FOTO: Colet suspect, detonat în siguranță în cadrul primului exercițiu „Maris 17” Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 420 Vizualizări

FOTO: Colet suspect, detonat în siguranță în cadrul primului exercițiu „Maris 17”

Jandarmeria Mureș a demarat marți, 19 septembrie, „Maris 17”, un exercițiu combinat pe linia intervenției antiteroriste la obiective din competența Jandarmeriei Române în Municipiul Târgu-Mureș.

Exercițiul combinat cu forțe în teren „Maris 17” este al 7-lea dintr-o serie de 8 exerciții integrate organziate de Jandarmeria Română. Scopul exercițiului este de antrenare a componentelor Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului pentru gestionarea în comun a provocărilor determinate de intervenția antiteroristă la obiective din competența Jandarmeriei Române, de perfecționare și testare a efectivelor de jandarmi.

Programul se va derula până joi, 21 septembrie, și va mai include două exerciții desfășurate în spațiu public.

Anduranță pentru echipajele de intervenție, adrenalină pentru public

Târgumureșenii care se aflau în vecinătatea complexului de retail din strada Secerei joi dimineața, după ora 9:00, au putut fi martorii unui exercițiu de îndepărtare în condiții de siguranță a unui colet suspect plasat sub o mașină. Simularea s-a desfășurat punctual, în timp real, și a redat cu maximă acuratețe felul în care un incident real de acest fel ar putea avea loc.

Lt Anca Roxana Moțoc

Lt. Anca-Roxana Moțoc, purtătoare de cuvânt a Inspectoratului de Jandarmi Județean „Colonel Sabin Motora” Mureș, a reconstituit etapele exercițiului: „În cadrul primei zile de exercițiu din cadrul „Maris 17” s-a marcat modul de acțiune al structurilor din cadrul Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului din România în cazul descoperirii și intervenției asupra unui colet suspect. În linii mari, acțiunea s-a petrecut în parcarea din centrul de retail din strada Secerei din Municipiul Târgu-Mureș, și a constat în plasarea unui colet suspect sub o mașină. Un agent de pază din cadrul complexului a sunat la numărul unic de urgență 112 și au fost pe rând alertate structurile din cadrul SNPCT. Astfel, s-a intervenit cu efective de jandarmi pentru izolarea zonei, s-a intervenit cu efective din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș pentru restricționarea și dirijarea traficului rutier, iar într-un final s-a intervenit și cu ofițeri specialiști din cadrul SRI pentru interveția pirotehnică asupra coletului suspect. La final, coletul a fost detonat, iar după această fază au intervenit criminaliștii din cadrul Poliției alături de colegi din cadrul B.C.C.O. (Brigada de Combatere a Criminalității Organizate) și DIICOT pentru executarea C.F.L. (Cercetare la Fața Locului). Având în vedere că este un exercițiu, s-a urmărit funcționarea în comun, gestionarea cât mai bună a situației, operativitatea și celeritatea. Acțiunea a durat aproximativ 60 minute.”

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE