Peste 130 de animale pentru care s-a solicitat subvenţie, în minus la ferma unui poliţist Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 413 Vizualizări

Peste 130 de animale pentru care s-a solicitat subvenţie, în minus la ferma unui poliţist

În urma unui control efectuat de Oficiul Judeţean de Zootehnie (OJZ) Mureş la fermele din judeţ care au solicitat subvenţii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), peste 130 de oi şi capre au ieşit lipsă la numărătoare în ferma care aparţine familiei unui fost şef al Postului de Poliţie din comuna Eremitu.
„E un fermier care are şi sector vegetal şi zootehnic, a fost selectat la control pe zootehnie. Colegii noştri de la Oficiul Judeţean de Zootehnie Mureş au finalizat controalele la toate fermele din judeţ, implicit şi această fermă din Eremitu. Iniţial în declaraţia aferentă anului 2017 fermierul a avut declarate 364 de ovine şi caprine, din care 286 de oi şi 78 de capre. Urmare a controlului efectuat de OJZ Mureş s-au identificat în teren 206 oi şi 20 de capre, deci aproximativ o treime din numărul de animale declarate nu s-a găsit la control (138 de animale). La acest moment, colegii de la OJZ Mureş introduc datele, raportul de control va merge pe flux va ajunge în baza de date a APIA’”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Ovidiu Săvâşcă, şeful APIA Mureş.
Potrivit acestuia, în funcţie de procentul de supradeclarare care va fi stabilit de sistemul informatic, se vor aplica penalizări.
„Dacă sunt peste 20% neconformităţi, pentru anul în curs este exclus de la plată. Dacă se depăşeste 50%, fermierul va primi şi sancţiuni pe următorii trei ani. Dacă vor fi elemente care privesc suspiciunea de fraudă, în urma analizei finale vom vedea dacă se impun şi alte măsuri, cum ar fi înaintarea dosarului către organele competente”, a spus Ovidiu Săvâşcă.
Şeful APIA Mureş a precizat că, indiferent de motivele invocate, fermierii au obligaţia ca timp de 100 de zile de la data depunerii cererii de plată să menţină în exploataţie animalele.
El a mai spus că au fost cazuri în acest an când s-au raportat numeroase animale (vite, oi şi capre) ucise de urs în special, pentru care s-au prezentat dovezi, însă nicăieri nu s-a constatat un caz asemănător celui din Eremitu.
Ferma din Eremitu aparţine fostului şef al Postului de Poliţie din localitate, pus la dispoziţie de către conducerea IPJ Mureş, în urma anchetării acestuia într-un dosar de corupţie în legătură directă cu infracţiuni la regimul silvic şi evaziune fiscală, instrumentat de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Mureş, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş.

(Sursa: www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE