață. Tot în acel an, pentru Dumitru Șomlea a fost o mare binecuvântare, pentru că a studiat Biblia și l-a cunoscut pe adevăratul Dumnezeu, Iehova, Dumnezeul Bibliei, creatorul, dătătorul și susținătorul vieții, și astfel a putut să facă mai ușor problemeleor vieții. A putut să se bucure de o speranță reală studiind cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, și căutând să trăisacă cu posibilitățile și cunoștințele acumulate potrivit cu ceea ce este consemnat în cuvântul lui Dumnezeu. Putem spune cu toții, mai ales cei care l-au cunoscut, că Dumitru Șomlea nu a fost doar un om, a fost un frate deosebit”, a precizat predicatorul slujbei oficiată în capela mortuară din Miheșu de Câmpie.

Militarii, la căpătâiul vrednicului veteran

Au ținut să fie alături de Dumitru Șomlea pe ultimul drum reprezentanții Prefecturii, Garnizoanei Târgu-Mureș precum și reprezentanții Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Mureș în frunte cu președintele acesteia, General maior (r) Gheorghe Popa. Un veteran de război pe care Dumnezeu L-a ajutat să trăiască 103 ani ne-a părăsit. Ne pare rău, indiferent cât ar fi trăit, el pentru noi era și este un bun român, un bun luptător pentru neam și țară, motiv pentru care ne-am aflat la Miheșu de Câmpie, să-l regretăm alături de familia mult îndoliată. Dumnezeul să-l odihnească în pace pe Dumitru Șomlea, prietenul, veteranul nostru de război. El a participat la Cel De-al Doilea Război Mondial, atât în unități de aviație cât și în unități de infanterie, motiv pentru care noi l-am onorat și îl onorăm cât vom fi pe pământ. Noi îi considerăm pe toți veteranii de război niște eroi vii, ei pentru noi, puțini câți au mai rămas, puțin peste o sută în județul Mureș, sunt ființe vii care vor rămâne mereu în sufletul și inimile noastre. Pe data de 13 februarie, a fost ultima dată când l-am vizitat împreună cu cei din Consiliul Local, când l-am sărbătorit la împlinirea vârstei de 103 ani. Din păcate nu a putut fi prezent la Primărie, dar ne-am deplasat noi la el. Era destul de vesel, lucid. Ulterior am aflat că a avut mici necazuri, a fost internat la Sărmașu într-un centru de persoane vârstnice, unde ar mai fi dorit să stea, unde se simțea destul de bine, dar din păcate a părăsit acel loc, această lume în care a trăit peste un secol”, a precizat General maior (r) Gheorghe Popa, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Mureș.

A mers cu demnitate acolo unde țara l-a chemat”

Rămân în urmă poveștile despre Cel De-al Doliea Răsboi Mondial pe care Dumitru Șomlea le duce în mormânt, cunoscute doar de cei care i-au fost alături, fiul Dumitru și nepoata Romelia, precum și de cei care s-au încumetat să-i mai facă o vizită veteranului din Miheșu de Câmpie. Avea multe povești despre război, din care se desprinde faptul că a mers cu demnitate acolo unde țara l-a chemat, de unde nu a dat înapoi niciodată. Faptul că a reușit să rămână permanent în viață, este și un ajutor din partea Celui de Sus, pe care l-a iubit, așa cum și El îl iubește după această zi tristă în care ne-a părăsit pentru totdeauna”, a precizat Generalul Gheorghe Popa. Într-o zi de septembrie a anului 2017, fără vreun ceremonial militar, pe o vreme ploioasă, un veteran de război pe nume Dumitru Șomlea a plecat într-o altă lume, însoțit pe ultimul drum de câteva zeci de persoane, rude, cunoscuți și militari, mai puțini tinerii din sat, elevi, autorități locale, trecerea într-o altă lume a vredincului veteran fiind lipsită de vreun fast, așa cum probabil și-a dorit și Dumitru Șomlea. Noi încercăm să insuflăm și tineretului dragostea față de eroii care au trecut la cele veșnice cât și pentru eroii în viață, să se apropie de ei, să-i stimeze, să le aprecieze efortul pe care l-au făcut, riscurile care și le-au asumat, dar mai ales să înțeleagă ce a însemnat un război. Dincolo de toate acestea,  rămâne un of al celor care poartă haina militară, la ora actuală este un fel de prigoană pentru cei care, sub jurământ de credință și-au apărat și își apără în continuare țara. Aș dori care cei care sunt la butoane să asculte, să audă și să i-a măsuri în consecință”, a subliniat Generalul Gheorghe Popa.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.